Hlavní obsah

Volby na Slovensku: Prezident Kiska varoval před extremisty

Volby na Slovensku: Velký zájem není, prezident Kiska varoval před extremismem.Video: Filip Horký

 

Reklama

Zvolení hejtmani a poslanci krajské samosprávy zůstanou v úřadu mimořádně pět místo obvyklých čtyř let.

Článek

Slovensko si v přímých volbách vybírá hejtmany a poslance zastupitelstev osmi samosprávných krajů. O svých zástupcích v krajské samosprávě mohlo rozhodovat více než 4,4 milionu oprávněných voličů včetně cizinců s trvalým pobytem v zemi. Z vyjádření zástupců některých volebních komisí vyplynulo, že velký zájem o hlasování mezi voliči nebyl.

Volby skončily dvě hodiny před půlnocí; výjimkou bylo několik západoslovenských obcí, kde se volební místnosti uzavřely asi o hodinu později, neboť hlasování tam bylo vpodvečer přerušeno kvůli výpadku elektřiny. Výsledky se čekají v noci na neděli.

Předpokládá se, že stejně jako před čtyřmi lety uspějí v přímé volbě hejtmanů zejména kandidáti podporovaní vládními sociálními demokraty (Směr-SD) premiéra Roberta Fica. Pozornost ovšem poutá Banskobystrický kraj, kde post hejtmana obhajuje předseda krajně pravicové, nacionalistické strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Marian Kotleba, jehož zvolení bylo největším překvapením krajských voleb v roce 2013. Letos se vůči Kotlebovi vytvořila široká koalice, která podporuje nezávislého kandidáta na hejtmana, podnikatele Jána Luntera.

Hned dopoledne hlasovali někteří favorité na posty hejtmana, který je na Slovensku nazýván i župan, neboť samosprávné kraje nesou neoficiální označení župy.

K účasti v krajských volbách dnes opětovně vybídl prezident Andrej Kiska. „Prvním důvodem je, že župní volby jsou o našem každodenním životě, o nemocnicích, školách, kultuře. Druhý důvod je možná ještě důležitější, a to, kterým směrem se bude ubírat naše země, aby nedostali hlasy - a místo extremisté, novodobí fašisté,” řekl Kiska, který se voleb zúčastnil v rodném Popradu.

Kiska vybídl veřejnost, aby v Banskobystrickém kraji nedopustila zopakování výsledků z předchozích krajských voleb. Slovenský prezident dlouhodobě kritizuje LSNS, která se například hlásí k válečnému slovenskému státu, jenž byl pod silným vlivem nacistického Německa. Kotlebova strana se také vymezuje vůči členství země v Evropské unii a v Severoatlantické alianci. LSNS v loňských parlamentních volbách na Slovensku získala osm procent hlasů a poprvé se dostala do sněmovny.

Reklama

Související témata:

Doporučované