Hlavní obsah

Češi nejsou spokojení s výsledkem voleb, ANO vyjednává s ČSSD

Rozhovor s Andrejem Babišem.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Dění kolem sestavování vládní koalice i jak se některé strany vypořádají s volebním neúspěchem, sledují reportéři Seznamu v nedělním online zpravodajství.

Článek

Po suverénním sobotním vítězství hnutí ANO začaly už v neděli dopoledne první schůzky, kde Andrej Babiš sonduje možnost spolupráce s ostatními stranami.

ANO má 78 mandátů a aby mohlo vládnout, potřebuje podporu některé či některých z dalších stran, které usednou v nové Sněmovně.

Andrej Babiš řekl, že o nové vládě chce jednat se všemi.

V neděli dopoledne jednali s Babišem komunisté, odpoledne pak Babiš pozval k jednání šéfa Starostů a nezávislých Petra Gazdíka, který po schůzce spolupráci s Babišem vyloučil.

Ještě předtím Babiš novinářům řekl, jak vyjednávání zatím vidí, a uvedl i několik bodů, v nichž by se shodl s programem hnutí SPD Tomio Okamury. Podívejte se ve videu v úvodu tohoto textu.

Podobně ráno o vztahu k ANO mluvili ve studiu Seznamu šéf lidovců Pavel Bělobrádek či předseda ODS Petr Fiala. Bělobrádek zopakoval, že bude-li Babiš trestně stíhán, do vlády s ním nepůjde.

Na večer je ještě avizována na Chodově schůzka Andreje Babiše se sociálními demokraty.

Video: Lídři ODS a KDU-ČSL si od Babiše drží odstup

Jít do vládní koalice s ANO? Jak to vidí Petr Fiala, Pavel Bělobrádek a Lubomír Zaorálek.

Dění po volbách jsme sledovali online:

22:32 - Hnutí ANO navrhne na předsedu Sněmovny Vondráčka

Vítěz voleb, hnutí ANO, nominuje do funkce předsedy nové Sněmovny dosavadního místopředsedu dolní komory Radka Vondráčka. Novinářům to po dnešním jednání zástupců ANO a ČSSD o uspořádání povolební Sněmovny řekl místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek. Sociální demokraté oznámili představitelům ANO, že jsou vzhledem k hubenému volebnímu výsledku připraveni jít do opozice.

21:23 - Neovlivní.cz: Hackerský útok vyšetřuje policie

Web Neovlivní.cz přišel s informací, že hackerské útoky na stránky Českého statistického úřadu prošetřuje policie. Zajímá ji, zda nebyly vedené snahou ovlivnit volby. „Je to věc, která se nyní intenzívně řeší. Má to policie, řeší to experti vnitra. V tuto chvíli nikdo nemůže jednoznačně říct, jestli někdo do voleb zasáhl, či nikoli,” uvedl vysoce důvěryhodný zdroj obeznámený s případem pro Neovlivní.cz. Statistický úřad tvrdí, že útok předávání a zpracování výsledků voleb neovlivnil.

20:20 - Mezi Čechy mírně převažuje nespokojenost s výsledkem voleb

Podle průzkumu je s výsledkem voleb spokojeno 44 procent dotázaných, nespokojeno je 46 procent. Spokojení lidé převažují mezi voliči ANO, hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) a Pirátů. Nejméně spokojeni jsou s výsledkem voliči TOP 09, která jen těsně překonala pětiprocentní práh pro vstup do Sněmovny. Nespokojení lidé převažují i mezi nevoliči.

19:48 - V Praze se dnes večer sešlo k jednání užší vedení ČSSD

Z Lidového domu se představitelé strany odeberou do Sněmovny na schůzku s vítězem voleb, hnutím ANO. Podle úřadujícího šéfa strany Milana Chovance bude grémium sociální demokracie řešit technické věci, ale také taktiku pro jednání. Ministrovi vnitra není cizí názor, že by strana měla být v opozici. Podle volebního lídra ČSSD Lubomíra Zaorálka volby ukázaly, jaké má vládní soužití s ANO rizika.

19:21 - Babiš bude s ČSSD jednat o Sněmovně, do vlády chce experty

Předseda vítězného hnutí ANO Andrej Babiš bude jednat dnes večer se zástupci ČSSD, stejně jako s představiteli dalších úspěšných stran, o složení vedení nové Sněmovny. Až později se bude debatovat o vládě. Babiš novinářům řekl, že do ní bude chtít nominovat i odborníky.

19:08 - Kdo volil Piráty?

Piráty letos volilo více než 530 tisíc lidí, o čtyři sta tisíc víc než v roce 2013. Jde o druhý největší zisk nových voličů v porovnání s minulými volbami - více lidí (555 tisíc) dokázalo přesvědčit jen hnutí ANO.

18:10 - Po Stropnickém odstoupil i Koubský

Kvůli slabému volebnímu výsledku dnes oznámil předseda středočeské KDU-ČSL Karel Koubský, že nabídne svou funkci k dispozici. Již v sobotu ohlásil odstoupení kvůli volebnímu debaklu šéf zelených Matěj Stropnický. Strana zelených přijde kvůli zisku méně než 1,5 procenta i o státní příspěvky na fungování. O svém dalším působení v čele TOP 09 chce s vedením strany v úterý jednat Kalousek. Europoslanec a exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil podal přihlášku do TOP 09. Řekl ale, že o jeho možné kandidatuře do vedení strany je nyní předčasné mluvit.

17:25 - Výpadky volebních webů ČSÚ způsobil hackerský útok

Český statistický úřad objasnil, proč krátce poté, kdy se začaly v sobotu sčítat hlasy, spadl web www.volby.cz, kde jsou průběžné výsledky k dispozici veřejnosti. Výpadek způsobil podle statistického úřadu masivní hackerský útok. Podle úřadu útok neovlivnil předávání a zpracování výsledků voleb. Poznatky předá ČSÚ policii a Národnímu úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. Externí dodavatel podle ČSÚ původně oznámil, že výpadek způsobily technické problémy. Podrobná analýza pak odhalila takzvaný DDoS útok, kdy se hackeři snaží za použití více počítačů cíleně zahltit web vysokým množstvím požadavků najednou.

16:40 - Piráti se dohodli, že budou hlasovat pro vydání Faltýnka a Babiše 

Na Žižkově se poprvé sešlo 22 nově zvolených poslanců za Piráty. Odhlasovali si, že až bude nová Sněmovna znovu jednat o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo, dají všechny hlasy pro. Také Piráti dostali od Andreje Babiše esemeskovou pozvánku k jednání o možné spolupráci, ještě však nevědí, kdy se se šéfem hnutí ANO sejdou. Řekli však, že ANO v současné podobě pro ně není přijatelným partnerem. Podobně se vyslovili o SPD a komunistech. Piráti si také určili vyjednávací tým, v němž jsou předseda Ivan Bartoš, pražský lídr Jakub Michálek a další čtyři lidé. Michálek se zároveň stane předsedou pirátského poslaneckého klubu ve Sněmovně.

15:50 - Zeman pověří Babiše, aby vyjednal vládu

Prezident Miloš Zeman pověří sestavením vlády předsedu vítězného hnutí ANO Andreje Babiše. Změnil by názor jen tehdy, kdyby Babiš o premiérský úřad zájem neměl. V povolebních vyjednáváních chce Zeman pomoci vzniku stabilní vlády. S Babišem se k první povolební schůzce sejde v pondělí v Lánech, řekl v rozhovoru na serveru Blesk.cz.

15:45 - Měl by nás vést mírný demagog, řekl nový poslanec ČSSD

Lídr jihočeské kandidátky za ČSSD Ondřej Veselý pro ČTK uvedl, že vedení strany potřebuje zásadní obměnu. Podle něj by se předsedou sociálních demokratů neměl stát „slušný intelektuál”. Dodal, že současná doba nahrává tomu, aby se lídrem ČSSD stala osobnost s charismatem i s mírně demagogickými schopnostmi.

15:30 - Video: Babiš se setkal s Gazdíkem

Andrej Babiš má za sebou druhou schůzku s politiky jiných stran, s nimiž sonduje možnosti spolupráce ve vládní koalici po volbách. Petr Gazdík však po zhruba hodinovém jednání ve Sněmovně řekl, že jeho Starostové a nezávislí s ANO spolupracovat na vládní úrovni nebudou. STAN prý řadí ANO vedle komunistů a hnutí Svoboda a přímá demokracie mezi subjekty, s kterými kvůli demokratickému deficitu nemohou spolupracovat.

Rozhovor s Petrem Gazdíkem po jednání s Andrejem Babišem.Video: Jakub Říha

14:50 - Nervozita v sociální demokracii

Sociální demokraté ztratili od minulých voleb kolem 650 tisíc voličů a už je vidět, že zisk pouhých 15 mandátů způsobuje ve straně velkou nervozitu. Bývalý primátor Brna Roman Onderka, jeden z nově zvolených sociálnědemokratických poslanců, už vyzval stávající vedení, aby dalo funkce k dispozici. Cerhenická organizace ČSSD pak v neděli opět připomněla své úsilí vrátit do strany bývalého předsedu Jiřího Paroubka. Vyzvala pražskou organizaci, která má podle stanov rozhodující slovo, aby Paroubkovu návratu nebránila.

14:15 - Okamura by chtěl pro SPD místo ve vedení Sněmovny

Se stranami, které se dostaly do Sněmovny, nevyjednává jenom Andrej Babiš. Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura uvedl, že se mimo pozornost novinářů sešel už se dvěma kolegy z jiných stran. S Andrejem Babišem se sejde prý v pondělí večer. Uvedl také, že by jeho strana měla mít zastoupení ve vedení Poslanecké sněmovny. „My bychom měli rádi zastoupení ve vedení Sněmovny, jsme čtvrtou nejsilnější stranou,” konstatoval pro ČTK.

13:20 - Reportér Seznamu Jindřich Šídlo o odmítnutém úspěchu libereckého hejtmana Půty

13:15 - Aktuální postřeh reportéra Seznamu Radka Nohla

13:01 - Europoslanec a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil podal přihlášku do TOP 09. Řekl, že o jeho možné kandidatuře do vedení strany je nyní předčasné mluvit, když ještě není ani členem. Zdůraznil však, že s TOP 09 intenzivně spolupracuje již více než tři roky jako její europoslanec. Šéf strany Miroslav Kalousek po těsném vstupu TOP 09 do Sněmovny zatím neřekl, zda by chtěl stranu dál vést. Oznámí to na úterním zasedání vedení. Sněm má TOP 09 naplánovaný na poslední listopadový víkend. Pospíšil řekl, že k podání přihlášky se rozhodl ve chvíli, kdy TOP 09 měla v průběžných výsledcích mezi třemi a pěti procenty hlasů. Potřebnou pětiprocentní hranici strana překročila až v závěru sčítání díky lepšímu výsledku ve větších okrscích, především v Praze. „Bylo to symbolické gesto, když někteří už si mnuli ruce a TOP 09 pohřbívali. Já věřím v její budoucnost,” řekl Pospíšil.

12:47 - Mandát neobhájil předseda poslaneckého klubu ČSSD Sklenák. Předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák neobhájil na jihomoravské kandidátce strany mandát poslance. Preferenčními hlasy ho těsně přeskočil bývalý primátor Brna Roman Onderka, který získal mandát spolu s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Sklenák řekl, že zatím neví, jaké bude jeho další pracovní uplatnění.

12:42 - V naší zemi se už ví, že není jenom ten jeden Okamura, píše bratr Tomia, Hayato Okamura.

12:27 - Pietní hlasy pro zesnulého náčelníka horské služby. Nedávno zesnulý náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš dostal ve sněmovních volbách v Královéhradeckém kraji od voličů 242 preferenčních hlasů. Klepš kandidoval za TOP 09 na 13. místě kandidátky. Při předvolebním výstupu TOP 09 na Sněžku 1. října po náhlé srdeční příhodě zkolaboval a později v nemocnici 10. října zemřel. Na kandidátní listině TOP 09 zůstal. „Volební zákon úmrtí kandidáta neřeší. Kroužkováním mohou lidé zesnulému vyjádřit úctu,” uvedla vedoucí oddělení vnitřní správy hradeckého krajského úřadu Štěpánka Blažková.

12:08 - Jakou noc měli vítězové a poražení voleb? Podívejte se s reportéry Seznamu.

11:58 - Předseda ODS Petr Fiala řekl Seznamu, že s Andrejem Babišem nebude o Sněmovně jednat v Průhonicích. Podle našich informací se k němu přidal i lídr další strany postupující do Sněmovny.

11:55 - ANO a KSČM si podle Babiše vyměnily názory na uspořádání Sněmovny. Lídři hnutí ANO a představitelé komunistů si při ranní schůzce v Průhonicích vyměnili názory na uspořádání Sněmovny, řekl po jednání předseda ANO Andrej Babiš. Schůzka s KSČM podle něj přišla nejdříve na řadu kvůli tomu, že její šéfové měli jako první čas. Připustil, že na dnešek má domluvená i další jednání, ale neupřesnil, s jakými subjekty. Babiš také řekl, že hovořil s ekonomem Janem Švejnarem. „Napsal jsem všem a postupně jednáme,” řekl před polednem před průhonickou sokolovnou Babiš.

11:52 - Marian Jurečka se ptá, lidé mu radí. Třeba, aby odhodil ješitnost a spojil se s TOP 09 a STAN.

11: 40 - Po 15 letech skončí ve Sněmovně poslanec Votava. Volby nejspíš připraví v Plzeňském kraji o mandáty i dlouholeté poslance. ČSSD měla dosud tři poslance, nyní dostane jen jedno křeslo. O post tak nejspíš přijde nejdéle souvisle sloužící poslanec za Plzeňský kraj Václav Votava, který je ve Sněmovně od roku 2002. Předseda rozpočtového výboru byl na kandidátce na druhém místě za ministrem vnitra Milanem Chovancem. Volební výsledek nezaručuje zisk křesla ani Vladislavu Vilímcovi z ODS, jenž je poslancem od roku 2006.

11:15 - Postřeh reportéra Seznamu Václava Dolejšího

11:11 - Fiala dostal víc preferenčních hlasů než Sobotka. Nejvíce preferenčních hlasů ve sněmovních volbách na jižní Moravě získal předseda ODS Petr Fiala. Měl jich 13 035. Za Fialou skončil bývalý hejtman a exsenátor Stanislav Juránek (KDU-ČSL), který měl 9225 preferenčních hlasů. Díky tomu získal mandát. Až za nimi byl premiér Bohuslav Sobotka se 7272 hlasy.

11:07 - Sociální demokraté si ve volbách dramaticky pohoršili. S 7,27 % hlasů skončili až šestí. Přišli o 35 mandátů a do nového volebního období jim tak zůstane jen 15 poslanců. Sledujte rozhovor ve volebním studiu Seznamu.

11:04 -  Na předsedu zelených by měl kandidovat Berg, míní exšéfka strany. Strana zelených bude řešit, kdo se stane předsedou strany po odchodu Matěje Stropnického v důsledku neúspěchu ve volbách. Volební sjezd bude v lednu. Bývalá předsedkyně Strany zelených a starostka městské části Brno-Nový Lískovec Jana Drápalová by si přála, aby se o kandidaturu ucházel místopředseda a jihomoravský lídr Michal Berg. Podle ní je úspěšným podnikatelem a stranu by sjednocoval.

11:00 - Le Parisien: Přestane být ČR nejlepším ze špatných chlapců ve východní Evropě? Le Parisien si všímá poměrně velkého úspěchu strany protiislámské a protiimigrační strany SPD Tomio Okamury. „Pokud se jí podaří ovlivnit budoucí vládu, Česká republika by mohla ztratit svou neoficiální pozici nejlepšího ze špatných chlapců ve východní Evropě ve Visegrádské skupině, která zahrnuje také Polsko, Maďarsko a Slovensko a která má často chladné vztahy s Bruselem,” upozornil list.

10:50 - „Chtěli jsme dosáhnout dvouciferného výsledku. To se očividně nepovedlo,“ zhodnotil Kalousek volební výsledky své strany. Sledujte rozhovor ve volebním studiu Seznamu.

10:40 - Fiala dostal na jihu Moravy 13 035 preferenčních hlasů. „Věřil jsem, že se ODS zvedne,“ zhodnotil pro Seznam volební úspěch Fiala. Sledujte rozhovor.

10:30 - Podle informací reportérů Seznamu je šéf komunistů Vojtěch Filip právě teď v Průhonicích na povolebním jednání s Andrejem Babišem. Ve 14 hodin by měl do Průhonic dorazit předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík. 

10:24 - Reportér Seznamu Filip Horký na CNN

10:12 - Komunisté ve volbách zaznamenali výrazný propad, přišli o 18 poslanců a do sněmovních lavic jich tak usedne jen 15. S 7,76 % hlasů si tak KSČM připsala nejhorší výsledek ve volbách od svého vzniku v roce 1990. Sledujte rozhovor s Jiřím Dolejšem na Seznamu.

9:59 - Lídr Pirátů Ivan Bartoš právě teď ve volebním studiu Seznamu

9:47  - „Volby dopadly hrozivě, možná je to únavou ze svobody,” říká lídr Starostů Farský. Sledujte rozhovor Seznamu.

9:26 - „Jsme připraveni jít do opozice,” říká v rozhovoru pro Seznam Bělobrádek. Sledujte právě teď.

8:53 - Financial Times: Je to zemětřesení. „To je zemětřesení. Je to úplná vzpoura proti zavedeným stranám a hlavnímu proudu,” citoval deník Financial Times Milana Niče z think tanku Německá rada pro zahraniční vztahy. „Od devadesátých let si nemohu vzpomenout na volby, které tak změnily politickou krajinu,” dodal.

8:46 - Máte „povolební kocovinu” a ptáte se, jak je možné, že volby dopadly právě takhle? Studio Seznam Zpráv nabízí rekapitulaci toho nejdůležitějšího.

8:44 - Zaorálkův náraz do zdi

8:31 - Na výsledek Okamury měla prý vliv také „islamizace Havířova”. Moravskoslezský volební lídr SPD Lubomír Volný se domnívá, že se na úspěchu hnutí ve volbách podílela i osobní zkušenost s „islamizací Havířova a přilehlého okolí”. Míní tím to, že v Havířově na Karvinsku si Ministerstvo vnitra před dvěma lety pronajalo 20 bytů společnosti Residomo (dříve RPG Byty) pro uprchlíky, kteří v Česku již získali azyl. „V bytech, které kdysi patřily (Zdeňku) Bakalovi, ubytovává Ministerstvo vnitra pana Chovance ve 20 bytech už první imigranty, podle nás nelegální imigranty, kteří byli legalizováni českou vládou a jsou to migranti z Iráku, Afghánistánu a Sýrie. A městská rada v Havířově se vysmála do očí asi 8000 občanů, kteří podepsali naši petici za referendum o neumísťování nelegálních imigrantů v katastru obce Havířov. Rada to smetla ze stolů,” řekl Volný.

8:20 - Al-Džazíra: České volby ovlivnila uprchlická krize: Vítězství  hnutí ANO Andreje Babiše v českých parlamentních volbách se věnuje i katarská televize Al-Džazíra. Na svém serveru píše, že ANO je první stranou, která prolomila téměř čtvrtstoletí dominance dvou mainstreamových stran. Triumf ANO podle ní poukazuje na měnící se politickou krajinu v Evropě, která kvůli uprchlické krizi zažívá vzestup protestních skupin.

8:08 - Slovenský deník SME shrnul výsledky voleb následně

7:58 - Lidovci nemohou být s výsledkem voleb spokojeni, jak to vypadalo v jejich volebním štábu, shrnul reportér Hanuš Hanslík

Dění ve volebním štábu KDU-ČSL.Video: Hanuš Hanslík

7:44 - Stát letos zaplatí stranám za hlasy voličů ve sněmovních volbách přes 482 milionů korun

Rozdělí si je deset uskupení, která získala nad 1,5 procenta hlasů. Částka bude o něco nižší než před čtyřmi lety. Příspěvek na činnost bude tentokrát pobírat jen devět formací, které se dostaly do Sněmovny. Dostanou také dotace za mandáty. Na jeden je od ledna roční příspěvek 900 000 korun, předtím byl o 45 000 korun nižší.

7:24 - Babiš: Musíme v EU hledat spojence

Česká republika musí v Evropské unii hledat partnery i mimo Visegrádskou skupinu (V4), řekl v sobotu v rozhovoru s agenturou Reuters Andrej Babiš. Podle šéfa hnutí ANO musí Česko usilovat o aktivní roli v EU a hledat spojence, s nimiž bude mít společný cíl - například boj proti nelegální migraci a dvojí kvalitě potravin.

„Musíme si připravit témata, navrhnout Evropské radě, co chceme změnit. Dvojí kvalitu potravin, řešení migrace, boj proti migraci a další otázky,” uvedl Babiš. „Bezpochyby máme spojence v Rakousku, (nového rakouského premiéra Sebastiana) Kurze, který má na migraci stejný názor jako my,” dodal Babiš.

Podívejte se na rozhovor s Andrejem Babišem pro Seznam Zprávy.

Rozhovor s Andrejem Babišem pro Seznam Zprávy.Video: Jolana Humpálová

7:15 - ANO sestavilo vyjednávací tým

Povolební vyjednávání povedou za ANO předseda hnutí Andrej Babiš, místopředsedové Jaroslav Faltýnek, Petr Vokřál a Richard Brabec a člen předsednictva Radek Vondráček. Po jednání předsednictva to novinářům řekl Babiš. Dodal, že první schůzky se uskuteční v neděli a v pondělí. Již dříve Babiš prohlásil, že ANO je připravené jednat se všemi stranami, které se dostaly do Sněmovny. O tom, s kým by chtěl uzavřít koalici, se jednoznačně nevyjádřil.

7:10 - Třetí nejnižší volební účast

Letos přišlo do volebních místností vybírat poslance 60,84 procenta voličů, což je o 1,34 procentního bodu více než před čtyřmi lety. Je to ale třetí nejnižší účast u sněmovních voleb od roku 1989. Méně lidí přišlo kromě předčasných voleb před čtyřmi lety volit ještě v roce 2002.

7:00 - Vítáme vás u nedělního onlinu, kde budeme sledovat povolební dění v České republice

Jak dopadly volby a reakce jednotlivých zástupců stran si připomeňte v sobotním online přenosu.

Reklama

Doporučované