Hlavní obsah

Volby poslaly do venezuelského Ústavodárného shromáždění socialistické špičky

Do venezuelského Ústavodárného shromáždění se dostali socialisté (video: Ruptly/AP). Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Do Ústavodárného shromáždění ve Venezuele byli zvoleni především socialisté. Opozice hlasování bojkotovala.

Článek

Mezi lidmi zvolenými do nového venezuelského Ústavodárného shromáždění se objevil Diosdado Cabello - muž číslo dvě vládnoucích socialistů. Kromě něj pak i řada exministrů a dalších socialistických předáků.

Alespoň to prozatím říkají částečné výsledky, ty konečné by měly být známy během dnešního dne. Jelikož se voleb neúčastnili stoupenci opozice, je možné předvídat, že velkou většinu míst v ústavodárném sboru si v nedělních volbách zajistila levice. Opozice ve volbách vidí snahu prezidenta Madura upevnit si autoritativním stylem pozici ohroženou masovými nepokoji a ekonomickou krizí v zemi. Vznik shromáždění kritizovaly i Spojené státy, Evropská unie či několik zemí regionu.

Vedle Diosdada Cabella se do shromáždění, podle předběžných výsledků, dostala i bývalá ministryně zahraničí Delcy Rodríguezová, někdejší viceprezident Aristóbulo Istúriz nebo exministři Jesús Faría a Ricardo Molina.

Tito politici, včetně Madurovy manželky Cilii Floresové, která rovněž dostala potřebný počet hlasů, jsou považováni za socialistické špičky. Jejich cílem tak bude pravděpodobně nabourat moc parlamentu ovládaného opozicí.

Prezident Maduro po skončení voleb slavil a některým poslancům z opozice dokonce vyhrožoval vězením. Jeho pozice v čele země však může být paradoxně novým Ústavodárným shromážděním i nabourána. Pravomoci shromáždění budou totiž velmi široké, bude moci měnit ústavu či převzít moc parlamentu. Podle venezuelských médií může ustavení sboru oslabit pozici Madura i v rámci vlastní strany. „Největší jistotou je, že Diosdado Cabello se stává postavou na stejné či vyšší mocenské úrovni, než je Maduro," domnívá se politoložka Margarita Lópezová z Centrální univerzity v Caracasu.

Píseň Despacito s politickým textemVideo: AP

Rozkol ve straně může podle expertů nastat i z toho důvodu, že část socialistů považuje za nedotknutelnou ústavu přijatou v roce 1999 za vlády dlouholetého levicového vůdce Huga Cháveze, který pro většinu příznivců levice zůstává nepřekonatelnou modlou.

Volební komise oznámila, že se voleb zúčastnilo 41,5 procenta voličů, což opozice označila za výrazně nadnesené číslo, nad nímž vyjádřili pochybnost i zpravodajové zahraničních agentur informující o poloprázdných či zavřených volebních místnostech. „Neuznáváme tento podvodný proces, pro nás žádný nebyl, neexistuje," uvedl lídr opozice Henrique Capriles, který spolu s dalšími předáky svolal další velké demonstrace.

Reklama

Související témata:

Doporučované