Hlavní obsah

První den voleb: Tlačenice u uren, Okamura kádroval média, Zeman volil Čecha a volbami se už zabývá i policie

Miloš Zeman se samopalem na novináře.

 

Reklama

Česká republika má za sebou první den voleb. Zájem lidí je značný, někde už hlasovala víc než polovina voličů. Volební reportérská štafeta Seznamu bude pokračovat i v sobotu, kdy se volební místnosti otevřou v osm hodin ráno.

Článek

První volební den překvapil vysokou účastí. Odvolili nejen Andrej Babiš, Lubomír Zaorálek nebo Miloš Zeman, ale spolu s nimi také statisíce dalších lidí. Někde už dokonce účast přesáhla padesát procent. Lidé rozhodují, kdo bude v příštích letech vládnout.

Ve hře je v pátek a v sobotu více než osm milionů hlasů. V minulých 20 letech - od roku 1996 - využili právoplatní čeští voliči hlasovací právo nanejvýš ze 76,4 procenta. Taková volební účast byla právě v prvních sněmovních volbách v samostatné České republice v roce 1996 a přiblížily se v tomto ohledu už jenom předčasné volby roku 1998 (74 procent). Od té doby se účast voličů pohybuje kolem 60 procent.

Ohlédněte se s reportéry Seznamu za prvním dnem voleb.

Průběh voleb sledujeme v online přenosu:

22:00 - Volební místnosti v České republice se uzavřely, zájem je značný. V pátek si poslance přišly do večera vybrat více než dvě pětiny voličů. Zájem je podle vyjádření řady volebních komisařů vyšší než při předčasných volbách před čtyřmi lety. Někde volilo dokonce více než 50 procent lidí. Například v Praze je volební účast nadprůměrná, v některých částech hlavního města volila více než polovina oprávněných voličů. Velký zájem o volby je také třeba v Libereckém kraji, od 30 do 45 procent. „Lidé opravdu chodí hodně, u nás už odvolilo 45 procent, takovou účast nepamatujeme,” řekla zapisovatelka jedné z jabloneckých komisí Drahomíra Duštírová.

Hlasovat se bude i v sobotu od 8 do 14 hodin.

21:54 - Ve svém videosdělení českým voličům zmínila Le Penová i osobnost studenta Palacha a bývalého prezidenta Havla. Prohlásila, že Češi stáli vždy v první linii boje za svobodu evropských národů. Tvrdila, že za posledních 30 let dosavadní politická garnitura udělala z kdysi svébytné země stát zcela podřízený zákonům a nařízením, o kterých se rozhoduje v Bruselu.

21:36 - Češi se podle The Guardianu zvolením Babiše připojí k populismu, Fox News vidí ANO jako šanci. Češi se očekávaným zvolením miliardáře Andreje Babiše premiérem připojí k evropské vlně populismu, navíc svou zemi mohou zařadit po bok Maďarska a Polska, se kterými je Evropská unie ve sporu kvůli možnému porušování demokratických principů. Napsal to britský deník The Guardian.  Naopak americká televize Fox News vidí Babiše jako šanci, jak Evropské unii vzkázat, aby přestala řídit životy Evropanů.

21:09 - Před sedmi lety se v severočeském městě v komunálních volbách rozdávaly za hlasování odměny. Nyní policie řeší podobné oznámení. Severočeské město Krupka je místem, kde se při každém hlasování od komunálních voleb v roce 2010 připomínají volební machinace. Tehdy se řešilo podezření, že za určené hlasování se vyplácela odměna v řádu stovek korun a volby se musely několikrát opakovat.

20:59 - Cesta do volební místnosti ve školní budově byla pro prezidenta velmi komplikovaná. Volební místnost je totiž v prvním patře a Zeman k ní musel překonat dvoje schodiště. Zeman si při zdolávání schodiště postěžoval, že mu vadí, že volební místnost není v přízemí.

20:34 - Lidé v Mariánských Lázních vidí přednost Pirátů v tom, že cílí na mladé voliče a jsou alternativou k tradičním politickým stranám. V minulosti byla ve vedení města ODS. Od roku 2014 stojí v čele radnice dva Piráti: starosta Petr Třešňák a místostarosta Vojtěch Franta. Právě místostarosta Franta nepovažuje Piráty za protestní stranu, jak jsou často označováni. „Za protestní stranu nás nepovažuji. Myslím si, že v politice můžeme vyvážit to, co nefunguje v tradičních politických stranách. Například netransparentnost vedení nebo zásahy státu do osobního života lidí a podnikání,” řekl Franta.

20:26 - Lídr ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek odvolil dnes večer na Základní škole Jana Šoupala v Ostravě-Porubě. „Jde nám o sociální a ohleduplný stát a určitou solidaritu ve společnosti. Hlavně bych si přál, abychom už nežili z nízkých mezd. A přál bych si, abychom po volbách našli spojence pro to, abychom skoncovali s tím, že se podbízíme levnou prací. A dělali něco pro to, abychom prodávali také nápady a to, co vymyslíme, a ty výrobky dobře prodali a pak za to měli vyšší mzdy. Na to bych chtěl po volbách najít spojence - a doufám, že se najdou,” řekl Zaorálek.

20:18 - Jen několik kilometrů od Benešova se nachází Čapí hnízdo, kauza s ním spojená však respondenty nijak v rozhodování, komu dají svůj hlas, neovlivnila. I ředitel místního muzea Radovan Cáder se domnívá, že přítomnost Čapího hnízda nehraje roli. Většina obyvatel Benešova podle něj na Čapím hnízdě nikdy ani nebyla.

20:13 - Reportér Seznam Zpráv Filip Horký se zaměřil na předvolební kampaně ČSSD. Ty v předcházejících měsících vedl Tomáš Prouza, Jan Birke a Slovák Robert Žanony, který vsadil na osobnost ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka.

19:47 - Která strana má nejvíc fanoušků na sociálních sítích? Podívejte se na grafické shrnutí analytiků Seznam Zprávy. 

19:40 - Zeman volil Ringo Čecha. „Já vám odpovím, že jsem volil Čecha,” řekl Zeman na nevyřčenou otázku, komu dal svůj hlas. Hudebník, malíř a spisovatel František Čech zvaný Ringo je pražským volebním lídrem SPO, která vznikla v roce 2009 na základě občanského sdružení Přátelé Miloše Zemana. To, že svůj hlas dá SPO, Zeman avizoval již na únorovém sjezdu strany.

19:22 - „Nevychovali jsme si dostatečně schopné nástupce, kteří by byli schopni stranu vést. Sociální demokracie musí najít svého Fica nebo Macrona,” uvedl Škromach.

19:12 - Členka volební komise: Vážíme si toho, že můžeme vyjádřit svůj názor. V opravené hasičské zbrojnici odevzdávají své hlasy ve volbách do Poslanecké sněmovny obyvatelé Šarov na Zlínsku. K dnešní osmnácté hodině tam dorazilo k volební urně 53 z 218 oprávněných voličů. Dlouholetá členka šarovské volební komise Marie Šišáková rozhodně nepovažuje volby za zbytečné. „Zažila jsem dobu před revolucí, takže volby jsou pro mne událost. Pro naši generaci jsou důležité. Vážíme si toho, že můžeme vyjádřit svůj názor,” uvedla Šišáková, podle níž mají členové komise i voliči v budově hasičské zbrojnice veškerý komfort. Podobně prostorná místnost je podle ní k dispozici snad jen v obecní knihovně.

18:55 - Le Penová podpořila na dálku Okamuru. Vůdkyně francouzské krajní pravice Marine Le Penová podpořila v českých parlamentních volbách lídra protiislámské a protiimigrační strany SPD Tomio Okamuru ve videoposelství na YouTube. Se svým „odvážným a talentovaným” předsedou má podle ní strana mimořádnou historickou příležitost zbavit se hrozby islámu. Le Penová dala českým voličům za vzor studenta Jana Palacha a bývalého prezidenta Václava Havla a prohlásila, že Češi stáli vždy v první linii boje za svobodu evropských národů. Tvrdila, že za posledních 30 let dosavadní politická garnitura udělala z kdysi svébytné země stát zcela podřízený zákonům a nařízením, o kterých se rozhoduje daleko v Bruselu.

18:52 - Krajané na Slovensku dlouhodobě neprojevují velký zájem o volby. „Je to proto, že jediné místo, kde se dá na Slovensku volit, je české velvyslanectví v Bratislavě,” řekla předsedkyně Českého spolku v Košicích Dagmar Takácsová.

18:47 - Člen komise v Pardubicích měl tričko s protiislámskou symbolikou. Předseda volební komise v místnosti 1006 v Základní škole Bratranců Veverkových v Pardubicích poslal převléknout člena komise, který přišel v tričku s protiislámskou symbolikou. Na oděvu měl obrázek přeškrtnuté mešity v bílém kruhu s červeným okrajem. „Takové jednání je v době voleb nepřípustné,” řekl Cyril Štangl z organizačního a právního odboru krajského úřadu.

18:43 - Postřeh reportéra Seznam Zpráv Radka Nohla k volbám na severu Čech.

 

18:40 - Prezidenta doprovodila k volbám i jeho choť.

18:36 - Okamura nechce do svého volebního štábu pustit novináře z vydavatelství Economia, tedy Aktuálně.cz, Hospodářské noviny, DVTV a týdeník Respekt. Prohlásil, že tato média po celou dobu kampaně „cenzurovala názory jeho hnutí a nechovala se korektně”. Zdeňka Bakalu, který Economii vlastní, označil za tuneláře. S jeho médii prý nehodlá spolupracovat ani do budoucna.

18:31 - Populární herec Jan Hrušínský k volbám.

18:26 - Odvolil i prezident. V ZŠ Brdíčkova v Praze 13 už odvolil i prezident Zeman. Budovu předtím prohlédla policie i ochranka.

18:19 - Jsou to přelomové volby, míní Kalousek. Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska jsou volby přelomové. „Budeme rozhodovat o tom, zda zůstaneme svobodnými občany, kteří se mohou spoléhat na férový, moderní právní stát. Nebo zda se z nás začnou pomalu stávat zastrašení zaměstnanci jakéhosi holdingu, kteří si nemohou být jisti vůbec ničím, protože ta moc si s nimi bude dělat, co bude chtít," řekl Kalousek.

18:13 - Bělobrádek odmítá radikály. Vicepremiér, předseda KDU-ČSL a lídr kandidátky v Královéhradeckém kraji Pavel Bělobrádek odhadl volební účast na 55 až 60 procent. Řekl to dnes v Náchodě, kde volil do Poslanecké sněmovny. „Poslední průzkum byl 6,5 procenta, očekávám, že to bude snad ještě o něco lepší,” řekl čtyřicetiletý Bělobrádek k možnému výsledku lidovců ve volbách. Na otázku, s kým lidovci nebudou po volbách vyjednávat, odpověděl, že určitě nebudou v žádné vládě, v níž by byli zástupci extremistických nebo radikálních stran.

18:05 - Volební studio Seznam Zprávy s hlavními hosty Ondřejem Brzobohatým a Adamem Mišíkem.

17:54 - Vezměte k volbám děti, je to důležité, vzkazuje lídr Starostů.

17:50 - „My říkáme, že jsou to zásadní volby pro osud naší země. Samozřejmě bychom chtěli dostat maximum hlasů a sestavit vládu a ukázat lidem, že ta vláda může fungovat jiným způsobem, než jsou zvyklí," řekl Babiš. Dodal, že i po volbách by hnutí ANO mohlo být s voliči v kontaktu, trávit čas ve městech i v krajích a řešit problémy na místě.

17:45 - Komunista Filip: Je důležité, aby země zůstala parlamentní demokracií. Předseda KSČM Vojtěch Filip odvolil  v Českých Budějovicích. Čeká, že KSČM obhájí pozice, v jižních Čechách by byl rád za tři poslanecké mandáty. Podle něj je důležité, aby ČR nesklouzla k tomu, co se děje v Polsku, tedy k příliš jednobarevnému uvažování nad společenským životem. „Myslím si, že je důležité, aby Česká republika zůstala parlamentní demokracií. Komunistická strana Čech a Moravy v tomto ohledu může garantovat, že bude stejným strážcem ústavnosti, jako byla po celých 25 let existence České republiky. Budeme trvat na tom, aby byla rovnost vlastnických forem, kterou tady narušil registr smluv, jenž dává solárním baronům více práv než městské teplárně,” řekl Filip.

17:39 - Lídr ODS: Nechceme vládu populistů s extremisty. Předseda a lídr ODS Petr Fiala doufá, že strana ve sněmovních volbách dopadne viditelně lépe než před čtyřmi lety a získá dvouciferný výsledek. V Brně přišel do školy v Zemědělské ulici odevzdat svůj hlas i s rodinou. Při posledních volbách do Poslanecké sněmovny volilo Občanskou demokratickou stranu 7,72 procenta voličů. Hlas pro ODS má podle něj smysl. „Má smysl proto, aby tu nevládli populisté ve spolupráci s extremisty a aby se komunisté nedostali k moci. Je to hlas pro to, aby lidé měli něco z ekonomického růstu. Aby lidé měli nižší daně a vyšší příjmy a nebylo tolik byrokracie," uvedl Fiala.

17:35 - Světové agentury: Favoritem českých voleb je populista Babiš. O začátku dnešního hlasování o budoucím složení české Poslanecké sněmovny informovala kromě českých i řada světových agentur. Favoritem voleb je podle všech Andrej Babiš. Předsedu hnutí ANO označují za populistu a euroskeptika a přirovnávají jej k bývalému italskému premiérovi Silvio Berlusconimu či americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi.

17:25 - Volila už pětina lidí. Za první dvě hodiny sněmovních voleb si dnes poslance přišla vybrat desetina až pětina voličů. Zájem o hlasování nebyl ve všech krajích stejný. Značný byl v Olomouckém, Jihočeském nebo Libereckém kraji. Průměrnou volební účast měli v Karlovarském či Jihomoravském kraji, proměnlivou v Pardubickém kraji. Volební účast v hlavním městě se po 16:30 pohybuje mezi 15 a 23 procenty. Nejvyšší zatím hlásí Praha 11, kde odevzdalo hlas už 23 procent voličů, v Praze 14 jich bylo 16,5 procenta.

17:05 - Pirát Bartoš míní, že doba je zjitřená, a chce deset procent. Předseda Pirátů Ivan Bartoš dnes zopakoval, že jeho cílem je získat ve volbách aspoň deset procent hlasů. Letošní volby do Poslanecké sněmovny považuje za zlomové, očekává také vyšší volební účast. „Doba je zjitřená, takže by volební účast mohla být opravdu vyšší, ale netroufám si odhadovat, jestli to bude třeba 70 procent,” řekl Bartoš. Před čtyřmi roky přišlo k volbám 59,5 procenta oprávněných voličů. Předseda Pirátů upozornil, že asi třetina voličů jeho strany se dřívějších voleb nezúčastnila, protože neměla na politické scéně vhodnou liberální alternativu. „Myslím, že ten nárůst budou právě naši voliči,” uvedl předseda.

16:53 - Jak vidí volby reportér Seznam Zpráv Filip Horký.

16:49 - Starostové si věří v Praze, v Olomouci i v Liberci. Předseda hnutí STAN a místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík, který je lídrem Starostů ve Zlínském kraji, odevzdal dnes odpoledne svůj hlas ve sněmovních volbách ve své domovské obci Suchá Loz na Uherskohradišťsku. Na kandidátce využil všechny čtyři preferenční hlasy. Neúspěch STAN si nepřipouští, očekává zisk mezi šesti až sedmi procenty hlasů. „Jsme skromní, s tímto ziskem budeme spokojení. Jsem optimista,” řekl Gazdík. Starosty podle něj do Sněmovny dostanou především voliči z Prahy a Středočeského, Zlínského, Olomouckého, Libereckého a Karlovarského kraje.

16:45 - Školu, kde odvolí Zeman, prohlíží policie. V ZŠ Brdíčkova v Praze 13 už se připravují na příjezd prezidenta Miloše Zemana. Školu prohlíží policie a ochranka. Prezident by měl přijet volit před šestou hodinou.

16:41 - Volby doplňují referenda o koupališti nebo náměstí. V devíti městech a obcích začala spolu s volbami do Sněmovny i referenda o místních záležitostech. V krkonošské Jilemnici obyvatelé rozhodují o výstavbě koupaliště, ve Velkém Meziříčí se hlasuje o úpravách náměstí a například v Dobřejovicích se obyvatelé vyjádří k plánované výstavbě betonárky.

16:35 - Zeman dostal samopal na novináře, na svolání Sněmovny chce hodně času. Zasedání Sněmovny prezident Miloš Zeman po volbách svolá s využitím maximální třicetidenní lhůty, kterou mu ústava umožňuje. Chce tak získat co nejvíce času na diskuzi parlamentních stran a hnutí. Po 28. říjnu se sejde postupně s vedením všech subjektů, které se dostanou do Poslanecké sněmovny. Zeptá se na jejich názor na politickou strukturu po volbách. Dnes se také pochlubil dárkem, který dostal na závěr návštěvy Plzeňského kraje. Jde o dřevěnou maketu samopalu, jehož zásobník tvoří lahev karlovarské Becherovky. Zbraň je vyzdobena nápisem „na novináře”.

Foto: ČTK

Miloš Zeman se samopalem. Autor: ČTK/Miroslav Chaloupka

16:16 - Reportér Seznam Zpráv Václav Dolejší právě zaznamenal další prezidentův vtip. Nebo spíš „vtip”?

16:04 - Chovanec v rozverné náladě.

16:02 - Proč řešíte uprchlíky, když tu žádní nejsou, ptali se zahraniční novináři Okamury. Zahraniční novináři se dnes u volební urny Tomio Okamury ptali, proč se politici tolik vymezují proti migrantům, když v Česku nejsou. „Nemáte správné informace. Migranty máme,” reagoval Okamura. Uvedl také, že je důležité, aby byl stát připraven na nebezpečí, které v souvislosti s migrací může hrozit i v budoucnosti.

15:56 - Mezi prvními zamířili k volebním urnám v Ostravě bezdomovci. Mezi prvními voliči, kteří dnes mířili k volebním urnám v Ostravě, byli také klienti Domova Přístav. Speciální zařízení pečuje například o imobilní bezdomovce nebo třeba ty, kteří trpí duševním onemocněním. Řada klientů s ohledem na svůj stav a přiděleného opatrovníka volit nemůže, čtyři uživatele ale dnes do volebních místností rozvezli a doprovodili pracovníci zařízení. „Volím pokaždé, co bývají volby, a myslím si, že je to povinnost každého občana. Speciálně jsem se nepřipravovala, ale dívám se na televizi, takže jsem sledovala pořady, co se týkají voleb,” svěřila se jedna z klientek Anna Malíková, která šla odevzdat svůj hlas. Dodala, že další klienty ale k účasti ve volbách nepřesvědčovala, protože se domnívá, že je to každého osobní věc.

15:54 - Herec Stanislav Majer volil v Bratislavě. Několik desítek lidí se dnes krátce po zahájení voleb do Sněmovny shromáždilo u volební místnosti v budově české ambasády v Bratislavě. Museli vystát frontu, než se dostali k hlasovacím archům. Zájem krajanů na Slovensku o účast ve volbách je ovšem dlouhodobě nízký. „Ve zvláštním seznamu voličů vedeném u našeho zastupitelského úřadu je zapsáno 486 osob,” řekl zástupce velvyslankyně a předseda volební komise Pavel Sladký. Mezi prvními odevzdal svůj hlas i herec Stanislav Majer. „Mám tu nějakou práci a nemůžu být v Čechách, tak jsem si včas vyřídil volební průkaz. Volím vždy. Mimo Česko poprvé,” uvedl Majer.

15:45 - Kvůli kontrolám na Pražském hradě není otevřena volební místnost. Kvůli bezpečnostním opatřením zavedeným u vstupů do Pražského hradu se letos neotevřela volební místnost na druhém hradním nádvoří. Voliči, kteří ji byli zvyklí využívat, letos musejí jít na nedaleký Pohořelec. Důvodem změny místa byl podle mluvčí Prahy 1 Veroniky Blažkové nekomfortní přístup k volební místnosti přes bezpečnostní kontroly, které by voliče v této oblasti mohly odradit.

15:40 - V Novém Boru odvolila volička, které je 103 let. V pečovatelském domě v Novém Boru vhodila hlasovací lístek do přenosné urny stotříletá Anna Hejná. „Je to vždycky hezké, když se něco děje,” řekla k volbám. Kolikrát už za svůj život byla volit, si prý nepamatuje.

15:34 - Klaus se obává nízké volební účasti, podpořil svého syna. Bývalý prezident Václav Klaus doufá, že lidé nepodcení význam parlamentních voleb, bojí se ale nízké volební účasti. Exprezident, který dnes i se svou ženou Livií volil v pražských Kobylisích, řekl, že mdlá předvolební kampaň možná lidi dostatečně nemotivovala, aby přišli k volebním urnám. Oba manželé využili i svůj preferenční hlas. Klaus řekl, že výběr mu usnadnil fakt, že letos kandiduje jeho syn. Václav Klaus mladší je na pražské kandidátce ODS.

15:29 - Stropnický chce pět procent. Šéf Strany zelených Matěj Stropnický očekává, že jeho strana překročí pětiprocentní hranici a vrátí se do Poslanecké sněmovny. Řekl to dnes poté, co v základní škole na pražském Žižkově odevzdal svůj hlas. Očekává spíše vyšší účast u voleb, bude však podle něj záležet i na tom, jak se jemu a dalším politikům podařilo přesvědčit občany, že jít k volbám je potřeba.

15:18 - Největší soupeř pro ANO? Pro Babiše současný politický systém. „Chceme porazit ten klientelisticko-korupční systém,” řekl. Zároveň ale odmítl, že by ANO bylo ohrožením demokracie. Předseda ANO také doufá, že po volbách zasedne ve Sněmovně co nejméně politických stran. „Čím víc jich tam bude, tím to bude větší problém. My potřebujeme většinový systém, koaliční vládnutí je problém všude v Evropě,” řekl.

15:03 - Okamura pozve jen vybrané novináře. Tomio Okamura si hodlá pozvat jen vybrané novináře, nepřijme do volebního štábu novináře z Economie, například Aktuálně.cz nebo Hospodářské noviny, DVTV a Respekt.

14:57 - Odvolil i Okamura. Za velkého zájmu novinářů volil Tomio Okamura, muž, který letos podle mnohých může výrazně překvapit.

14:55 - Reportér Seznam Zpráv Václav Dolejší: Kde je Vodňanské kuře?

14:51 - V televizích bodoval Bartoš, Babiš působil unaveně. Specialisté na politickou komunikaci ocenili po televizních předvolebních debatách především výkony šéfa SPD Tomio Okamury či Pirátů Ivana Bartoše. Okamura podle nich k debatám přistoupil s nadhledem a vyjadřoval sebejistotu. Lídr Pirátů se zase dle expertů dostal na slušnou řečnickou úroveň. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš prý naopak působil unaveně.

14:46 - Odvolil i Ovčáček.

14:43 - 150 novinářů u Babiše. Reportérka Seznam Zpráv Pavlína Kosová získala první čísla z volebního štábu ANO. „Akreditovalo se u nás 150 novinářů,” řekla jí mluvčí hnutí.

14:39 - Nekroužkujte mě, mám rozdělanou práci v Liberci, vyzval voliče hejtman Půta.

14:31 - Reportér Seznam Zpráv Filip Horký: Babiš dnes na titulce svých novin.

14:25 - Okamuru sleduje japonská televize, hnutí ANO novináři z celé Evropy. Výsledky sněmovních voleb budou ve štábech českých politických stran monitorovat zástupci médií z celého světa. Japonské štáby jsou u Pirátů nebo u hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamury. Z volebního štábu ANO chtějí o českých volbách vysílat televize z Německa, Rakouska, Polska, Francie, Itálie či Nizozemska. Ve štábu KSČM se zaregistroval zpravodaj francouzského deníku Le Figaro. Všímá si toho i reportér Seznam Zpráv Filip Horký.

14:18 - Babiš pro Seznam Zprávy: Volil jsem ANO a kroužkoval jsem.

14:00 - Volební místnosti v celé republice se otevřely. Voliči mají ve dvou dnech celkem čtrnáct hodin na to, aby uplatnili svůj hlas. V pátek se volí od 14 do 22 hodin, v sobotu od 8 do 14 hodin. Mezi prvními by měl odvolit předseda hnutí ANO Andrej Babiš ve svém trvalém bydlišti v Průhonicích.

Reklama

Související témata:

Doporučované