Hlavní obsah

Volby prezidenta v Afghánistánu narušil po hodině výbuch. I když je hlídají desítky tisíc vojáků a policistů

Foto: AP

V Afghánistánu je připraveno téměř pět tisíc volebních místností.

Reklama

aktualizováno •

Mezi hlavní favority voleb patří dosavadní prezident Ašraf Ghaní a premiér Abdulláh Abdulláh.

Článek

V Afghánistánu se v sobotu ráno otevřely volební místnosti, obyvatelé volí nového prezidenta. Ze 37 milionů obyvatel má volební právo méně než deset milionů lidí.

Přestože průběh voleb hlídají kvůli napjaté situaci v zemi desetitisíce vojáků a policistů, už hodinu po začátku hlasování se u volební místnosti v jihoafghánském Kandaháru ozvala exploze.

Výbuch zranil podle posledních zpráv 15 lidí. Nikdo se ale zatím k útoku nepřihlásil, uvedl vysoce postavený vládní činitel.

Narušením voleb pohrozilo islamistické hnutí Tálibán, které také Afghánce vyzvalo, aby se volebním místnostem vyhýbali.

Na mnoha místech se přesto podle agentury AP začaly tvořit dlouhé fronty voličů ještě před tím, než se celkem 4942 volebních místností otevřelo. 431 místností muselo zůstat uzavřeno, protože úřady nedokázaly zajistit jejich bezpečnost.

V hlavním městě Kábulu policie zastavuje auta k prohlídkám, větší vozy mají do města vjezd zakázán.

Hlavními favority voleb jsou dosavadní prezident Ašraf Ghaní a premiér Abdulláh Abdulláh.

Původně se o post ucházelo osmnáct kandidátů, pět z nich ale od své kandidatury odstoupilo, napsala britská BBC. Prezident se bude volit ve dvou kolech.

Prezidentské volby se měly v Afghánistánu původně konat 20. dubna, byly ale odloženy na 20. července a pak znovu na 28. září.

Podle internetových stránek afghánské volební komise by předběžné výsledky měly být oznámeny 19. října a konečné 7. listopadu. Pokud nikdo z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu hlasů, utkají se dva nejúspěšnější uchazeči ve druhém kole, které se s největší pravděpodobností uskuteční 23. listopadu.

Reklama

Doporučované