Hlavní obsah
Online

Volební štáb Seznam Zpráv: Nerudová, Juchelka i odposlech nového prezidenta

Nahlédněte do volebního štábu Seznam Zpráv v centru Prahy. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Živé komentování druhého kola prezidentských voleb s  politiky, autory a komentátory Seznam Zpráv.

Článek

Volební štáb Seznam Zpráv moderovaly Marie Bastlová a Lenka Kabrhelová v centru Prahy. Na místě bylo přes 150 čtenářů a posluchačů Seznam Zpráv.

Výsledky glosovali Jindřich Šídlo ze Šťastného pondělí, komentátor Martin Čaban a šéfredaktor Seznam Zpráv Jiří Kubík. Datová novinářka Kateřina Mahdalová už ve 14:30 podle predikce Seznam Zpráv určila, kdo je definitivním vítězem prezidentské volby.

Z volebních štábů Petra Pavla a Andreje Babiše se živými vstupy hlásil Václav Dolejší a Lucie Stuchlíková z politického podcastu Vlevo dole.

Marie Bastlová pro podcast Ptám se já před publikem zpovídala prezidentskou kandidátku Danuši Nerudovou, která v druhém kole podporovala Petra Pavla, a poslance ANO Aleše Juchelku.

A nechybělo ani živé natáčení Zpravodajského podcastu 5:59.

To nejzajímavější z přenosu si přečtěte v online reportáži níže.

+22

  • Lucie Stuchlíková ze štábu Andreje Babiše

    Telemostem jsme se spojili s volebními štáby Andreje Babiše a Petra Pavla. V prvním jmenovaném reportuje Lucie Stuchlíková, kterou znáte z podcastu Vlevo dole.

    „Pamatuju si, že jsme tady v té místnosti byli v roce 2013 prakticky s celým hnutím ANO, protože tehdy jejich politici netušili, že novináři nejsou kamarádi,“ říká Stuchlíková. Postupně se ale podle ní štáb měnil. Nejdříve se politici z hnutí ANO přesunuli na balkón, potom do oddělených místností, kam se za nimi reportéři nedostanou.

  • Finále

    Vážení čtenáři a posluchači, sobotní volební štáb Seznam Zpráv končí. Speciální epizody podcastů 5:59, Ptám se já a Vlevo dole najdete v příštích hodinách na webu Seznamzpravy.cz a v obvyklých podcastových aplikacích.

    Výrobní skupina Kedroň–Němečková se loučí a děkuje za pozornost.

    Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

    Konec přenosu…

  • A co Bašta?

    Závěrečný dotaz z publika: „Může Petra Pavla odvolat Jaroslav Bašta?“

  • Vlevo dole: Politika je pro Babiše droga, ale poslanecký mandát ho nebaví

    Jak to bude dál se šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem? Podle Vaška Dolejšího a Lucie Stuchlíkové z podcastu Vlevo dole v politice zůstane. „Všichni, se kterými jsem o tom mluvil a kteří ho znají, říkali: Nemá zájmy, nebaví ho děti, nebaví ho manželka, nečte knížky, nedívá se na filmy. A ta politika je pro něj taková droga,“ vysvětluje Dolejší.

    Zatím ale není jasné, jestli zůstane poslancem. „To ho fakt nebaví. Permanentní kampaň umí, oklepe se z porážky a vyjede,“ říká Stuchlíková.

  • Vlevo dole: „Pyžámkové dny“ Petra Pavla

    Václav Dolejší tvrdí, že odposlechl rozhovor premiéra Petra Fialy s novým prezidentem Petrem Pavlem. „Místo politologické analýzy šlo o obyčejnou lidskou řeč,“ říká. Pavel prý tvrdil, že už je unavený a chce si jen lehnout. Načež Fiala v Dolejšího verzi odvětil: „Ještě inaugurace a pak už jen pyžámkové dny.“

  • Živé natáčení Vlevo dole: Ze zákulisí volebních štábů

    Do volebního štábu Seznam Zpráv dorazili i političtí reportéři Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší, kteří sobotní odpoledne strávili ve štábech prezidentských kandidátů. „Mně se dneska nepovedlo mluvit téměř s nikým,“ říká Lucie Stuchlíková, která reportovala ze štábu Andreje Babiše.

    Naopak štáb Petra Pavla byl podle Dolejšího plný euforie, která byla vidět i na některých novinářích.

  • Kubík o odkrytí karet

    Šéfredaktor Seznam Zpráv Jiří Kubík před druhým kolem voleb zveřejnil komentář, ve kterém odkryl, proč bude ve druhém kole volit generála ve výslužbě Petra Pavla.

    „Proč?“ ptala se ho Lenka Kabrhelová. „Je fér odkrýt karty v tom, proč si s ním (jako novináři) nerozumíme. Není to naše zaujatost jím, ale pokud novináři dělají svoji práci dobře, tak nekývou lidem, kteří lžou a rozjíždí takto emotivní kampaň, ve které se straší válkou. Tohle není hlava státu, to by takový člověk neměl dělat,“ říká Kubík.

    Komentář si můžete přečíst zde:

    Jiří Kubík: Jasná volba

  • Juchelka z ANO: Celá tisková konference po prvním kole byla nešťastná

    Šéf hnutí ANO Andrej Babiš už na první tiskové konferenci po prvním kole voleb opakovaně připomínal komunistickou minulost svého soka, generála ve výslužbě Petra Pavla, který před rokem 1989 studoval na Vojenské akademii, přestože sám je vedený v dokumentech StB na Slovensku.

    „Celá ta tisková konference po prvním kole byla nešťastná,“ míní poslanec z ANO Aleš Juchelka. „Ale Babiš jasně ukazoval na rozdíly v minulosti před rokem 1989 mezi ním a Pavlem,“ myslí si.

    Česko se podle Juchelky se svou komunistickou minulostí vyrovnává „špatně“. „Když jsme se s ní nedokázali vyrovnat v 90. letech, tak teď to dokážeme těžko. Ti, kteří režim zastupovali, budou muset jednoduše vymřít, abychom se s tím vyrovnali,“ popisuje.

  • Kubík v 5:59: Se zvolením Pavla zažíváme premiéru

    Hostem živého natáčení podcastu 5:59 je šéfredaktor Seznam Zpráv Jiří Kubík. „Zvolením Petra Pavla Česká republika zažívá velkou premiéru. Hlavou státu se stává někdo, kdo politikem nebyl,“ říká. Podle Kubíka to pro něj může být výhoda. „Nemusí se cítit svázán a cítit nějaký závazek,“ dodává.

    Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

    Šéfredaktor Seznam Zpráv Jiří Kubík

  • „Prohra Babiše je neúspěch, přesto má moji důvěru“

    Moderátorka Marie Bastlová z Ptám se já se během natáčení podcastu také poslance Aleše Juchelky (ANO) ptala na rozdíl mezi kandidáty. „Přes tři miliony hlasů, které získal Petr Pavel jako náš nový prezident, je skutečně silný mandát,“ říká poslanec.

    Šéf hnutí ANO Andrej Babiš oproti němu získal zhruba 2 400 000 hlasů. „Je to neúspěch,“ podotýká Juchelka. Babiš má ale prý přesto „stále jeho důvěru“, jelikož jde o nejlepší výsledek hnutí ANO v posledních volbách.

    Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

    Aleš Juchelka přišel do „jámy lvové“.

  • Juchelka o rétorice kampaně: Nehledejme viníka v jedné osobě

    Do volebního štábu Seznam Zpráv dorazil také poslanec z hnutí ANO Aleš Juchelka. Během natáčení podcastu Ptám se já říká, že Andrej Babiš neštěpil společnost svými billboardy. „Svou rétorikou ale ano,“ myslí si.

    Za válečnou rétoriku v kampani podle něj nemůže jen Babiš. „Byla tady od února. Babiš občas vystupoval tak, že tu kampaň mírnil. (…) Nehledejme viníka v jedné osobě,“ říká.

  • Nerudová: Nechtěla jsem zažívat to, co před pěti lety

    Rozhodnutí Danuše Nerudové o tom, že podpoří nově zvoleného prezidenta Petra Pavla záhy po vyhlášení výsledků z prvního kola, pro ni prý bylo „naprosto jasné“. „Já už jsem nechtěla zažívat to, co jsme zažívali před pěti lety. Nechtěla jsem zažít to, že jen řeknu, že ho podporuji, a pak se budu dívat na obrázky, které jsme viděli před pěti lety,“ vysvětluje.

    Po Pavlovi bude chtít, aby se věnoval i tématům, která byla zásadní pro její kampaň, tedy nedostupnost bydlení pro mladou generaci a rovná práva pro všechny.

  • Nerudová: Andrej Babiš byl premiérem pro sebe, ne pro všechny

    Ekonomka Danuše Nerudová ve volebním štábu Seznam Zpráv popisuje, že ani na moment nelitovala svého projevu po prvním kole voleb, kde Andreje Babiše označila za zlo. „Andrej Babiš byl premiérem pro sebe, ne pro všechny,“ říká.

    Zároveň zmiňuje, že Babiš v letošních prezidentských volbách už potřetí nezvítězil. „Myslím si, že by to mohlo znamenat začátek konce jeho éry,“ dodává s tím, že dále mohou rozhodovat mladí voliči. „Tuhle přípravku v prezidentské volbě jsme zvládli. Tenhle úspěch ukázal, že když se spojí síly k jednomu cíli, tak to jde zvládnout.“

  • Další spolupráce Nerudové s Pavlem?

    Petr Pavel slíbil, že bude lidi spojovat a že jim bude naslouchat. Podle ekonomky Danuše Nerudové se mu to podaří. „Laťka je tak nízko, že to zase tak těžké nyní,“ myslí si.

    Během živého natáčení podcastu Ptám se já neupřesnila, jak bude s Pavlem dále spolupracovat. „Pak se uvidí, kam cesta povede dál,“ říká.

  • Danuše Nerudová: Úkol splněn

    Do volebního štábu Seznam Zpráv jako host podcastu Ptám se já dorazila ekonomka Danuše Nerudová, která v prvním kole letošních prezidentských voleb skončila na třetím místě. Poté se rozhodla podpořit nově zvoleného prezidenta Petra Pavla.

    Dav ji po příchodu přivítal dlouhým potleskem. „Volby jsme vyhráli my všichni. Mám nesmírnou radost. To je výsledek, který jsme si přáli a kvůli kterému jsme vydali spoustu úsilí. Úkol splněn,“ říká během živého natáčení podcastu Ptám se já. Sama prý odhadovala, že Petr Pavel získá 55 %. Pavel už nyní získal více než 58 % hlasů.

  • Čaban: Babišova nekonečná kampaň

    „Andrej Babiš nikdy žádnou kampaň neukončil,“ glosoval tiskovou konferenci poraženého kandidáta komentátor Martin Čaban. „Překvapuje mě, že si Andrej Babiš není schopný připravit nějaký souvislý projev ani na tak předvídatelnou situaci,“ dodává.

  • Babiš během projevu: Uznávám porážku

    Šéf hnutí ANO Andrej Babiš uznal porážku ve volbách, pogratuloval Petru Pavlovi. Popřál mu, aby byl prezidentem všech občanů, vnímal jejich problémy a bojoval za české zájmy. „Dosáhli jsme famózního výsledku,“ řekl během tiskové konference (více o projevu se dočtete v hlavní online reportáži).

  • Komentátor Čaban: Pavel má mandát nebývalé síly

    Už je sečteno více než 97 % okrsků. Petr Pavel už získal více než 3 200 000 hlasů. „Tohle je mandát nebývalé síly, a pokud by se Petr Pavel rozhodl, že své soupeře bude ignorovat, tak to může udělat,“ říká komentátor Martin Čaban. „Je to do jisté míry až znepokojivé,“ dodává.

Reklama

Hlavní zprávy