Hlavní obsah

Babiš chce v Liberci sesadit Pavla, dostalo se mu divokého přivítání

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Andrej Babiš na kampani v Liberci. První kolo zde vyhrál Petr Pavel.

Reklama

aktualizováno •

Reportáž z dalšího dne kampaně před druhým kolem prezidentských voleb. Andrej Babiš v pátek vyjel do Liberce, kde v prvním kole vyhrál se 40 procenty Petr Pavel. I tam na expremiéra čekali kromě podporovatelů i odpůrci.

Článek

Je 8:30 a před libereckým nádražím už měl začít mítink prezidentského kandidáta Andreje Babiše.

V mrazu se před budovou poskakováním zahřívá asi 30 lidí, zhruba dvacítka z nich jsou novináři. Jen Babiš chybí.

Objevíme ho krátce po deváté v nedaleké kavárně Dok. „Museli jsme řešit bezpečnost, včera v Benešově na naše auto něco házeli,“ vysvětluje kandidát s odkazem na čtvrteční výjezd, když z kavárny konečně zamíří mezi Liberečany.

Čeká na něj třeba komunista Václav Větrovec. V prvním kole volil kandidáta SPD Jaroslava Baštu, nyní přišel podpořit Babiše. Už se prý potkali, třeba na výstavě v Lysé nad Labem.

„Když nekandidujou naši, podporuju pana Babiše a jeho ANO,“ vysvětluje.

Když Andreje Babiše obklopí jeho fanoušci, k přechodu si stoupne starší muž a začne na ně zvonit klíči.

„Důchodci, vzpamatujte se!“ volá. Je to Josef Ptáček, sám penzista. „Nikdy v životě bych nevolil člověka, který straší totalitou a válkou. Kolega mi dával číst esemesky, které proti panu Pavlovi rozesílají,“ říká reportérce Seznam Zpráv.

Skupina starších lidí spolu s mladým vousáčem občas zaskanduje „Pavel na Hrad!“, za což dostávají vyčiněno od seniorů. Dojde i k menší potyčce, když se Babišův fanoušek pustí do starší ženy a kolemstojící muži ji začnou bránit.

Atmosféru rozčísne seniorka, fanynka bývalého premiéra, s transparentem „Volím Babiše, jeden za všechny, všichni za jednoho“, která začne pouťovým stylem vykřikovat, že Andrej Babiš byl nejlepší premiér, nejlepší ministr financí.

„Všechno půjde do háje, nezůstane na kameni kámen. Pavel umí akorát vojnu! Bojovat! Těšte se do vojny,“ vykřikuje.

V doprovodu manželky

Andreje Babiše v Liberci doprovází i manželka Monika. Seznam Zprávám řekla, že se podobné kampaně účastní poprvé. Odpůrci a jejich pokřikování jí prý není příjemné, ale je s tím smířena. „Snažila jsem se tady jedné pani vysvětlit, že můj manžel nekrade,“ uvedla.

Novináři se Andreje Babiše snaží pravidelně ptát na jeho předvolební billboardy a na to, že jimi straší seniory, což potvrzují i hlasy před libereckým nádražím.

Babiš se k tomu jasně nevyjadřuje a dříve pouze uvedl, že se mu billboard nelíbí a že změní slovo „voják“ za „generál“. Nejnovější billboard, který hlásá, že „Generál nevěří v mír. Volte mír, volte Babiše“, dosud nekomentoval.

Andrej Babiš na kampani v Benešově

Dopoledne ještě kandidát vyrazil na kontaktní kampaň před obchodní centra. Přesné časy a místa jeho tým nechtěl příliš sdělovat. „Vy byste nám ty lidi vyplašili, oni se pak bojí přijít. Příznivce pana Babiše chceme překvapit a náhodně oslovovat,“ říká Tünde Bartha, Babišova pravá ruka.

Před nákupním centrem Forum se posléze sešlo odhadem 200 Babišových odpůrců a zhruba polovina příznivců. Obě skupiny na sebe nejprve pokřikovaly přes tramvajovou trať, posléze obklopily prezidentského kandidáta a skandovaly.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Babiš jel z Liberce do Jablonce nad Nisou tramvají a autobusem.

Po poledni zamířil tramvají do sousedního Jablonce nad Nisou. Trať ovšem prochází rekonstrukcí, ve Vratislavicích tak musel přestoupit na autobus.

Obchodní centrum proti agitaci

V Jablonci zamířil do Obchodního centra Central. Mluvčí OC Ondřej Micka se proti spojování obchodního domu s předvolební akcí ohradil. „V žádném případě jsme nikomu neposkytli prostor pro jakoukoliv volební kampaň. Andrej Babiš měl předvolební mítink mimo naše prostory a pozemky, které vlastníme. Podle informací, které jsme obdrželi, k nám po svém mítinku přišel na oběd,“ řekl Seznam Zprávám.

Podle něj nemůže firma nikomu bránit, aby přišel do obchodního centra na nákup nebo na jídlo. „Jakmile jsme ale zjistili, že nás navštívil Andrej Babiš a jeho příznivci, důrazně kontrolujeme, aby v našich prostorách nedocházelo k žádné agitaci a zda nejsou porušována naše pravidla,“ pokračoval s tím, že pokud by se tak stalo, požádali by dotyčné o odchod.

V Jablonci nad Nisou se sešlo odpůrců několik stovek. Z obchodního centra pokračovali za Babišem ještě na náměstí, kde se snažil dělat kampaň. „V Jablonci nás málem ušlapali,“ řekl později novinářům. Dodal, že opakovaně vyzýval své příznivce, aby nechodili na mítinky jeho soupeře Petra Pavla. „Bylo by dobré, kdyby pan Pavel vyzval své příznivce, kteří byli mimořádně agresivní. Byli jsme tam úplně v presu,“ řekl.

Andrej a Monika Babišovi se ještě zastavili v útulku v Lučanech nad Nisou, kam přivezli pamlsky hendikepovaným psům. Pak zamířili do Děčína, návštěvu Ústeckého kraje přitom Babišův tým dopředu neavizoval.

Reklama

Doporučované