Hlavní obsah

První dáma Zemanová v centru horké kampaně. „Náhoda,“ tvrdí Babiš

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Kandidát na prezidenta Andrej Babiš vyrazil v pondělí do Královéhradeckého kraje.

Reklama

Andrej Babiš pokračuje v prezidentské kampani, a to v Královéhradeckém kraji. Část programu, návštěvu zámku v Náchodě, měl společnou s první dámou Ivanou Zemanovou. „Pozval mě pan Birke,“ řekl s odkazem na starostu.

Článek

Šéf hnutí ANO a kandidát na prezidenta vyrazil do Náchoda s manželkou Monikou. Doprovázely ho rovněž šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová či místopředsedkyně Sněmovny Klára Dostálová.

Na slavnostní otevření zrevitalizovaného zámeckého kopce přijela i Ivana Zemanová, která se tak - ať záměrně, nebo ne - stala součástí horké fáze Babišovy prezidentské kampaně. Šéf ANO má vlastní program naplánovaný na odpoledne, jeho tým ale i zastávku v Náchodě pečlivě fotil a natáčel.

Program začínal na městském úřadě v Náchodě, kde všechny přivítal starosta města a bývalá známá tvář ČSSD Jan Birke. Odtud se všichni vydali na zámek.

Už na parkovišti byli policisté a nechyběly ukazatele, kde bude tisková konference.

Bezmála čtvrtmiliardová rekonstrukce v centru města zabrala více než dva roky. Prezentace se odehrála v zámeckém sále a novináři museli před příjezdem politiků projít bezpečnostní kontrolou, nechyběl ani policejní psovod.

Prezident/ka 2023: Kdo podle průzkumů vyhraje volby

Seznam Zprávy průběžně sledují a analyzují, jak se vyvíjejí průzkumy veřejného mínění. Kdo má největší šance na Hrad?

V první řadě sálu měli předem vyhrazená místa manželé Babišovi a Ivana Zemanová. „Pozval mě pan Birke, nebylo to koordinované,“ reagoval Andrej Babiš na dotaz Seznam Zpráv, zda byl program s první dámou předem naplánovaný.

„Za naší vlády byla schválena dotace. Já mám svůj program od 14 hodin,“ dodal. Na zámku neměl projev on ani Ivana Zemanová. Pouze seděli a poslouchali děkovné projevy.

Podívejte se, jak vypadal společný program Ivany Zemanové a Andreje Babiše:

První dáma Ivana Zemanová navštívila Náchod.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Rovněž starosta Birke tvrdí, že Ivanu Zemanovou pozval on. „Zámecký kopec jako patronka provází tři roky, to je dohledatelné a nemyslím si, že by tady chtěla nebo nechtěla podporovat prezidentské kandidáty,“ řekl Seznam Zprávám.

„Zval jsem současné členy vlády, všichni odmítli, velmi mě to mrzí,“ pokračoval. „Poděkoval jsem někomu, kdo mi dal peníze a je to slušnost. Jestli to bude, nebo nebude součást prezidentské kampaně, nevím. Aktivně do ní nezasahuji, nikoho nepodporuji a neříkám, koho budu volit,“ dodal.

Sama Ivana Zemanová návštěvu nekomentovala. Šéf hradního protokolu Vladimír Kruliš Seznam Zprávám řekl, že přijela na pozvání a s Andrejem Babišem nespolupracuje.

Babišův odpolední program se už odehraje bez první dámy a stejně jako v předchozích týdnech má v plánu setkání s lidmi či návštěvu největší české textilky Juta ze Dvora Králové nad Labem.

Reklama

Doporučované