Hlavní obsah

Babiš si prohlédl korunovační klenoty. Ve frontě čelil nepříjemným otázkám

Andrej Babiš ve frontě na klenoty.Video: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Andrej Babiš sice v pondělí večer řekl, že na prohlídku korunovačních klenotů nepůjde. Nakonec do fronty dorazil a počkal v ní tři hodiny. Po prohlídce musel čelit i nepříjemným dotazům novinářů.

Článek

„Hledám konec fronty,“ říká Babiš, kterého redaktorka Seznam Zpráv potkala v úterý ráno na nádvoří před katedrálou sv. Víta.

„Vy jste mi zbourali Jezulátko, tak jsem přišel inkognito,“ posteskl si, že ho ráno nepustili do kostela Pražského Jezulátka na Malé Straně. Když se místní farníci dozvěděli, že tam chce Babiš zahájit kampaň, kostel pro veřejnost uzavřeli. Psali jsme o tom zde.

Babiš už ráno vyloučil, že by zvažoval frontu na klenoty předběhnout. „Proč bych to dělal? Já jsem normální občan. Tak uvidíme, jak dlouho ta řada potrvá,“ prohlásil a spolu se svým doprovodem se postavil na konec fronty. Na klenoty s ním vyrazili kameraman, fotograf a člen soukromé ochranky.

Jak je to s Babišovým billboardem?

Bezpečnostní experti a specialisté na boj proti dezinformacím mají za to, že Andrej Babiš v boji proti Petru Pavlovi zašel ještě dál než prezident Miloš Zeman, který na své soupeře vytáhl Benešovy dekrety a strach z migrantů.

Návštěvníci v jeho okolí si přítomnosti politika zachumlaného do kabátu a s čepicí na hlavě všimli a různě ji komentovali, pozitivně i negativně. Někteří si za prezidentským kandidátem přišli pro fotografii nebo si s ním potřást rukou.

Babiš: Frontu si vystojím celou

„Jsem mile překvapená,“ řekla Seznam Zprávám Marie Růžičková, která na výstavu přijela z Brna a ve frontě stojí přímo za předsedou ANO. „Přišla jsem se podívat na klenoty, ale slyšela jsem včera, že má být tady mezi lidmi,“ dodala.

Za předsedou ANO ale stály i jeho odpůrkyně Jana Chaloupková a Ivana Nováková. Místo ve frontě kvůli tomu ale měnit nechtěly. „Nechápu, jak ho někdo může volit,“ řekla Jana Chaloupková, která v prvním kole volila Pavla Fischera a pomáhala i v jeho volebním týmu. Obě ženy dodaly, že klenoty už jednou viděly. „Ale to už bude asi před padesáti lety,“ smějí se.

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Fanoušek si za Babišem přišel pro podpis. Nechal si podepsat brožurku o korunovačních klenotech.

Babiš klenoty prý do úterka viděl jen jednou, a to jako předseda vlády, kdy byl z titulu funkce jedním z klíčníků.

Spíš negativně vnímal přítomnost expremiéra i David Langar. „Je velmi sebestředný, lže a nebudu si kazit tento dojem ze zážitku z výstavy korunovačních klenotů. Ta energie těch korunovačních klenotů je tak silná, že předčí všechno zlo. Těším se na to, protože ve svatovítské kapli jsem je vystavené ještě neviděl,“ uvedl David Langar.

Babiš vysvětlil, že právě dlouhá doba čekání je důvod, proč na ojedinělou výstavu korunovačních klenotů přišel.

„Chci se podívat, jak dlouho to trvá. Protože já jsem navrhoval, že kdybych uspěl, byly by vystavené vždy o svátcích. Ale když to tak vidím, tak by to asi chtělo nějakou trvalou výstavu. Já jsem teď četl, že by pan primátor Hřib také souhlasil,“ uvedl.

Otázky od novinářů

Ve frontě nakonec strávil Andrej Babiš tři hodiny, než se ke klenotům dostal. Po prohlídce si na něj už počkali další novináři s dotazy na pokračující předvolební kampaň. Padly i otázky týkající se jeho protikandidáta Petra Pavla a toho, že prý chce po svém vítězství ve volbách poslat české muže do války.

„Tato vláda mluví o válce. Já válku nechci. Petr Pavel rozumí armádě a má hezký knír, jak říkal pan prezident. To je asi všechno, čemu rozumí. A pro Českou republiku neudělal vůbec nic od roku 2015, kdy odešel do NATO. Nepotřebuju se k němu jasně vyjadřovat,“ řekl doslova na dotaz redaktorky Respektu, která po něm chtěla, aby občanům jasně vysvětlil, že není v pravomocech prezidenta aktivně posílat do války na Ukrajině české občany.

Několikrát zopakoval, že on nechce válku, ale chce mír. Nevyjádřil se ani k tomu, zda podle něj konec války znamená, že bude Rusko v této válce poraženo. „Já mluvím o tom, že chci mír a nechci válku, já nemluvím o tom, kdo má koho porazit.“

Dotazy na to, jak by válku ukončil, když se o to už téměř rok pokoušejí vyspělé země světa a NATO, odbyl tím, že on na rozdíl od ní mluví s prezidenty. „Nechte to už na mně. Je to můj program. Mám dva programy - pomáhat lidem a bojovat za mír, aby skončila válka. Jasně jsem řekl, jak bych postupoval. Nemám k tomu už co říct,“ ukončil Babiš diskuzi.

Babiš chyběl ve Sněmovně

Ve chvíli, kdy expremiér katedrálu opouštěl, už skoro tři hodiny jednala Poslanecká sněmovna, kterou svolalo jeho hnutí ANO. Na mimořádném jednání chce vyjádřit nedůvěru vládě, k čemuž však nemá dostatek hlasů.

„Ono to nemá žádnou souvislost se mnou, jsou to nějaké domněnky,“ řekl. Na otázku Seznam Zpráv, zda by tedy nebylo lepší tuto schůzi svolat až po druhém kole prezidentských voleb, neodpověděl. Řekl jen, že je to schůze k tématům, která chce opozice řešit a koalice je blokuje.

Do Sněmovny z Hradu skutečně Babiš nemířil. Jak odpoledne sdílel na Facebooku, zastavil se v kostele Pražského Jezulátka, které už bylo opět otevřené veřejnosti. Ve videu tvrdí, že chodí do tohoto kostela opakovaně. „Byl jsem tu i 12. ledna, nikdo o tom nevěděl,“ řekl.

„Před Pánem Bohem jsme si všichni rovni, nerozumím tomu,“ dodal k tomu, že mu ráno přístup do kostela neumožnili. Místní řád to vysvětlil tím, že nechce být součástí jeho kampaně.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Babiš tvrdí, že přišel, aby zjistil, jak dlouho fronta na klenoty trvá.

Stejně jako Babiš vyrazil v úterý za občany také Petr Pavel. Zamířil do Ústí nad Labem. Tento týden to nebude jeho poslední zastávka, plánuje také setkání s lidmi v Ostravě. Jeho tým jede do míst, kde má větší podporu Andrej Babiš. Šéf hnutí ANO naopak tento týden kromě Prahy vyrazí i do Benešova a Liberce, kde lidé volili v prvním kole jeho soupeře Petra Pavla. V Praze vyhrál v prvním kole Petr Pavel, získal 51 procent, druhý Andrej Babiš pak 20 procent.

Jak dlouho se čeká?

Redaktorka Seznam Zpráv uvedla, že do fronty v Jižních zahradách Pražského hradu se postavila v 9:35, v 11:00 se teprve dostala k točitému schodišti do Starého královského paláce, kudy fronta pokračuje na nádvoří před katedrálu sv. Víta, kde jsou klenoty vystaveny. Před katedrálu se dostala ve 12:05. K samotným klenotům ve 12:25.

Foto: hrad.cz

Fronta na klenoty vede přes Jižní zahrady (zeleň na snímku pod Pražským hradem) skrze Starý královský palác na nádvoří před katedrálou.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme informaci, že Andrej Babiš k Jezulátku odpoledne dorazil.

Reklama

Doporučované