Hlavní obsah

Budoucí šéfka Pavlovy kanceláře se sešla s Mynářem, řešili inauguraci

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Jana Vohralíková dosud vedla kancelář Senátu.

Reklama

aktualizováno •

Jde o jeden z prvních kroků blížící se výměny na Pražském hradě. Jana Vohralíková, budoucí kancléřka zvoleného prezidenta Petra Pavla, se sešla s Vratislavem Mynářem, který stejný post zastává u Miloše Zemana.

Článek

Jako první o schůzce informoval Deník N. „Sešli jsme se s panem kancléřem Vratislavem Mynářem a kancléřem Poslanecké sněmovny (Martinem Plíškem),“ potvrdila Vohralíková Seznam Zprávám.

Schůzka podle ní měla dvě části. „V první jsme se bavili o organizaci inaugurace nového pana prezidenta a o vzájemné spolupráci tří kancléřů, aby událost proběhla důstojně.

„V druhé půlce schůzky jsem mu ukázala plnou moc od nově zvoleného pana prezidenta. Že já jsem ten člověk, který bude přebírat agendu Kanceláře prezidenta republiky. Dala jsme mu seznam základních požadavků a požádala jsem ho, aby je připravil,“ pokračovala.

„Schůzka byla vstřícná. Pan kancléř slíbil, že vše připraví a bude bez problémů spolupracovat. Sešli jsme se u něj v kanceláři na Pražském hradě.“

Sám Mynář ČTK a ČT řekl, že jeho kancelář veškeré materiály připraví, další schůzka se uskuteční v pondělí 13. února. Všechny odbory Hradu budou podle Mynáře k dispozici novému vedení kanceláře a prezidentovi také pro přípravu inaugurace, která se bude konat 9. března.

„Skutečně hloubkový úklid“

K jednání došlo den poté, co budoucí prezident v rozhovoru pro Reflex prohlásil, že podle něj „je evidentní, že kancelář prezidenta už dávno neplnila ten účel, který měla“.

A podotkl, že bude zapotřebí „skutečně hloubkový úklid“ ve všech oblastech. „Realita, se kterou se teď – zatím stále ještě v náznacích – setkávám, je výrazně horší, než jsem si představoval,“ popsal nástupce Miloše Zemana s tím, že podle svých slov ví o některých skutečnostech, kvůli kterým by bylo potřeba trestní oznámení podat.

Seznam Zprávy už v úterý informovaly, že v nedohlednu je naproti tomu první schůzka končícího a nastupujícího prezidenta. Žádná ze stran zatím neudělala první krok a vyčkává. Zeman prý chce Pavlovi popsat, co je „prezidentský úděl“.

„Nejsem ten, kdo by měl říkat moudra, kdo určuje, kdo má být první nebo druhý. Vím, že pan prezident Zeman řekl, že je připraven se s novým prezidentem Pavlem setkat. Ale myslím si, že je to otázka na pana prezidenta Pavla,“ řekl ve středu Mynář.

Tým Petra Pavla, který složí prezidentský slib 9. března, zatím úřaduje z Hrzánského paláce.

AKTUALIZACE: Rozšířili jsme v celém rozsahu.

Reklama

Doporučované