Hlavní obsah

Pavel voliče neztratil a Babiš jich moc nezískal, hodnotí politolog další duel

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Kandidáti na prezidenta Petr Pavel a Andrej Babiš (ANO) v superdebatě na Primě.

Reklama

aktualizováno •

Kandidáti na prezidenta Petr Pavel a Andrej Babiš (ANO) se utkali v dalším předvolebním duelu na Primě. Opět se řešilo téma války, řešení covidu nebo komunistická minulost kandidátů.

Článek

Petr Pavel s Andrejem Babišem mají za sebou už několik společných duelů. Potkali se v neděli v debatě na České televizi, ve středu dopoledne diskutovali na Novinkách. Od 20:15 začala Superdebata na televizi Prima.

Na začátku se kandidáti bavili o tématu války a opět se řešil Babišův výrok ohledně toho, že by neposlal české vojáky na pomoc Polsku, kdyby ho napadlo Rusko, kdy poté svůj výrok korigoval a řekl, že by článek pět dodržel.

Petr Pavel po chvíli předal Babišovi přesné znění článku pět.

„Chci také mír. Já bych nerad, aby se Andrej Babiš dostal do úzkých, proto jsem mu připravil přesné znění článku pět,“ řekl Pavel a poté mu předal dárek. Babiš si ho nepřevzal a Pavel ho položil k jeho řečnickému pultu.

Babiš po několikáté zopakoval, že konflikt s Ruskem by znamenal třetí světovou vlaku.

„Nepřipouštím, aby Rusko napadlo člena NATO. To byl znamenalo 3. světovou válku,“ řekl Babiš.

Oba kandidáti na prezidenta také řekli, že by po zvolení vyrazili na Ukrajinu.

Spor kvůli komunistické minulosti

Oba kandidáti se do sebe poté pustili kvůli komunistické minulosti. „Pan Pavel je typicky reprezentace totality, on byl cvičen jako špion, aby ho vysadili v zahraničí,“ reagoval tímto způsobem Babiš na otázku moderátorky, proč mluví o nové totalitě, když se sám schází se stalinistou Josefem Skálou, který se od té staré nedistancoval.

Petr Pavel na Babiše hned reagoval. „Na rozdíl od něj, který spolupracoval s StB, já jsem nikdy jako komunistický špion nepracoval,“ hájil se Pavel.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andreje Babiše přišla podpořit manželka a kolegové z hnutí ANO.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

I Petra Pavla přišla osobně podpořit manželka nebo herečka Eva Holubová.

Babiš se v debatě vrátil také k dopolednímu duelu na Novinkách. Šéf ANO tam odmítl, že by SPD mohla být koaličním partnerem jeho hnutí. Uvedl také, že jako prezident by premiérem jmenoval vítěze voleb. Neumí si ale představit, že by SPD volby vyhrálo a uchazečem o post premiéra by byl jeho předseda Tomio Okamura.

„Podle mě se to nikdy nemůže stát,“ řekl. „SPD není koaliční partner hnutí ANO a ani nebude,“ dodal.

Na Primě řekl, že o hlasy voličů SPD stojí. „Rád bych oslovil i voliče SPD, aby mě podpořili, oni jsou také v opozici. Dneska byla nějaká kontroverze na Novinkách,“ snažil se Babiš mírnit své dopolední vyjádření.

Seznam Zprávy oslovily experty s žádostí o hodnocení debaty. Politolog Josef Mlejnek z Institutu politologických studií při Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy si myslí, že televizní debata nebude mít zásadní vliv na přesun voličů.

„Myslím si, že Petr Pavel předvedl solidní výkon. Jemu by mělo stačit, že neztratí voliče a že Andrej Babiš už k sobě nepřitáhne masu voličů. Debata má podle mě tento výsledek. tudíž je to vítězství pro Petra Pavla. On voliče neztratil a Babiš jich moc nezískal,“ zhodnotil debatu politolog.

Šéfka Katedry marketingové komunikace a public relations Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Denisa Hejlová si myslí, že kandidáti neřekli nic nového.

„Debata byla mnohem lépe zvládnuta moderátorsky, byla klidnější. Zdá se, že kandidáti opakují jedno a to samé. U Andreje Babiše jsou to osobní invektivy a některé nepodložené věci vůči Petru Pavlovi. U pana Pavla bych vytkla, že ten jeho apel na voliče byl dnes paradoxně více polarizační než předtím.“

Debaty už nemohou přinést nic nového, říká expert

Seznam Zprávy oslovily experty, jaký mají tyto televizní debaty krátce před druhým kolem prezidentských voleb vliv na rozhodování voličů. Otto Eibl, vedoucí Katedry politologie Fakulty sociálních na Masarykově univerzitě v Brně si myslí, že většina lidí je už rozhodnuta, komu svůj hlas odevzdá.

„Myslím si, že debaty už nemají šanci přinést nic nového, drtivá většina voličů už na kandidáty má názor a jenom se přesvědčuje, že volí správně nebo naopak. Co se může změnit, to může být částečně dynamika mezi oběma kandidáty v tom smyslu, že jeden nebo druhý se budou snažit zanášet do debaty ještě nová témata,“ míní Eibl.

Podle experta je pro televizní diváky atraktivní, že vidí kandidáty na jednom místě a můžou na sebe reagovat.

Falešná zpráva o mobilizaci oklamala příjemce nadvakrát, zjistila policie

Minulý týden se začala šířit zpráva očerňující kandidáta Petra Pavla. Měla podobu SMS zprávy, ale policie se po týdnu vyšetřování kloní k tomu, že vůbec nebyla poslána přes síť mobilních telefonů.

Kandidát na prezidenta Petr Pavel tento týden zrušil v pondělí i úterý výjezdy za voliči kvůli tomu, že byl nemocný. V úterý večer se zúčastnil rozhovoru na Nově od středy opět plně pracuje. Pavlovi zdravotní indispozice podle experta neuškodí.

„Petr Pavel se snaží, aby v médiích byl a udělal pro to maximum, zajímavější může být spíš rozhodnutí Andreje Babiše skončit s kontaktní kampaní,“ tvrdí Eibl.

Podle názoru Hejlové stojí za zrušením kampaně to, že není Babišovi příjemné, když na něj během výjezdu někdo křičí a dochází tam ke konfliktům. „Když kontaktní kampaň zruší, tak tam není nikdo s mobilem u situace, jak na něj někdo křičí. Videa se poté široce sdílí na sociálních sítích.“

Babiš v úterý zrušil výjezd do Hradce Králové a oznámil, že do druhého kola volby, které se uskuteční v pátek a sobotu, už kvůli výhrůžkám nepovede kontaktní kampaň. Na tiskové konferenci v Praze Babiš řekl, že obdržel anonymní dopis, v němž mu někdo vyhrožuje smrtí v případě, že ve volbách vyhraje.

Věc nahlásil policii, která na twitteru potvrdila, že se případem zabývá. Později Babiš uvedl, že požádal policii o dočasnou ochranu kvůli vystřelené nábojnici na parkovišti u Sokolovny v Průhonicích, kde pobývá.

Prezidentští kandidáti se dnes v debatě na serveru Novinky.cz shodli na potřebě existence Senátu, setkání s dalajlamou nebo že by neudělili milost manželce někdejšího premiéra Petra Nečase (ODS) Janě Nečasové, dříve Nagyové.

Střetli se naopak nad způsobem vedení kampaně a nad bezpečnostními tématy. Debata se měla původně konat v pondělí, kvůli Pavlově nemoci byla přesunuta na dnešní dopoledne.

Reklama

Doporučované