Hlavní obsah

Komunisté poprvé postaví vlastního kandidáta na prezidenta

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Proti Filipovi stojí Josef Skála, který se řadí ke komunistickým tradicionalistům, někdy označovaným rovněž jako „stalinisté“.

Reklama

Komunistická strana Čech a Moravy vybírá, koho pošle do klání o Hrad. Nyní se rozhoduje, zda kandidátem bude bývalý předseda Vojtěch Filip, či jeho letitý protivník Josef Skála.

Článek

Komunisté poprvé v přímé prezidentské volbě postaví svého kandidáta.

Seznam Zprávám to potvrdila předsedkyně strany a europoslankyně Kateřina Konečná. „Ústřední výbor právě rozhoduje o tom, kdo jím bude,“ řekla bez dalších detailů Konečná.

Podle informací Seznam Zpráv širší vedení strany musí do středy rozhodnout mezi dvěma jmény – je jím někdejší předseda strany Vojtěch Filip a jeho dlouholetý stranický protivník Josef Skála, který se řadí ke komunistickým tradicionalistům, někdy označovaným rovněž jako „stalinisté“.

Jména navrhovaly okresní organizace KSČM, podmínkou bylo, aby dotyčný s kandidaturou souhlasil. Proto mezi jmény není například bývalý kosmonaut, diplomat a europoslanec Vladimír Remek, o jehož kandidatuře se krátce uvažovalo při první přímé prezidentské volbě v roce 2013.

Je to zatím vnitrostranická záležitost a tak k tomu přistupuji. Každý úkol, který mi strana uloží, se snažím splnit co nejlépe.
Vojtěch Filip ke své kandidatuře na prezidenta

Skála kandidaturu potvrdil. „Je to nápad Kateřiny Konečné a já jsem souhlasil. Nehodlám to pojmout jako sektářkou akci, rád bych se rozkročil do šíře a pojal to jako projekt širokého vlasteneckého bloku,“ uvedl Skála.

Komunisté totiž poté, co vypadli z vysoké politiky a nemohou spoléhat na hlasy svých poslanců, budou muset sehnat pro svého kandidáta 50 tisíc podpisů. „I z toho důvodu bych se rád rozkročil více. Posbírat 50 tisíc podpisů nebude tak snadné,“ uvedl.

Že Konečná „něco“ se Skálou chystají, avizovala komunistická europoslankyně již minulý týden na svém Facebooku.

Že se uchází o místo komunistického kandidáta na Hrad, potvrdil i Vojtěch Filip. Ten Seznam Zprávám řekl, že vyslyšel žádosti některých okresů, které by jej v této roli rády viděly. „Je to zatím vnitrostranická záležitost a tak k tomu přistupuji. Každý úkol, který mi strana uloží, se snažím splnit co nejlépe,“ uvedl.

Vojtěch Filip odešel do politického ústraní po loňských prohraných sněmovních volbách, kdy komunisté získali jen 3,6 procenta hlasů. Předtím stál v čele KSČM šestnáct let.

Právě za jeho vedení komunisté dvakrát nestavěli v přímé volbě protikandidáta Miloši Zemanovi, naopak jej podpořili. Filip pak sehrával roli loajálního Zemanova spojence a jeho význam vzrostl v situaci, kdy Andrej Babiš potřeboval jeho podporu pro svou menšinovou vládu v uplynulém volebním období.

Dohoda s Babišem se ale stala komunistům osudnou a nevýrazná samostatná politika je vymazala ze Sněmovny. Stejně dopadla i ČSSD, která s Babišem přímo vládla. Rovněž se nepřehoupla přes 5 procent potřebných k získání poslaneckého mandátu.

Reklama

Doporučované