Hlavní obsah

Glosa: Další nudící se miliardář-spasitel chce na Hrad

Foto: Tomáš Březina

Zakladatel firmy Best Tomáš Březina.

Reklama

Rozmohl se nám tu takový nešvar. Několika českým miliardářům se něco hnulo v mysli a propadli pocitu, že když tak výrazně dokázali uspět v byznysu, jsou předurčeni vést národ.

Článek

Po Karlu Janečkovi oznámil ve středu záměr kandidovat na prezidenta republiky Tomáš Březina. První chce radikálně změnit volební systém, druhý volá po transformaci celé země. Pětašedesátiletý Březina loni prodal svou firmu Best, výrobce stavebních betonových prvků, a teď se doma s utrženými miliardami evidentně nudí.

Takže proč nezkusit ve volbách dobýt Pražský hrad? Do kampaně jde nejen s penězi a ambicí vyhrát, ale také s dostatečně velký egem, přesvědčením o vlastní neomylnosti a téměř pohrdáním soupeři. Samozřejmě není to první ani poslední byznysmen, který se už na ty neumětely v politice nemůže dál dívat. Tudíž propadl pocitu, že je spasitelem, který musí povstat a zemi zachránit před úpadkem.

Mezi prezidentskými kandidáty voleb 2023 jsou už čtyři: kromě Březiny s Janečkem ještě veřejnosti nepříliš neznámý IT podnikatel Karel Diviš. A samozřejmě šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který kandidaturu chce oznámit až někdy v září. Právě příklad Babiše, který se rozhodl do politiky vstoupit před deseti lety, je možná pro jeho kolegy inspirativní, i když ne zcela opakovatelný.

Na rozdíl od Babiše nebo Víta Bárty se tentokrát nemusíme obávat, že pan Březina jde do politiky hlavně proto, aby ochránil a podpořil svůj byznys. Svou firmu prodal, není důvod ho podezírat, že chce dát všechna tři nádvoří Pražského hradu vydláždit zámkovou dlažbou značky Best.

Tomáš Březina se navíc může prezentovat jako člověk, který má s politikou aspoň jakési zkušenosti – byl před lety poslancem ODS, pak Unie svobody a později koketoval s hnutím ANO, které prý včas prohlédl. Dnes Babišovi nemůže přijít na jméno, ale při oznámení kandidatury mluvil podobně jako on v politických začátcích. Také chce stát řídit jako firmu. Babiš to prý na rozdíl od něj nepochopil a dělal špatně.

Aby bylo jasno: podnikatelů, kteří dokázali vytvořit majetek v miliardách korun, bychom si měli vážit. Březina dokonce vybudoval velkou firmu z nuly na zelené louce. Velmi často jde o nadané, úspěšné a schopné lidi. Samozřejmě, někdy všehoschopné, jak už víme díky expremiérovi.

Znalci z byznysu říkají, že se sebestředným Březinou bude v předvolebních debatách alespoň zábava. Já se držím názoru, že politika je řemeslo, zrovna hlavou státu by měl být politik. Pocit, že jsem vyvolený, nestačí. Vizionářů s mesiášským komplexem bych se spíš bál.

Reklama

Doporučované