Hlavní obsah

Jako prezident bych šel na protivládní demonstraci, vzkazuje Bašta

Foto: Seznam Zprávy

Předvolební projekt Seznam Zpráv.

Reklama

Seznam Zprávy pro vás každý týden vydávají předvolební projekt „Otázka pro příštího prezidenta“. Oslovujeme několik kandidátů s otázkou, která nám v daný čas připadá jako ta nejdůležitější. Nebo nám na ni chybí jasné odpovědi.

Článek

Každý prezidentský kandidát v kampani slibuje, že bude společnost spojovat. Když ale dojde na otázku, jak na to, jasné odpovědi se hledají hůř.

Právě čerstvě zvolený prezident ale „zdědí“ rozdělenou společnost, jejíž protipóly se od sebe čím dál víc vzdalují. V posledních měsících se konaly velké protivládní demonstrace, které často pořádaly osoby napojené na proruskou scénu.

Chápou prezidentští kandidáti lidi na náměstích? A jak by s nimi mluvili? Na to se ptáme v dalším díle seriálu Otázka pro příštího prezidenta.

Otázka pro příštího prezidenta

Cílem projektu je postupně vytvořit databázi názorů prezidentských kandidátů na témata, jež v předvolební době hýbala veřejným prostorem. Neptáme se pouze na otázky, které spadají do prezidentských pravomocí, ale zajímají nás i osobní názory kandidátů na důležité oblasti politiky.

Pravidelně se budeme obracet na tři uchazeče o Hrad, kterým průzkumy stabilně přisuzují největší šanci na vítězství – na Petra Pavla, Andreje Babiše a Danuši Nerudovou. Každý týden ale oslovujeme i další kandidáty podle našeho výběru. Výběr první trojice i dalších kandidátů provádíme na základě unikátního modelu Seznam Zpráv – takzvaného poll of polls, který bere v úvahu předvolební průzkumy tří agentur.

Co byste vzkázal lidem, kteří v posledních týdnech demonstrují proti vládě?

Petr Pavel

Vzkázal bych jim, že chápu frustraci a nejistotu, kterou zřejmě cítí kolem své budoucnosti. Protože už tři roky cestuji po českých regionech a i tam si lidé stěžují na chaos a strach z toho, co přijde, nebo mají pocit, že se na ně zapomnělo a že jim vláda nepomáhá. S problémy, kterým čelíme, jim ale určitě nepomůže Vladimír Putin, ke kterému se často odvolávají, protože ten je právě jejich příčinou. Měli by si dát pozor, aby se jejich obavy nestaly zbraní obchodníků se strachem, kteří voláním jednoduchých hesel na českých náměstích šíří nenávist a rozdělují společnost. Doba není lehká, ale řešení existují. Najdeme je mnohem snáz, když si o problémech promluvíme v klidu, než když necháme některé samozvané spasitele, aby nás štvali proti sobě.

Andrej Babiš

Nebudu se vyjadřovat k organizátorům. Občanům, kteří chodí demonstrovat proti vládě, bych vzkázal, že jim rozumím. To nejsou nějací proruští extremisté, ale normální lidé, kteří jsou frustrovaní, nazlobení a mají obavy z budoucnosti, protože vidí ty ceny energií a potravin. A cítí, že současnou vládu prostě nezajímají. Vláda jede samospádem, nikdo ji pořádně neřídí a hlavně dělá obrovskou chybu, že nemluví s občany, podnikateli, firmami. Když jsem byl premiér, každý mi mohl zavolat nebo napsat a problémy jsem řešil. A kdybych byl prezident, dělal bych totéž. Já naši zemi a naše občany mám a vždy jsem měl na prvním místě.

Danuše Nerudová

Nevěřím, že tyto lidi je možné přesvědčit jen slovy či nějakými vzkazy. Prezident by empatií a zvedáním jejich problémů měl dát těmto lidem důvěru, že je někdo slyší a zajímá se o ně. K reálné změně v naší zemi dojde, pokud začneme od příčin – budeme řešit sociální výzvy, rozdílnou kvalitu života v regionech i to, že inflace požírá mzdy a úspory lidí tak moc, že třetina domácností dnes neušetří ani korunu. To jsou důvody, proč bych vládu aktivně upozorňovala na to, že musí reagovat na strach ve společnosti. Naše nejlepší odpověď na ty, kteří nosí trička s Putinem a zneužívají obav lidí, je aktivní řešení problémů, které vedou k účasti lidí na jejich akcích.

Marek Hilšer

Demonstrace nespokojených občanů registruji. Chápu, že mnoho občanů není spokojeno s vládním řešením energetické krize či s nedostatečnou pomocí občanům, které zasahuje inflace a zvyšování cen, zejména potravin. Již delší dobu je však v tomto nespokojeném hnutí zjevná také přítomnost pochybných postav, které se postavily do čela protestů a spojují řešení problémů občanů např. s nutností vyjednávat s Ruskem o importu energetických surovin mimo rámec přijatého sankčního režimu EU a zcela bez ohledu na to, že putinovské Rusko vede proti Ukrajině agresivní a nehumánní válku, při které se nezdráhá terorizovat civilní obyvatelstvo. Legitimní naléhání na vládu je v pořádku, není však možné tyto požadavky spojit s „odblokováním“ současných problémů, kterým čelí kromě naší země i celá Evropa, urovnáváním situace či vyjednáváním s agresorskou zemí.

Jaroslav Bašta

Chápu vás, postupujete správně. Tato protilidová vláda chaosu a absurdit musí odejít. Budu-li zvolen prezidentem, přijdu vás na demonstraci podpořit.

Tomáš Zima

Různé projevy nespokojenosti jsou přirozenou součástí svobodné společnosti. Není účelné lidem něco „vzkazovat“ přes třetí subjekty, například média. Prezident musí znát problémy, které je trápí, aby mohl pomoci k jejich řešení. Některé důvody nespokojenosti jsou dlouhodobé, jako je rozevírání sociálních nůžek mezi lidmi nebo rozdílnost možnosti uplatnění v jednotlivých oblastech České republiky. Jiné jsou dané pomalým jednáním vlády v době energetické krize a stále pokračujícího zdražování. Někdy může jít jen o potřebu dát najevo nespokojenost se směřováním země. Chci tím říct, že lidem nepomohou hesla, ale činy.

Denisa Rohanová

Kandidátka na otázku neodpověděla.

Reklama

Doporučované