Hlavní obsah

„Chci příští volby spravedlivé.“ Janeček dá stížnost k lidskoprávnímu soudu

Foto: Adam Hříbal

Podnikatel Karel Janeček.

Reklama

Jeden z kandidátů na prezidenta Karel Janeček, který neuspěl u českých soudů se stížností týkající se prezidentských voleb, se obrátí na Evropský soud pro lidská práva. Zvolení Petra Pavla ale respektuje.

Článek

„Jsem přesvědčen, že u Evropského soudu pro lidská práva máme velkou naději na úspěch. Oficiální výsledek voleb se už samozřejmě nezmění, spravedlnosti však bude alespoň zčásti učiněno zadost. Nejedná se zde pouze o můj konkrétní případ. Je primární důležitostí, aby příští prezidentské volby již mohly být skutečně spravedlivé,“ uvedl Janeček v zaslaném vyjádření.

Dodal, že zvolení Petra Pavla prezidentem respektuje. „Cílem mé stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu ohledně průběhu voleb není vyslovení neplatnosti jeho zvolení a opakování voleb.“

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl v úterý stížnost podnikatele Karla Janečka, jenž se domáhal vyslovení neplatnosti zvolení Petra Pavla prezidentem a žádal opakování voleb. Důvodem bylo to, že Ministerstvo vnitra kvůli nedostatku platných podpisů neumožnilo Janečkovu kandidaturu, zastání nenašel ani před soudy. Tvrdil, že to hrubě ovlivnilo výsledek voleb. Aktuální rozhodnutí NSS je dostupné na úřední desce.

Soud se vypořádal se stížností stručným usnesením. Připomněl, že vadami registračního procesu se po volbách už nezabývá a že Janeček své argumenty uplatnil neúspěšně už před hlasováním, a to jak u NSS, tak u Ústavního soudu.

„Současný návrh je tak fakticky jeho snahou zvrátit pravomocné usnesení potvrzující jeho nezaregistrování, které obstálo i v přezkumu před Ústavním soudem,“ stojí v rozhodnutí. Více najdete v článku zde.

Reklama

Doporučované