Hlavní obsah

Kurz na Babiše se propadl, u sázkařů však vede

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Podle posledního průzkumu je Andrej Babiš pro většinu společnosti nevolitelný.

Reklama

Andrej Babiš coby prezidentský kandidát stále vede. Po nedávném průzkumu STEM/MARK se ale propadl, což se projevilo i v sázkových kurzech. Naopak Petr Pavel se vyhoupl a rozdíl mezi oběma kandidáty je nyní viditelně menší.

Článek

Poslední týden ukázal, jak může jeden průzkum (Seznam Zprávy ho popisovaly zde) mezi potenciálními voliči budoucího prezidenta či prezidentky rychle zahýbat sázkovými kurzy.

Průzkum byl zaměřen nejen na preference voličů u možných i ohlášených kandidátů na post prezidenta republiky, ale také na druhé kolo, kde už proti sobě stojí jen dva nejúspěšnější kandidáti/kandidátky z kola prvního.

Z duelu dvou současných favoritů, Petra Pavla a Andreje Babiše, vyšel v průzkumu vítězně Petr Pavel. A právě na tuto skutečnost velmi rychle zareagovaly i sázkové kanceláře.

Data ze sázkových kurzů ukazují šanci – pravděpodobnost – toho, že kandidát či kandidátka vyhraje volby a stane se příštím prezidentem nebo prezidentkou.

Graf výše zachycuje vývoj šancí v čase a je vidět, jak se na začátku června vyhoupl do vedení a jak jeho kurz začal v posledním červnovém týdnu zase klesat, zatímco Petr Pavel posiluje.

K 1. červenci 2022 je rozdíl v šanci na zvolení Andreje Babiše a Petra Pavla pouze necelého 2,5 procentního bodu.

Šance podle sázek nejsou totéž co předvolební průzkumy. Přestože se obojí vyjadřuje v procentech, šance na vítězství vypočítané podle sázkových kurzů se principiálně liší od toho, co měří průzkumy. Ty většinou odhadují procentní zisk hlasů ve volbách a pracují s reprezentativními vzorky populace.

Data ze sázkových kurzů na rozdíl od průzkumů výrazně častěji odrážejí názory informovaných lidí, kteří politiku sledují nadprůměrně a kteří jsou ochotni do svého názoru investovat vlastní peníze. Kurz sázkových kanceláří potom reflektuje názory těchto sázejících. Prvním a zásadním předpokladem pro kanceláře i samotné sázející je zájem o politiku a výborná orientace v ní.

Boj o třetí místo vede Danuše Nerudová

Danuše Nerudová, profesorka ekonomie a donedávna rektorka Mendelovy univerzity v Brně, o účasti v prezidentské volbě uvažovala, ale dlouho ji nepotvrzovala, až do konce května 2022. 

Celý červen měla třetí nejvyšší šanci na zvolení prezidentkou ČR, byť se značným odstupem od prvních dvou favoritů.

Josef Středula ji dočasně na začátku května předběhl a podle šancí na zvolení byl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů ještě v polovině května čtvrtým kandidátem v pořadí se zhruba sedmiprocentní šancí na vítězství. Současně s poklesem Pavla Fischera se Josefu Středulovi zvýšila šance, že bude třetím nejvýznamnějším kandidátem.

Tuto šanci mu však počátkem června 2022 vzala Danuše Nerudová, která tou dobou přeskočila i Pavla Fischera. Od posledního červnového týdne se pak Josef Středula propadá až k současné pětiprocentní šanci na zvolení.

Karel Janeček je stále bez šance

Ze čtrnácti sledovaných kandidátů kolísá mediálně viditelný matematik mezi osmým a devátým místem (zhruba tříprocentní šance na výhru). Výše se umisťují senátorka Miroslava Němcová, předseda Senátu a její stranický kolega Miloš Vystrčil (oba mají nyní shodné šance, které však nedosahují ani čtyři procenta) a nakonec i někdejší šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková, která ohlásila svou kandidaturu teprve nedávno (nyní má zhruba tři procenta šance na zvolení prezidentkou).

Trojice kandidátů, kteří se účastnili minulé prezidentské volby, Pavel Fischer, Marek HilšerJiří Drahoš, se v šancích zatím nijak výrazně neprojevuje.

Všichni tři se uplatňují v politice – byli zvoleni do Senátu, kde jejich práce není příliš vidět. Největší šanci na zvolení (8 %) má Pavel Fischer, který je z nich coby častější host televizních debat nejviditelnější a který je také nyní třetí v pořadí v celkových šancích na zvolení na Hrad.

Marek Hilšer má šanci na zvolení dvě procenta, Jiří Drahoš, který se přitom v minulých volbách dostal do druhého kola, pouhé procento a půl.

Jak šance (pravděpodobnosti) počítáme

Kurzy jsou odhadovaná šance, že kandidát zvítězí, plus marže sázkové kanceláře.

Pro přepočet na šance je nutné vyřadit nerelevantní kandidáty (s kurzem odpovídajícím méně než 1% šanci). Ty ostatně sázkové kanceláře přidávají často hlavně proto, aby zvýšily atraktivitu sázek. Kurzy na tyto kandidáty jsou velmi vysoké právě proto, že skutečné šance na jejich zvolení jsou mizivé.

Ve druhém kroku pak bylo nutné odečíst marže sázkových kanceláří. Šance kandidátů a kandidátek zachycené v grafu jsou výsledkem těchto operací.

Přehled obsahuje všechny relevantní kandidáty a kandidátky. Pro přepočet na šance je nutné vyřadit ty, jejichž kurz neodpovídá ani jednoprocentní šanci na zvolení.

Reklama

Doporučované