Hlavní obsah

Matematik, betonový král a „obyčejný muž“. Komu nevyšel sen o Hradu

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Matematik a kandidát na prezidenta Karel Janeček

Reklama

Do kampaně investovali vlastní miliony, Ministerstvo vnitra ale jejich kandidátky zatím nezaregistrovalo. Trojice podnikatelů Březina, Diviš, Janeček nedosáhla 50 tisíc podpisů. Kdo jsou podnikatelé, kteří chtějí být prezidentem?

Článek

Ministerstvo vnitra v pátek oznámilo, že neuzná 12 z 21 kandidátních listin.

Zatímco u většiny odmítnutých uchazečů se tušilo, že podmínky pro boj o Hrad nesplní, minimálně tři jména jsou překvapením.

Jejich vyřazení ještě není jisté, všichni tři se chtějí odvolat k Nejvyššímu správnímu soudu. Pokud ani tam neuspějí, na prezidenta nebudou moci kandidovat podnikatelé Karel Janeček, Karel Diviš a Tomáš Březina.

Kdo jsou muži, kteří nečekaně zůstali mimo boj o Hrad?

Miliardář z Metaversa

Zřejmě největším překvapením je vyřazení matematika Karla Janečka, který si na sběr podpisů najal profesionální agenturu a na ministerstvo donesl 73 tisíc podpisů. Po kontrole úředníků mu do potřebných 50 tisíc platných podpisů scházelo jen 1109 podpisů.

Devětačtyřicetiletý miliardář a podnikatel zbohatl na algoritmickém tradingu. Jeden ze 100 nejbohatších Čechů je fascinovaný číslem 21, podle kterého pojmenoval i několik firem.

A také jím vynalezenou volební metodu D21, která uděluje voličům k dispozici více hlasů. Ty voliči mohou a nemusí využít všechny, v některých typech voleb mohou dokonce udělit minusový hlas. Janeček tím chtěl zabránit tříštění hlasů a „volbě menšího zla“.

Do širšího povědomí vstoupil před deseti lety, když vytvořil Nadační fond proti korupci. Ten tehdy poukazoval na podezřelé zakázky zejména v pražském dopravním podniku. Podporuje i vědecké projekty v rámci Nadačního fondu Neuron.

O Janečkově kandidatuře se začalo spekulovat po loňském televizním přenosu hudební ankety Český slavík, kterou financoval. „Nesmíme podlehnout tomu hroznému tlaku na očkování našich dětí proti nemoci, která je nijak neohrožuje,“ řekl tehdy mimo jiné.

Do kampaně, která odstartovala sloganem „Tohle jsme my“ a pokračovala heslem „Tohle je Karel“, Janeček investoval miliony korun. Naposledy v pátek před oznámením registrací si na volební účet připsal přes pět milionů korun. Podle dostupných informací v přepočtu na jeden sebraný hlas utratil Janeček nejvíc ze všech kandidátů.

Na setkáních s voliči často propagoval svou matematickou hru Matesso. V kampani zveřejnil například fotografie, na kterých dělá stojku, boxuje nebo chodí po laně. Jednu z tiskových konferencí uspořádal ve virtuálním světě Metaversum.

Král podpisů

Podnikatel Tomáš Březina, přezdívaný betonový král, od začátku o svém tažení na Hrad hovořil velmi sebevědomě. Potřebný počet podpisů oznámil jako vůbec první z kandidátů už v červnu.

Rychlost, s jakou podpisy sesbíral, ale vzbuzovala pochybnosti. Březina zahájil sběr v pobočkách své firmy Best, později objížděl i další firmy. Jeho podpisové stánky však nebyly - na rozdíl od konkurentů, kteří nasbírali podobný počet podpisů - v ulicích měst téměř vidět. Když se Seznam Zprávy zajímaly o to, kolik za sběr podpisů utratil, jeho tým jako jediný neodpověděl.

Na ministerstvo nakonec donesl téměř 70 tisíc podpisů, jenže jak odhalili úředníci, řada jich byla neplatných. Podnikatel říká, že je vývojem zaskočený. „Žádnou chybu jsme neudělali a vysokou chybovost si vysvětlit nedokážu. Nic z tohoto vývoje jsme nepředpokládali,“ řekl Seznam Zprávám.

Kampaň si stejně jako Janeček platí sám. A stejně jako Janeček ji nemá příliš transparentní. Z účtu jdou vyčíst jen odchozí platby. Za co však utrácí a komu částky platí, na transparentním účtu neuvádí.

Pětašedesátiletý Březina loni prodal za miliardy firmu Best na betonové stavební prvky, kterou založil v 90. letech.

Do politiky už v minulosti nahlédl - v 90. letech byl poslancem ODS, poté stál u vzniku Unie svobody a v roce 2013 se objevil na středočeské kandidátce hnutí ANO. Na tu se dostal po domluvě s Andrejem Babišem a byl jejím lídrem. Po několik týdnech si ale kandidaturu rozmyslel, což vysvětlil tím, že si není jistý směřováním hnutí ANO a chováním Babiše.

Otazníky vyvolávalo i chování samotného Březiny, kterého tým Seznam Zpráv zachytil třeba při tom, že se neuctivě vyjadřoval o jednom z kameramanů ve chvíli, kdy zapomněl, že na sobě má zapnutý mikrofonový port.

Při rozhovoru s moderátorkou Ptám se já si zase stěžoval na její „nevlídnost“ ve chvíli, kdy se mu nelíbily pokládané otázky. „Já jsem člověk věřící v dobro a v dobro laskavé blondýny,“ reagoval tehdy.

„Obyčejný kandidát“

Pár desítek z potřebných 50 tisíc podpisů chybělo podle Ministerstva vnitra Karlu Divišovi. „Určitě s tím na soud půjdeme. Chceme vědět, jak došli k nižšímu číslu odevzdaných podpisů,“ řekl Seznam Zprávám krátce po pátečním verdiktu.

Šestačtyřicetiletého podnikatele v IT můžou sportovní fanoušci znát z vysílání České televize, kde působil jako redaktor. Absolvent matematiky a managementu na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy a ekonomie na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy vybudoval IT firmu, která mimo jiné stála za rezervačním webem Letuška.

Ač milionář, Diviš rád zdůrazňuje, že je „kluk z paneláku v České Lípě“. Do voleb chtěl jít s heslem „Obyčejný muž pro neobyčejnou zemi“. V kampani se mu dokonce přezdívalo český Richard Gere.

Přiznává, že sice nemá žádnou politickou zkušenost, avšak považuje to spíš za svoji přednost. „Pokud člověk skutečně v té politice nebyl a nemá jakoukoliv vazbu na žádnou politickou stranu, na žádné lobbistické skupiny a nebyl tím soukolím jakýmkoliv způsobem dotčen, tak může být skutečně nadstranický, nezávislý a jednat v zájmu lidí,“ vysvětlil nedávno v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Jak vnitro počítalo podpisy

Ministerstvo vnitra zveřejnilo údaje o tom, kolik podpisů uznalo jednotlivým občanským kandidátům. Sloupec Výchozí udává počet záznamů, který byl zjištěn z petičních archů. Celkový počet pak určuje záznamy, které byly podrobeny kontrole. V posledním sloupci Započteno je počet ministerstvem uznaných podpisů.

U Pavla Zítka k náhodné kontrole celého vzorku nedošlo, protože nedosáhl nezbytných 50 000 podpisů.

VýchozíCelkovýZapočteno
Tomáš Březina69 51164 75845 894
Karel Diviš63 21061 43849 884
Karel Janeček74 20871 82848 091
Danuše Nerudová86 10082 65782 413
Petr Pavel83 93381 32981 083
Pavel Zítko15 58915 190
Zdroj: Ministerstvo vnitra ČR

Reklama

Doporučované