Hlavní obsah

Median: V boji o Hrad vede Babiš, druhé kolo by ale vyhrál Pavel

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Petr Pavel.

Reklama

V prvním kole prezidentských voleb by vyhrál Andrej Babiš, ale jeho podpora mírně klesla. Druhý by skončil Petr Pavel a třetí ekonomka Danuše Nerudová, která si výrazně polepšila. Ukázal to srpnový volební model agentury Median.

Článek

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), který zatím neoznámil, zda bude na prezidenta kandidovat, by v srpnu získal podporu 23,5 procenta voličů. Je to o dva procentní body méně než v červenci.

Druhý Petr Pavel by obdržel 22 procent hlasů, což je meziměsíčně o procentní bod více. V druhém kole voleb by Pavel Babiše porazil, když by ho podpořilo 58 procent rozhodnutých voličů. Median ale připomíná, že více než pětina respondentů si není jistá, koho a zda by v druhém kole volila.

Agentura si všímá toho, že od červencového modelu výrazně vzrostla podpora bývalé rektorky Mendelovy univerzity Nerudové. Nyní by jí dalo hlas 11,5 procenta lidí, o čtyři procentní body více než před měsícem.

V modelu následuje se 7,5 procenta odborový předák Josef Středula a shodně se 6,5 procenta senátoři Marek Hilšer a Pavel Fischer.

Průzkum se konal od 1. do 31. srpna na vzorku 1003 respondentů starších 18 let. Nástupce Miloše Zemana budou voliči vybírat 13. a 14. ledna 2023, případné druhé kolo hlasování bude následovat o dva týdny později.

Reklama

Doporučované