Hlavní obsah

Miliardář, který se nepohodl s Babišem, oznámil kandidaturu na prezidenta

Foto: Tomáš Březina

Kdysi chtěl kandidovat za Andreje Babiše, couvl ale ještě před volbami. Teď chce podnikatel Tomáš Březina expremiéra porazit v boji o Hrad.

Reklama

Kandidaturu na prezidenta oficiálně oznámil další člověk – podnikatel Tomáš Březina.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Volba nového českého prezidenta na začátku příštího roku bude připomínat spíše klání miliardářů. K extravagantnímu matematikovi Karlu Janečkovi a (předpokládanému kandidátovi) Andreji Babišovi (ANO) se o post hlavy státu přihlásilo další jméno z žebříčku nejbohatších Čechů – Tomáš Březina.

Pětašedesátiletý podnikatel, kterému se přezdívá betonový král, loni prodal firmu Best na betonové stavební prvky, založenou už v 90. letech. Částka nikdy nebyla upřesněna, pohybovala se ale mezi třemi až čtyřmi miliardami korun.

Držitel titulu „podnikatel roku“ pak začal spřádat plány na vstup do vrcholné politiky, aby nyní oznámil kandidaturu na prezidenta. Proč kandiduji? Protože prostě chci, myslím si, že mám na to sílu,“ řekl na tiskové konferenci, kde oznámil, že začíná sbírat potřebných 50 tisíc podpisů.

„Republika potřebuje prezidenta, který není úplně součástí beztvaré hmoty. Nechci se dotknout jiných kandidátů, ale domnívám se, že občanům bude řada z nich splývat, protože jsou stejného typu. Já se budu snažit být kandidátem jiného typu,“ řekl, aniž by ovšem vysvětlil, v čem odlišnost spočívá.

Březina rozhodně není politickým nováčkem. Během své cesty politikou vystřídal i strany, které by si ani nemohly být vzdálenější – ODS a hnutí ANO.

V 90. letech byl necelé dva roky poslancem za občanské demokraty. Odtud přeběhl do nově vzniklé Unie svobody, po několika týdnech po přestupu však poslanecký mandát složil a s politikou skončil. Vysvětlil to osobními důvody.

Zkušenost s Babišem

O návrat do velké politiky se chtěl pokusit v předčasných volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2013. Tehdy ho zlanařil šéf nově vzniklého hnutí ANO 2011 Andrej Babiš. Březina se dokonce stal lídrem kandidátky ve Středočeském kraji.

Během několika týdnů si to ale rozmyslel a z kandidátky odstoupil. V rezignačním dopisu uvedl, že si není jistý, zda hnutí ANO dokáže přispět ke znovuobnovení reálné politické pravicové scény.

Nařčení z politického turismu však odmítá. ODS opustil poté, co se podle jeho mínění rozpadla. „O současné ODS si myslím jen to, co si přečtu v novinách. V minulých volbách jsem dal zřetelnou a veřejnou částku jako podporu. ODS jako taková je mi sympatická, jen se domnívám, že to není už úplně správná pravicová strana jako v minulosti,“ říká.

Do Unie svobody ani do hnutí ANO prý nevstoupil. Od Babiše utekl po krátkém a intenzivním zážitku, který zmiňuje dodnes. Prozřel prý ve chvíli, kdy na jednom setkání se zemědělci na Čapím hnízdě uviděl, kolik má Andrej Babiš tváří.

„Před nimi mluvil úplně jinak než se mnou. Z decentního muže, který měl jistý šarm, se stal obratem dlaždič. Včetně slovníku. Začalo mi to docházet. Pak jsem se v tom ještě asi tři týdny potácel a pak jsem odešel,“ řekl tehdy časopisu Forbes.

Řídit stát jako firmu

Právě s Babišem, kterého opustil v roce 2013, se pravděpodobně utká v boji o prezidentské křeslo. „V tuto chvíli jsem předkandidát, nejdřív musím sehnat 50 tisíc ověřených podpisů. Pak velmi rád odpovím na to, jak si představuji, že kohokoliv porazím. Nějaký recept mám nebo musím najít, jinak bych se do této kampaně nemohl hlásit,“ odmítl dotazy na to, jak hodlá porazit Andreje Babiše.

Toho odmítá označovat za podnikatele. „Je to privatizátor a skupovač nesporné inteligence a nemám pocit, že by kromě Čapího hnízda postavil kůlnu z nuly.“ Ale v jedné věci s ním prý souhlasí. „S tím, že stát se má řídit jako firma. Babiš to říkal, ale on dodnes neví jak.“

Ve své 11 let staré stati nazvané Chvála konfliktu Březina píše, že za velkou chybu Čechů považuje to, že nemají rádi konflikt.

„Češi nemají rádi konflikt, většina ho přímo nesnáší. Dokonce jsou na to pyšní, připadají si mírumilovní, proto noblesní, tak trochu lepší než okolní, natož vzdálený svět. I ta naše revoluce byla sametová, bezkonfliktní,“ myslí si kandidát na prezidenta.

Neměl by prezident lidi spíš spojovat? „Jak spojovat? Co si lidé pod spojováním myslí? Že budu chodit ode dveří ke dveřím a tam políbím stařenku? Chci, aby si národ řekl: hele, to je fajn prezident, na toho jsme čekali. Takhle já chci spojovat,“ říká Březina.

Reklama

Doporučované