Hlavní obsah

Ministr Rakušan chce začít řešit rozpory v zákoně o volbě prezidenta

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr vnitra Vít Rakušan.

Reklama

aktualizováno •

Ministr vnitra Vít Rakušan chce se svými podřízenými řešit po volbách podobu zákona, podle něhož se v Česku vybírá prezident.

Článek

Zákon, podle něhož se v Česku volí prezident, by se mohl po volbách, které se budou konat na začátku roku 2023, začít upravovat.

Ministr vnitra Vít Rakušan (Starostové) na sociální síti Twitter napsal, že se právě kvůli jeho podobě chce setkat se svými podřízenými. „Rozdílné výklady zákona o volbě prezidenta mohou vyvolávat otázky, které však nyní může vyřešit jen Nejvyšší správní soud,“ uvedl Rakušan. „Po lednových prezidentských volbách se plánuji sejít se svým náměstkem a jeho kolegy nad tím, jaká zpřesnění si zákon zaslouží,“ doplnil.

Zájemci o kandidaturu na českého prezidenta přitom musí splnit několik podmínek. Stát se jím může ten, kdo získá podpisy alespoň deseti senátorů nebo dvaceti poslanců.

V poslední době se například řešilo, zda je možné, aby jeden poslanec nebo senátor podepsal listinu více uchazečům. Podle Ministerstva vnitra to možné je. Nejvyšší správní soud však v roce 2017 podpořil opačný výklad.

Ústavní právníci se pak pozastavili také nad tím, že se prezidentských voleb může zúčastnit i prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová. Ta získala podpisy poslanců, kteří však v Poslanecké sněmovně končili loni na podzim.

Právě případ Rohanové je podle Rakušana jedním z těch, o kterých se po volbách se svými kolegy bavit.

„Neznamená to samozřejmě automaticky, že je v takovém případě nutné zákon měnit, ale myslím, že jde o natolik důležitou věc, že minimálně detailní diskusi si zaslouží,“ uvedl pro Seznam Zprávy Rakušan.

Jako kandidátka se však zaregistrovala ještě v době, kdy měli tito poslanci platný mandát. Podle ministerstva je takový postup v pořádku.

Ministerstvo vnitra nakonec v pátek připustilo k prezidentským volbám celkově devět lidí. Jde třeba o Andreje Babiše, Petra Pavla nebo Danuši Nerudovou.

Naopak vyřadilo podnikatele Karla Janečka, Karla Diviše a Tomáše Březinu. Ministerstvo zkontrolovalo podpisy, které odevzdali, a konstatovalo, že jich nebyl dostatek, protože tisíce z nich úředníci označili za neplatné.

Všichni tři se ale kvůli tomu chtějí odvolat k Nejvyššímu správnímu soudu.

Rozhovory s prezidentskými kandidáty

Jací by byli prezidenti? Co je jejich priorita? A čím chtějí přesvědčit voliče, že právě oni jsou nejvhodnějšími kandidáty? Na tyto otázky odpoví rozhovor s uchazeči o Hrad, který na Seznam Zprávách postupně přinášíme v průběhu předvolební kampaně.

Reklama

Doporučované