Hlavní obsah

Mše za vlast. Do katedrály dorazili Zeman, Pavel i Babiš

Foto: ČTK

Mše za vlast se účastní například Miloš Zeman s manželkou, v pozadí senátor a neúspěšný kandidát Pavel Fischer.

Reklama

aktualizováno •

Arcibiskup pražský Jan Graubner sloužil ve svatovítské katedrále mši za vlast. Zúčastnili se jí současný prezident i oba prezidentští kandidáti.

Článek

V katedrále svatého Víta na Pražském hradě se v neděli dopoledne konala bohoslužba za vlast. Účastnil se jí nejen končící prezident Miloš Zeman, ale také oba jeho možní nástupci - armádní generál ve výslužbě Petr Pavel a předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš.

Bohoslužba za vlast, kterou odsloužil pražský arcibiskup Jan Graubner, se konala pět dní před druhým kolem prezidentské volby. Což Graubner během své řeči také zmínil. Ani jednoho z kandidátů ale přímo nebo nepřímo nepodpořil.

V této souvislosti ale rovněž uvedl, že ve světě roste strach a beznaděj.

„I přes ztrátu blahobytu, a dokonce konkrétní zkušenosti s chudobou, otevřete oči a také srdce. Nebojte se,“ řekl Graubner. Katedrála, kde se zhruba dvouhodinová mše konala, byla v neděli téměř celá zaplněna. Před jejím začátkem museli lidé čekat ve frontě a projít přes bezpečnostní opatření.

Po jejím konci odešel Petr Pavel přes hlavní nádvoří Pražského hradu. Lidé, kolem kterých procházel, volali „Pavel na Hrad“, další se s ním fotili a několika se také podepsal.

Pavla doprovázel také neúspěšný kandidát na prezidenta a senátor Pavel Fischer. Se současným prezidentem Zemanem pak na mši byla jeho manželka Ivana. Se svými manželkami přišli do katedrály také Babiš s Pavlem. Na konci celé mše zazpívali všichni lidé českou hymnu.

+5

Účastníci bohoslužby si mohli v transeptu katedrály prohlédnout korunovační klenoty, u oltáře je vystavena lebka svatého Václava. Bohoslužbu zakončí modlitba za vlast, zpěv státní hymny a svatováclavského chorálu.

Návštěvníci bohoslužby tak uvidí i výstavu klenotů. Ta měla původně skončit v sobotu, Hrad ale před několika dny oznámil, že ji prodlouží. Pokračovat bude pro veřejnost od dnešních 14:30, dnes se na poklady českých panovníků mohou lidé přijít podívat až do 21:00, v pondělí a úterý pak vždy od 8:00 do 18:00.

Reklama

Doporučované