Hlavní obsah

Obytňákem za lidmi. „Jste jako lunt,“ poplácala Babiše fanynka

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Andrej Babiš poprvé vyjel za voliči ve svém karavanu.

Reklama

Reportáž z prvního dne kampaně, o které Andrej Babiš tvrdí, že to není kampaň, ale setkávání s občany.

Článek

V pondělí čtvrt hodiny před sedmou ranní přijíždíme na benzínku v pražských Průhonicích. „Zase bude líp!“ hlásá karavan na parkovišti před ní. Kolem už se rojí tým Andreje Babiše.

„Dobré ráno, vezmete si?“ míří s krabicí v ruce k příchozím novinářům bývalá šéfka Úřadu vlády Tünde Bartha. Nenabízí koblihy, ale žluté samolepky na auto. Firemní auto si s ní nevyzdobíme. Dvě minuty před sedmou vychází z útrob Agrofertem vlastněné Pumpy Andrej Babiš. Neodpustí si rýpnutí směrem k čekajícím redaktorům: „Novináři ale normálně spí do 10, ne?“

Je cesta obytňákem, s nímž šéf nejsilnější opoziční strany tento týden vyráží na Moravu, zahájením kampaně? Třeba té prezidentské? „My jedeme kampaň vlastně nepřetržitě,“ říká Babišův mluvčí Vladimír Vořechovský.

Šéf, jak Babišovi všichni v hnutí říkají, ho ale okamžitě okřikne: „To není kampaň! To je setkávání s občany.“ Když se ale s otázkou na prezidentskou kampaň nedáme odbýt, neochotně připustí: „Kdybych se náhodou rozhodl kandidovat, tak kontakt s voliči se určitě hodí.“

Podívejte se na fotografie z kampaně:

+12

Na cestu Babiš vyráží v ležérním modrém obleku a bílé košili bez kravaty. „Vracím se do roku 2013. I oblečením.“ Naráží tím na úspěšnou kampaň k předčasným volbám, kdy Českou republiku zaplavily billboardy s Babišem a jeho spolustraníky v bílých košilích.

Fotografům zapózuje před obytným vozem polepeným černobíle provedenými tvářemi jeho fanoušků – z nichž značná část je nějak napojená na hnutí ANO. Pak usedne za volant. Jedeme po D1 směr Brno. Babiš prý za volantem svého obytňáku sedí poprvé a na jeho jízdě je to vidět. Kolona „bude líp“ se po dálnici sune devadesátkou, chvílemi zpomalujeme i na hraniční osmdesátku. Pomalejší auta už na dálnici nesmí.

Za zhruba 60. kilometrem sjíždíme na odpočívadlo s restaurací. Babišův tým zhruba hodinovou pauzu využije na natáčení pořadu Čau lidi. Ochranka a mediální tým si jdou objednat snídani do řetězce rychlého občerstvení. Babiš, který se nedávno pochlubil, že zhubl, spolu s Tünde Barthou posnídají jen jogurt.

Takový hezký den

Expremiérova kolona u benzinky neunikne pozornosti běžných občanů. „Ty v*le, takový hezký den to mohl být,“ prohodí procházející muž směrem ke kolegovi. Dvojice seniorek naopak Babiše srdečně zdraví, řidiči kamionů si ho na dálku fotí.

Po záběrech z karavanu je čas na exteriéry. Řepka na poli u benzinky neroste, ale podaří se najít jednu zatoulanou rostlinku. S ní pak Babiš chvíli šermuje do kamery a jede se dál. Za volant tentokrát usedá Babišův kolega a na jízdě je to znát – rychlost se zvýší na 130 kilometrů.

Míříme na jižní Moravu, baštu lidovců. Na první zastávce ve Velkých Pavlovicích je Babišův tým překvapen vřelým přivítáním – fotku si chce udělat prodavačka z vyhlášené pekárny, kde se vyzvedávají koláčky. Hnutí ANO fandí i náhodný zákazník, který si přijel pro housky.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Tlusté stohy papírů si s sebou Babiš bere i do karavanu.

Ve Velkých Bílovicích to už tak růžové není. Na programu je návštěva tamního obchodu Jednoty. Chvíli po příjezdu na parkoviště kolem velkou rychlostí projíždí mladší muž ve starším červeném autě. Troubí a z okénka směrem k polepenému obytňáku ukazuje výmluvné gesto se vztyčeným prostředníčkem. O něco později se dokonce zařadí do Babišovy kolony, obytňák předjíždí a houká.

Přítomnost redaktorů Seznam Zpráv nenechává Babiše klidným. „S nimi se nebavte, to jsou hejtři!“ pokřikuje na každého příznivce, se kterým se dáme do řeči. „Měli byste si umýt auto, děláte firmě ostudu,“ popichuje na další zastávce.

Zrušili jsme pedikúru

Velké finále čeká Babiše na setkání s příznivci v centru Břeclavi. Na příjezd karavanu tam před druhou hodinou odpolední čeká několik desítek převážně seniorů. Babiš má zpoždění, společnost jim tak dělá alespoň místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová.

Schillerová na jižní Moravě kandiduje a nic nenechává náhodě – v pondělí například na své sociální sítě vyvěsila fotografie v na míru ušitém kroji. „Budu tady s ním ještě určitě zítra,“ vysvětluje Schillerová. Ve čtvrtek ale s Babišem do Pustiměře, Vyškova ani Bučovic nepojede – na rozdíl od něj se zúčastní mimořádné schůze Poslanecké sněmovny.

Babiš je netrpělivě očekáván. „Kamarádka kvůli tomu setkání dokonce zrušila pedikúru,“ svěřuje se nám jedna z čekajících dam. Jak se dozvěděli, že Babiš přijede? Pěstěná blondýnka nám ukazuje facebookovou aplikaci v mobilu: „Mám je tady všechny, vidíte? Babiš, Schillerová a Tomio Okamura,“ vypočítává.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Zájem je i o fotky s Alenou Schillerovou

Jedna ze seniorek dokonce neodolá a předsedu ANO, který kromě hubnutí nedávno podstoupil i plastiku očních víček, laškovně poplácá po zadnici. „No já jsem mu říkala: pane Babiš, vždyť vy jste už jako lunt, už nemáte žádný zadek!“ vysvětlí pak redaktorce.

Další ze starších dam se svěřuje, že má Babiše ráda, protože je osobnost. Čím je pro ni osobností? „Tím, že prostě je,“ ukončuje rázně debatu.

Ve stínu stromu na náměstí se také vede debata o Ukrajině. „Putin by tam nevlétl jen tak. Měl důvod!“ tvrdí jedna ze seniorek. Když se po onom důvodu zeptáme, odsekne jen: „To máte jako novinářka vědět.“

Senioři s Babišem jedou de facto stále stejná témata: za vás bylo líp, vy jste nám zvyšoval důchody. Teď se do toho ještě přidalo žehrání na všeobecné zdražování potravin a energií nebo - podle nich přehnanou - pomoc Ukrajincům. Senioři si ve slovníku osvojili i nová slova jako „fialová vláda“ nebo „pětikolka“. Babiš všechny vyslechne a tváří se konějšivě. Nic konkrétního neslibuje.

Ale tak pán Babiš

Babišův tým mezitím rozloží před karavan kempinkové stolečky. Na nich nechybí koláčky z velkopavlovické pekárny, ale ani Babišovy knihy nebo modré čepice „sorry jako“. Několik starších žen v nich ochotně zapózuje fotografům.

Když se Babiš příliš zapovídá s jednou ze skupinek, náměstím se rozlehne ostrý hlas bývalé šéfky Úřadu vlády: „Ale tak pán Babiš! Pojďte už! Je to nefér vůči dalším lidem.“ Mluvčí Vořechovský jen krčí rameny – bývalá úřednice to prý s Babišem umí. „Já můžu říkat několikrát a nepůjde,“ říká Vořechovský. Nerozlučná spolupracovnice Babiše zachraňuje i později – když k večeru přijde o hlas, přispěchá s pastilkami na hlasivky.

Akce přiláká i několik dětí z nedalekých základních či středních škol. Skupina chlapců se nedokáže rozhodnout, jestli Babiše vlastně má ráda, nebo ne. Každému novináři takticky řeknou něco jiného. Ať si vybereme. Frontu na podpis stojí i dvě mladá děvčata. Na Babiše se přišla podívat jako na někoho, koho znají z televize. „Mně to je jedno. Ale rodiče ho mají rádi. Jen nemohli přijít,“ říká jedna z nich.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Podpisy nakonec klapnou i přes menší nejasnosti.

Další děvče si přijde dokonce pro podpis. „Viktorka. Tam se píše tvrdé y?“ ujišťuje se politik, když má napsat věnování. Informace, že měkké, se Babišovi nezdá. „No ale pro Viktorii, tam je taky měkké?“ snaží se přijít na kloub dívčímu jménu.

Tady v Břeclavi skončil ANO před čtyřmi lety v komunálních volbách až třetí – předstihla ho koalice STAN a Pirátů, stejně jako nezávislé hnutí Pro region. Přesto sem na Babišovu akci během první hodiny dorazí stovka lidí, všichni mu fandí nebo jim alespoň nevadí.

„Pirát je místostarosta a stojí za prd,“ nabízí vysvětlení jeden ze seniorů. Město prý podle něj potřebuje lidi, kteří to dají do pořádku. Vedle stojící muž pak novinářům poradí, jak by si s reportáží měli poradit: „Napište, že nás tu bylo deset tisíc.“

Reklama

Doporučované