Hlavní obsah

Odborový předák Středula oznámil, že chce kandidovat na prezidenta

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Josef Středula

Reklama

aktualizováno •

Josefa Středulu ke kandidatuře před pár dny nabádal současný prezident Miloš Zeman.

Článek

Odborář Josef Středula oznámil, že se chystá kandidovat na prezidenta. Čtyřiapadesátiletý Středula o svém záměru informoval na Twitteru. „Lidé začali spontánně sbírat podpisy na podporu mé kandidatury,“ napsal.

„Budu se ucházet o podporu občanů České republiky, abych mohl kandidovat na prezidenta,“ dodal s tím, že se chce o post ucházet jako občanský kandidát.

Středula byl o víkendu znovu zvolen šéfem Českomoravské konfederace odborových svazů. Na sjezdu byl přítomen i prezident Miloš Zeman a Středulovu možnou prezidentskou kandidaturu podpořil.

Středula však o víkendu pouze připustil, že o možnosti uvažuje. Přesto se ihned začaly sbírat podpisy za jeho kandidaturu – ujal se toho spolek Mladí sociální demokraté (jejich předseda Lukáš Ulrych na snímku s Josefem Středulou – pozn. red.).

Odborový předák na to reagoval slovy, že na definitivní rozhodnutí je ještě brzy. „V příštím týdnu to nebude. Tak krátký termín, to by inklinovalo k tomu udělat chybu než seriózní volbu,“ tvrdil Středula ještě o víkendu.

Sociální demokracie jako taková bude o podpoře Středuly jako prezidentského kandidáta jednat. „Je to dobrá zpráva, že ohlásil kandidaturu. Navrhnu předsednictvu, abychom ho podpořili,“ uvedl šéf ČSSD Michal Šmarda.

Strana podle něj může Středulovi nabídnout pomoc při sběru podpisů. O finanční podporu ale zřejmě nepůjde. „Předpokládám, že by to nechtěl, protože by tím ztrácel nezávislost. Ale podle mě bude ochotna přispět řada sociálních demokratů na kampaň individuálně. I já bych mu rád přispěl,“ dodal Šmarda.

Podle místopředsedy ČMKOS Vítka Samka jde o osobní iniciativu Josefa Středuly. Nemůže tak počítat s tím, že by mu odbory oficiálně pomáhaly, například se sběrem podpisů nebo finančně.

„ČMKOS nebude organizovat nějakou podporu, protože se pan předseda vyjádřil jasně, že bude kandidovat jako občanský kandidát, ne jako delegát odborů, taková kandidatura není možná,“ uvedl Samek.

Reklama

Doporučované