Hlavní obsah

Podporovali Zemana. Teď umělci v čele s Bohdalovou svoji volbu tají

Foto: ČTK

Jiřina Bohdalová oslavila s Milošem Zemanem jeho vítězství v roce 2013 dlouhým polibkem.

Reklama

Zástup celebrit u prezidentských kandidátů je dlouhý. Jen ti, kteří v minulosti podporovali Miloše Zemana, se většinou nechtějí vyjadřovat.

Článek

Končící prezident Miloš Zeman měl mezi umělci a celebritami řadu podporovatelů. Koho budou volit v letošních prezidentských volbách, drtivá většina z nich říct nechce.

Herečka Jiřina Bohdalová s Milošem Zemanem slavila jeho vítězství v první prezidentské volbě v roce 2013 přímo na pódiu. Jejich tehdejší polibek se stal symbolem první přímé volby prezidenta. Od Zemana dostala hned dvě státní vyznamenání. Nejprve před necelými devíti lety medaili za zásluhy o stát, loni na jaře pak při odloženém ceremoniálu obdržela Řád bílého lva.

Koho však bude oblíbená herečka volit, není jasné. Na telefonáty či opakované SMS od redakce nereagovala. Už po druhé prezidentské volbě v roce 2018 řekla webu Extra, že má politiky plné zuby a už se k ní nebude vyjadřovat.

Trochu sdílnější byl věrný Zemanův fanoušek, hudebník a výtvarník František Ringo Čech, někdejší Zemanův spolustraník. „Jednoznačně volím Losnu!“ stál si za svým. Jméno konkrétního kandidáta, kterému to hodí, nebo zda vůbec k volbám půjde, říct nechtěl. Losnu prý myslí naprosto vážně.

Naznačil jen, že výběr letošních voleb asi nebude podle jeho gusta. „Měli jsme tři velké prezidenty, politické osobnosti, které se vyznaly. Teď přijdou tři srá*i,“ řekl.

Nejúspěšnější česká zpěvačka Lucie Bílá Miloše Zemana podpořila v první volbě v roce 2013. „I když si vážím i ostatních kandidátů, tak Miloše Zemana považuju za tu osobnost, za kterou se otočí dav,“ řekla tehdy. Zemanův tým to okamžitě využil v kampani a Bílá, v minulosti velká podporovatelka Zemanova předchůdce Václava Klause, za to tehdy sklidila velkou kritiku.

Prezidentská fotogalerie

Kdo usiluje o hlasy voličů v lednové prezidentské volbě? Prohlédněte si fotogalerii.

Před pěti lety proto v rozhovoru pro Seznam Zprávy už byla opatrnější a svoji volbu si nechala pro sebe s dodatkem, že chce lidi stmelovat, ne rozdělovat. Nevyjádřila se ani nyní. Redaktorce nejdřív hned po představení položila telefon. Na zaslanou SMS jen odpověděla přáním do nového roku a emotikony srdíček.

Seznam Zprávy se na volbu zeptaly i Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka. „K prezidentským kandidátům se konkrétně nevyjadřuji. Klíčovým kritériem při rozhodování je pro mne ochrana lidského života,“ napsal bez dalších podrobností.

Vůbec nereagovali třeba režisér Filip Renč, který byl v roce 2013 autorem Zemanova volebního klipu a podporoval prezidenta i posléze, nebo zpěvák Daniel Hůlka, který byl velkým podporovatelem Zemana (dokonce kandidoval za jeho SPOZ) a názorově se s ním rozešel až na začátku covidové krize, kdy se ho dotkla prezidentova slova, že by si měl dát mokrý hadr na hlavu poté, co se zpěvák zúčastnil antirouškařské demonstrace. Tehdy Zemanovi vrátil státní vyznamenání z roku 2016 a v dopise mu vyčetl, že se nezachoval jako opravdový přítel.

Anketa

Rozhodujete se ve volbách podle doporučení oblíbené celebrity?
Ano
1 %
Ne
98,3 %
Nevím
0,7 %
Celkem hlasovalo 15483 čtenářů.

Miloše Zemana před volbami v roce 2018 podpořil zpěvák Michal David. Od prezidenta pak týž rok dostal státní vyznamenání. Koho bude volit, neprozradil. A to ze zcela prozaického důvodu: „Bohužel jsme na Tenerife a tady volit nemůžeme,“ vysvětlil v SMS. Na doplňující dotaz, kdo z kandidátů je mu alespoň sympatický, odpověděl, že vůbec netuší.

Bývalým podporovatelem Miloše Zemana je třeba herec Martin Dejdar, který nyní zakotvil v týmu podporovatelů Petra Pavla.

Seznam Zprávy oslovily i zpěvačku Ilonu Csákovou, která se v minulosti k politice příliš nevyjadřovala, až do předloňského roku, kdy se začala objevovat na demonstracích proti opatřením proti covidu a posléze kandidovala do Poslanecké sněmovny za antivaxerský Volný blok. „Nechám si to pro sebe,“ sdělila.

Plno podporovatelů už od začátku hlásí tým generála ve výslužbě Petra Pavla. Už dříve ho podpořili třeba herci a herečky Zdeněk Svěrák, Eva Holubová, Petr Čtvrtníček, Zlata Adamovská a další. Ze sportovců získal podporu třeba hokejisty Tomáše Plekance či kajakáře Vavřince Hradilka.

Volíme menší zlo?

Favorizovaní prezidentští kandidáti věnují většinu sil žehlení průšvihů z minulosti. Na předkládání budoucích vizí voličům nemají kdy. Lidé tak znovu, bohužel ještě nikoliv naposledy, rozhodují, kdo je menším zlem, píše v komentáři editor Jan Stránský.

Nově se mezi jeho podporovatele zařadil architekt a humorista David Vávra. „Připravujeme s kolegou takové video. Napište, že Egon a Karl podporují generála,“ prozradil redaktorce. Egon a Karl je oblíbené duo z kurzu němčiny Alles Gute ze satirického pořadu Česká soda.

Rozhodnutý není ještě hokejový brankář Dominik Hašek, který se jinak k politice velice aktivně vyjadřuje. Často kritizuje Andreje Babiše a nyní také smířlivé postoje některých sportovních organizací k Rusku.

„Budu se s největší pravděpodobností rozhodovat mezi panem Fischerem a paní Nerudovou,“ uvedl a dodal, že se ještě podívá na nějakou předvolební debatu a bude zvažovat, kdo má větší šanci postoupit do druhého kola.

Seznam Zprávy poslaly podobný dotaz i Haškovu bývalému kolegovi z hokejové reprezentace Jaromíru Jágrovi. Ten však nereagoval. Jágr se v minulosti profiloval jako příznivec Andreje Babiše. Účinkoval s ním dokonce i v reklamě na Vodňanské kuře.

Babiše před několika dny podpořila modelka Agáta Hanychová, která v příbězích na svém instagramu uvedla, že ho bude volit. Naopak její matka Veronika Žilková už dříve podpořila Danuši Nerudovou.

Reklama

Doporučované