Hlavní obsah

Překvapivá uchazečka o Hrad: za vzor má Dianu a odmítá dodávky zbraní Ukrajině

Foto: Archiv Denisy Rohanové

Denisa Rohanová získala podpisy poslanců na podzim 2021.

Reklama

Poslanecké podpisy sesbírala ještě v minulém funkčním období Sněmovny, Evropská unie podle ní neplní svůj účel a Česko by nemělo dodávat zbraně na Ukrajinu. Kdo je veřejnosti nepříliš známá uchazečka o Hrad Denisa Rohanová?

Článek

„Liším se tím, že jsem úplně obyčejný člověk se všemi životními vzestupy a pády. Že vím, čím si spousta lidí prochází, a to nemluvím pouze o exekuci, ale celkově o všech záležitostech,“ vysvětlila Denisa Rohanová, proč si myslí, že je mezi prezidentskými kandidáty unikátní.

Odlišuje se ale ještě v jednom ohledu – způsobu sběru podpisů pod přihlášku do voleb. Má je od poslanců, kteří už zákonodárci nejsou, protože loni na podzim mandát neobhájili, případně nekandidovali.

Prezidentská volba v té době ještě nebyla vyhlášena, schválení kandidatury Ministerstvem vnitra proto vzbudilo kontroverze.

„Stanovisko Ministerstva vnitra je takové, že se uznávají podpisy zákonodárců, kteří drželi mandát v době, kdy byla podána kandidatura – ta byla podána loni na podzim, proto jsme ji uznali,“ zaznělo v pátek při oznamování jmen těch, kteří zákonné podmínky splnili.

Rohanová využila toho, že se z pozice prezidentky České asociace povinných (sdružení zabývající se dluhovou problematikou, pozn. red.) s řadou poslanců znala díky spolupráci na podobě exekuční legislativy.

„S velkou většinou z nich jsem se potkávala při dlouholetých úpravách exekučního řádu. Zbylá část poslanců byla na doporučení: ‚Ta holka za to stojí,‘“ komentovala podporu.

Svým podpisem ji podpořil třeba komunista Stanislav Grospič, Pavel Juříček (ANO) nebo expremiér Jan Hamáček.

„Znal jsem ji, protože jsme spolupracovali na nějakých projektech, které se týkaly exekucí,“ přiblížil někdejší předseda ČSSD pro Seznam Zprávy. „Bral jsem to jako možnost jí tu soutěž umožnit,“ dodal.

EU neplní účel

Není to poprvé, co se Denisa Rohanová uchází o přízeň voličů.

V roce 2014 kandidovala za Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury do obecního zastupitelstva v Kralupech nad Vltavou. Tři roky poté usilovala o křeslo v Poslanecké sněmovně, a to jako nestraník na kandidátce euroskeptického hnutí Referendum o Evropské unii.

Výhrady vůči Unii má Rohanová dodnes. Sedmadvacítka podle ní neplní svůj účel. „Vždyť se podívejte jenom na ceny energií,“ řekla Seznam Zprávám. Referendum o vystoupení Česka ale podle ní momentálně namístě není.

Nesouhlasí také s dodáváním zbraní na Ukrajinu. „Myslím, že zbraně netvoří mír, ale tvoří dále válku,“ přiblížila svůj postoj.

S pomocí ukrajinským civilistům souhlasí, ale ne na úkor českých občanů. „Podívám-li se na to, kolik jsme dokázali najít peněz na pomoc Ukrajině a nedokázali je najít pro matky samoživitelky, nedokázali jsme je najít pro důchodce, tak se obávám, že ve spoustě směrů jsme na naše občany zapomněli,“ uvedla.

30 tisíc na účtu

Rohanové oproti většině dalších kandidátů chybí na kampaň peníze. Na jejím transparentním účtu bylo v době v době vzniku článku 30 tisíc korun.

Donedávna byl navíc účet zablokovaný exekutory, podle Rohanové neoprávněně kvůli dluhu jejího exmanžela vůči zdravotní pojišťovně. Disponovat s ním znovu mohla až teprve po rozhodnutí Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran.

Jak chce prezidentskou kampaň financovat? „Máme obrovskou spoustu dobrovolníků a vzhledem k tomu, že transparentní účet je odblokován cca jeden týden a do té doby nemělo v žádném případě smysl přijímat jakékoliv dary, tak pak uvidíte, jak to uděláme,“ reagovala na dotaz.

Uvedla rovněž, že má již dohodnuté sponzory, konkrétní jména ale neřekla.

Osobní vzor: princezna Diana

Zablokování transparentního účtu není pro Rohanovou první osobní zkušeností s exekucemi.

„Na vlastní kůži jsem pocítila, že k soudu se chodí pro rozsudek, ne pro spravedlnost!“ napsala na svém webu.

Naráží tím na událost z roku 2013, kdy kvůli exekuci skončil v dražbě dům jejího tehdejšího manžela, ačkoliv údajně měl dost prostředků na splacení dluhu. Šéf volebního štábu Rohanové Martin Legnavský později uvedl, že šlo o historický dluh ve výši 26 tisíc korun. To Rohanovou vedlo k tomu, že se pomoci dlužníkům začala dále věnovat.

Ona sama exekuci má a tvrdí, že ji splácí. „Poslední dva roky mě naučily, že dneska už lidem můžete těžko pomoct zespodu,“ vysvětlila svou účast v boji o Hrad.

Doplnila, že za svůj osobní vzor považuje britskou princeznu Dianu, a to kvůli jejímu boji za lidská práva.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme vyjádření Martina Legnavského k výši dluhu exmnažela Denisy Rohanové.

Reklama

Doporučované