Hlavní obsah

„Prezident má hlídat, ať Ústava není na ozdobu,“ řekl Fischer lidem

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Senátor Pavel Fischer v neděli diskutoval s lidmi v Boskovicích. Na setkání dorazilo asi sedmdesát lidí.

Reklama

Senátor Pavel Fischer debatoval s lidmi v Boskovicích. „Jestli budu kandidovat? Kalendář si zatím nechávám v ruce,“ řekl k prezidentským volbám.

Článek

„Byl byste výborný prezident, protože jste umírněný, máte světové znalosti a dokážete respektovat jiné názory,“ hlásí starší světlovlasý muž do mikrofonu a chválí senátora Pavla Fischera.

Je neděle podvečer. V boskovické orlovně povídání s politikem naslouchá asi sedmdesátka lidí. Právě kolem prezidentství se točí hned několik dotazů. „Uvědomuji si, že je Česká republika ve složité situaci. Výsledek sněmovních voleb rozhodně nebyl jasný dopředu a rozdíl byl nakonec velmi těsný. Tato země potřebuje prezidenta, který bude spolupracovat s vládou, také hlídat, aby Ústava nebyla jen pro ozdobu, a bude schopný se v mezinárodním prostředí ozvat,“ reaguje Fischer.

Otázku vlastní kandidatury nechává zatím otevřenou. „Radím se o tom. Připravuju se v tom smyslu, abych věci nekomplikoval a přispěl s řešením. Jaké bude, nyní nedokážu říct. Kalendář si nechávám zatím v ruce,“ odpovídá šestapadesátiletý politik.

Jeho poradkyně Alena Wagner Ježková po chvilce připomíná, že senátor přijel na jih Moravy na pozvání kolegyně Jaromíry Vítkové (KDU-ČSL). Setkání se kvůli epidemické situaci přesunulo z adventního předvánočního období na závěr ledna. „Nevedeme tady kampaň. Jestli do ní pan Fischer vstoupí, tak to oznámí veřejně,“ doplňuje.

Senátor za Prahu 12 při devadesátiminutové besedě s lidmi nejdříve reaguje na dotazy své mluvčí. Vypráví o začátcích v politice, k níž prý přišel jako „slepý k houslím“ v polovině devadesátých let. Tehdy nastoupil do kanceláře prezidenta Václava Havla. Posluchačům vypráví o společných cestách i zážitcích s první českou hlavou státu. Připomíná třeba, jak se Havel chystal na zahraniční návštěvy a zrežíroval darování kladrubského koně španělské královské rodině. „Byla kolem toho spousta příprav a Havel to bral velmi pečlivě jako scénu na divadle,“ baví Fischer návštěvníky.

V Havlově prezidentské kanceláři strávil celkem osm let. „Byla to velmi dobrá škola. Řekl bych, že jsme se nezastavili,“ dodává senátor.

Lidem také vypráví o svém skautství, rodině nebo o zkušenostech v politice. Po necelé hodině přichází na řadu otázky návštěvníků. Fischer se vyjadřuje třeba k hrozbě rusko-ukrajinského konfliktu. „Je to velmi bolavá otázka. Na Ukrajině loni zemřelo šedesát vojáků. Čeho jsme svědky, vyplývá z období v Rusku, v němž se také rozhoduje o politickém odkazu Vladimira Putina. Zabírat jiná území je metoda, která v Rusku v minulosti často fungovala,“ rozebírá Fischer.

V orlovně převažují starší lidé, ale dorazily i celé rodiny. „Ještě jsem ho osobně neviděl, tak ho chci osobně poznat. V předchozí volbě jsme jej v rodině brali jako horkého kandidáta. Mohl by to zkusit znovu,“ říká Petr Blaha.

Setkání přihlíží také Martin Vybíhal s manželkou Miloslavou. Na besedu dorazili z Cetkovic.

„Myslíme si, že jde pan Fischer správným směrem a nebojí se říct otevřeně názory, třeba vůči prezidentovi. Líbí se mi jeho vystupování v kauze Vrbětice. Je jazykově vybavený. Navíc je činný a v senátorské lavici nesedí jen tak. Nemlčí, kde ostatní mlčí,“ tvrdí Martin Vybíhal.

„Názorově se s ním ztotožňujeme. Určitě si ho dokážu představit jako prezidenta,“ přitakává jeho manželka.

Podle Vybíhala o prezidentských šancích vypoví až první kolo volby. „Daleko větší váhu ale nejspíš bude mít generál Petr Pavel nebo expremiér Andrej Babiš, to jsou podle mě hlavní favoriti,“ dodává.

Fischer už kandidoval na prezidenta před čtyřmi lety. S deseti procenty se na třetím místě do druhého kola nedostal.

Reklama

Doporučované