Hlavní obsah

Prezidentská volba: Po odborářské demonstraci se Středula propadl na dno

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Říjnová demonstrace na Václavském náměstí Josefu Středulovi kýženou podporu nepřinesla.

Reklama

Odborářskému bossovi Josefu Středulovi sázkaři přestali věřit od říjnové demonstrace na Václavském náměstí. Ze 14procentní šance na zvolení se během tří týdnů propadl na nicotných 1,6 procenta.

Článek

Seznam Zprávy počítají šance na zvolení prezidentem nebo prezidentkou České republiky podle sázkových kurzů. Aktuálně má Česko tři favority voleb, a to v pořadí podle jejich dnešních šancí: Petr Pavel (45 %), Andrej Babiš (26 %) a Danuše Nerudová (21 %).

Za nimi jsou s velkým odstupem senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer, ale v tuto chvíli mají oba šance na zvolení mizivé (zhruba tři procenta). Během října se pak zcela propadl Josef Středula, který měl ještě ve druhém říjnovém týdnu zhruba 14% šanci na zvolení.

Co jsou šance podle sázek

Šance podle sázek nejsou totéž, co předvolební průzkumy. Přestože se obojí vyjadřuje v procentech, šance na vítězství vypočítané podle sázkových kurzů se principiálně liší od toho, co měří průzkumy. Ty většinou odhadují procentní zisk hlasů ve volbách a pracují s reprezentativními vzorky populace.

Data ze sázkových kurzů na rozdíl od průzkumů výrazně častěji odrážejí názory informovaných lidí, kteří politiku sledují nadprůměrně a kteří jsou ochotni do svého názoru investovat vlastní peníze. Kurz sázkových kanceláří potom reflektuje názory těchto sázejících. Prvním a zásadním předpokladem pro kanceláře i samotné sázející je zájem o politiku a výborná orientace v ní.

Říjnový pád šéfa odborů

Josefu Středulovi, předsedovi Českomoravské konfederace odborových svazů, se na začátku října podařilo na ohlášený velký protest proti vládě přivést pouze několik tisíc lidí. Protestům, které už na Václavském náměstí v minulosti proběhly, se odborová demonstrace svým malým rozsahem nemohla rovnat. Nízká účast byla podle expertů špatná zpráva nejen pro Středulu coby odboráře, ale i coby prezidentského kandidáta.

Ještě v září, v době, kdy odbory v září oznamovaly, že vyjdou do ulic, se dalo čekat, že tak jako účastníci protivládních demonstrací, i odboráři zaplní Václavské náměstí a vystaví vládě nemilosrdný účet. Ostatně sám Středula před akcí varoval, že je situace v zemi kritická. „Lidé už nemají kam ustupovat. Za nimi je už jenom ohlodaná zeď,“ napsal na facebooku několik dní před akcí.

Od květnového ohlášení své kandidatury na post prezidenta odborářský boss vedl spíš nenápadnou kampaň a velká demonstrace v centru Prahy mu mohla dát nový náboj.

To se ale nestalo a přesně od této demonstrace mu sázkaři přestávají věřit. Ze šance na zvolení 14 procent se během tří týdnů Josef Středula propadl na nicotných 1,6 procenta.

V detailním pohledu na časový vývoj šancí lze také pozorovat, jak Josef Středula pozvolna stoupal. Na začátku června Středulu a Babiše dělilo 30 procentních bodů, počátkem října už jenom čtyři. Pak ale přišel již zmíněný pád.

„Cítím se být silným kandidátem a Andrej Babiš rozhodně není osobou, která by mě v mém rozhodnutí kandidovat zviklala,“ řekl Středula v rozhovoru pro Seznam Zprávy po Babišově oznámení, že se voleb zúčastní. Nedůvěra sázkařů s jeho tvrzením nyní moc nekoresponduje.

Rozhovor s Josefem Středulou

Odborářskému bossovi Josefu Středulovi přibyl další kandidát, který se spoléhá především na podporu levicových voličů – bývalý premiér Andrej Babiš.

Středulovi navíc škodí i to, že ostatní kandidáti - Jaroslav Bašta, Vladimír Boštík, Tomáš Březina, Karel Diviš, Pavel Fischer, Jiří Kotáb, Danuše Nerudová, Petr Pavel, Denisa Rohanová, Alena Vitásková a Tomáš Zima - hlásí, že mají podporu buď poslanců a senátorů, nebo sesbírané podpisy od občanů. Šéf odborů v tomto ohledu vystupuje váhavě.

„Přesné číslo neřeknu, máme nasbírané desítky tisíc podpisů. Číslo zveřejníme začátkem listopadu. Setrvale sbíráme, počítáme s tím, že je potřeba nasbírat více podpisů než 50 tisíc (kvůli možné chybovosti – pozn. red.),“ sdělil médiím o tomto víkendu mluvčí Středulovy prezidentské kampaně Jan Štoll a nevyloučil ani možnost podpory senátorů.

Jak šance (pravděpodobnosti) počítáme

Kurzy jsou odhadovaná šance, že kandidát zvítězí, plus marže sázkové kanceláře.

Pro přepočet na šance je nutné vyřadit nerelevantní kandidáty (s kurzem odpovídajícím méně než 1% šanci). Ty ostatně sázkové kanceláře přidávají často hlavně proto, aby zvýšily atraktivitu sázek. Kurzy na tyto kandidáty jsou velmi vysoké právě proto, že skutečné šance na jejich zvolení jsou mizivé.

Ve druhém kroku pak bylo nutné odečíst marže sázkových kanceláří. Šance kandidátů a kandidátek zachycené v grafu jsou výsledkem těchto operací.

Přehled obsahuje všechny relevantní kandidáty a kandidátky. Pro přepočet na šance je nutné vyřadit ty, jejichž kurz neodpovídá ani jednoprocentní šanci na zvolení.

Reklama

Doporučované