Hlavní obsah

Prezidentské volby: Babišova kampaň zabrala, podle sázkařů má největší šanci

Největší šanci na zvolení prezidentem nyní sázkaři dávají expremiérovi Andreji Babišovi. Propadl se Petr Pavel i Josef Středula, třetí je aktuálně ekonomka Danuše Nerudová.

Reklama

Článek

Data ze sázkových kurzů ukazují šanci – pravděpodobnost – toho, že kandidát/ka vyhraje volby a stane se příštím prezidentem nebo prezidentkou.

Šance podle sázek nejsou totéž co předvolební průzkumy. Přestože se obojí vyjadřuje v procentech, šance na vítězství vypočítané podle sázkových kurzů se principiálně liší od toho, co měří průzkumy. Ty většinou odhadují procentní zisk hlasů ve volbách a pracují s reprezentativními vzorky populace.

Data ze sázkových kurzů na rozdíl od průzkumů výrazně častěji odrážejí názory informovaných lidí, kteří politiku sledují nadprůměrně a kteří jsou ochotni do svého názoru investovat vlastní peníze. Kurz sázkových kanceláří potom reflektuje názory těchto sázejících. Prvním a zásadním předpokladem pro kanceláře i samotné sázející je zájem o politiku a výborná orientace v ní.

Začátek června 2022: Babiš vede

Billboardová kampaň, kterou v dubnu spustil expremiér Andrej Babiš (ANO), se po dvou týdnech nijak neodrážela, nyní ale začíná zabírat. Na konci května začaly Babišovy šance stoupat a začátkem června předstihl Petra Pavla. Zatímco Babišovy šance jsou nyní na 34 procentech, Petr Pavel se propadl ze 37 procent v dubnu na dnešních 25 procent. Babišovy šance v dubnu nebyly ani čtvrtinové.

Na třetím stupni stojí Nerudová

Po ohlášení své kandidatury se počátkem června 2022 vyhoupla ekonomka Danuše Nerudová, dřívější rektorka Mendelovy univerzity v Brně. Přeskočila jak odborového předáka Josefa Středulu, tak senátora Pavla Fischera.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů byl k 10. 5. 2022 čtvrtým kandidátem v pořadí zhruba se sedmiprocentní šancí na vítězství. Současně s poklesem Pavla Fischera se Josefu Středulovi v květnu zvyšovala šance, že bude třetím nejvýznamnějším kandidátem. Tuto naději mu však vzala Danuše Nerudová.

Vyzyvatelé Zemana jsou zatím v pozadí

Trojice kandidátů, kteří se účastnili minulé prezidentské volby, Pavel Fischer, Marek HilšerJiří Drahoš, se v šancích zatím nijak výrazně neprojevuje.

Všichni tři se uplatňují v politice – byli zvoleni do Senátu, kde jejich práce není příliš vidět. Největší šanci na zvolení (8 %) má Pavel Fischer, který je z nich coby častější host televizních debat nejviditelnější a který je také nyní třetí v pořadí v celkových šancích na zvolení na Hrad.

Marek Hilšer má šanci na zvolení dvě procenta, Jiří Drahoš, který se přitom v minulých volbách dostal do druhého kola, pouhé procento a půl.

Karel Janeček je nyní bez šance

Ze čtrnácti sledovaných kandidátů kolísá mediálně viditelný miliardář a matematik Karel Janeček mezi osmým a devátým místem (zhruba tříprocentní šance na výhru). Výše se umisťují senátorka Miroslava Němcová, předseda Senátu a její stranický kolega Miloš Vystrčil (oba jsou na tom nyní zhruba stejně, jejich šance však nedosahují ani čtyři procenta) a nakonec i někdejší šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková, která ohlásila svou kandidaturu teprve nedávno (nyní má zhruba tři procenta šance na zvolení prezidentkou).

Brzy dojde i na průzkumy

Přestože některé agentury již zveřejňují průzkumy k prezidentským volbám, nejsou zatím tak dobrým zdrojem informací o náladě společnosti. S tím, jak se vyjasňuje, kdo všechno se bude o prezidentský post ucházet a jak se lidé o prezidentskou volbu postupně začínají zajímat, začíná růst také relevantnost průzkumů. Ta se bude zvyšovat každým dnem, jak se začne blížit datum voleb.

Jak šance (pravděpodobnosti) počítáme

Kurzy jsou odhadovaná šance, že kandidát zvítězí, plus marže sázkové kanceláře.

Pro přepočet na šance je nutné vyřadit nerelevantní kandidáty (s kurzem odpovídajícím méně než 1% šanci). Ty ostatně sázkové kanceláře přidávají často hlavně proto, aby zvýšily atraktivitu sázek. Kurzy na tyto kandidáty jsou velmi vysoké právě proto, že skutečné šance na jejich zvolení jsou mizivé.

Ve druhém kroku pak bylo nutné odečíst marže sázkových kanceláří. Šance kandidátů a kandidátek zachycené v grafu jsou výsledkem těchto operací.

Přehled obsahuje všechny relevantní kandidáty a kandidátky. Pro přepočet na šance je nutné vyřadit ty, jejichž kurz neodpovídá ani jednoprocentní šanci na zvolení.

Reklama

Doporučované