Hlavní obsah
Online

Prezidentský deníček: Nevyužité miliony od dárců pošle Pavel na dobročinné projekty

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Prezidentský kandidát Petr Pavel.

Reklama

aktualizováno •

Kampaň do druhého kola prezidentských voleb vrcholí. Seznam Zprávy sledují, co se děje u jednotlivých kandidátů. Zajímavé postřehy se dočtete každý den v našem Prezidentském deníčku.

Článek
  • 8 dní do volby: Poslušně nehlásím, hlásí generál

    Aktuální dění komentuje reportér Václav Dolejší:

    Skoro to vypadá, že štáb Petra Pavla identifikoval jako jeho největší slabinu, že je vnímaný jako voják se strojovou sebekázní, který nemá vlastní názory a jen poslušně plní rozkazy.

    Nejprve se tento týden snažil před voliči „polidštit“ přiznáním, že už řídil opilý a přišel o řidičák, lhal, chodil za školu a jako kluk jednou něco kradl v obchodě. A dnes oznámil, že funkci náčelníka generálního štábu vykonával „poněkud“ nezávisleji, než bylo u jeho předchůdců zvykem, a nešlo mu jen o dobré vztahy s nadřízenými – tedy s politiky.

    „To ostatně rádi potvrdí Andrej Babiš, Martin Stropnický nebo Alexandr Vondra, s nimiž jsem občas vedl poměrně ostré spory,“ vyjmenoval generál ve výslužbě ministry ze své éry.

    Je to paradox. Ačkoliv prezident je politik a jeho prací je politika, mnozí kandidáti jsou přesvědčeni, že klíčem úspěchu je politiky a politikou co nejvíc opovrhovat.

  • Nevyužité miliony od dárců pošle Pavel sedmi dobročinným projektům

    Nevyužité peníze, které naposílali dárci na kampaň Petra Pavla, dostane sedm vybraných charitativních organizací. Oznámil to Pavlův volební tým, podle kterého před druhým kolem prezidentské volby dorazilo na transparentní účet více než pět tisíc příspěvků. Zákonný limit ve výši 50 milionů je podle Pavlova týmu aktuálně překročený o více než dva miliony a tyto prostředky budou rozděleny mezi sedm již vybraných charitativních projektů.

  • Predikce od bookmakerů: Pavel to má jisté

    Stejně jako před 1. kolem i před finále prezidentské volby jde sázková kancelář Fortuna „s kůží na trh“. Zveřejnila vlastní predikci, podle které generál Pavel vyhraje se ziskem přes 57 % a volební účast překoná 70 %.

    V případě předpovědi výsledků 1. kola model Fortuny správně předpověděl vítěze. I v tomto případě pracovali analytici druhé největší sázkové kanceláře nejenom s aktuálními kurzy, ale také s objemy vkladů, počty tiketů, sázkami na procentuální zisky kandidátů, v případě volební účasti pak reflektovali vývoj kolem nastavených hranic.

    Z modelu vychází, že Petr Pavel by měl získat 3 351 021 hlasů, což je o zhruba 900 tisíc více než Andrej Babiš (2 441 178 hlasů). Mandát Petra Pavla bude podle autorů predikce výrazně silnější, než tomu bylo u dosluhujícího prezidenta Miloše Zemana.

    Fortuna je jednou z kanceláří, které stále přijímají sázky na prezidentskou volbu (podobně jako konkurenční Tipsport a další). Vsadit v tuto chvíli na vítěze už ale není příliš atraktivní, protože kurz na Petra Pavla spadl na 1:1,05, což znamená, že za vsazenou stokorunu sázející získá zpět 105 korun – pokud tedy volby nevyhraje Andrej Babiš (kurz 1:12). Takto nízké kurzy v hlavním oboru sázkových kanceláří, tedy u sportovních utkání, vždy znamenají, že spolu hrají absolutní outsider a jednoznačný favorit.

    Seznam Zprávy sledují vývoj sázkových kurzů dlouhodobě, podívejte se v odkazu:

  • 2 dny do druhého kola: V drive-in stanovištích volí lidé s covidem

    Zájem o hlasování ve druhém kole prezidentských voleb ze strany voličů, kteří jsou v izolaci kvůli nemoci covid-19, je na některých drive-in stanovištích větší než před dvěma týdny při prvním kole.

    Zaznamenali ho volební komisaři v Praze nebo Středočeském, Libereckém a Olomouckém kraji. V prvních hodinách po otevření podle zjištění ČTK odvolilo z auta dohromady zhruba víc než sto lidí. Na ostatních místech je zájem zatím opět mizivý.

    Podle dat Ministerstva zdravotnictví na jeho webu mělo v uplynulých sedmi dnech pozitivní test na covid zhruba 1900 lidí včetně dětí. Stanoviště, která jsou po jednom v každém okrese a pět jich je v Praze, jsou proto otevřena dnes od 8:00 do 17:00.

    Pokud voliči s koronavirem na drive-in stanoviště nedorazí, mohou hlasovat doma do speciálních přenosných volebních schránek, pokud o to požádají nejpozději ve čtvrtek do 20:00 krajské úřady či pražský magistrát. Tuto možnost budou mít v pátek a v sobotu podobně jako běžní voliči.

  • 4 dny do druhého kola: Babiš dorazil do Brna

    Expremiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí v rámci kampaně dorazil do Brna. Po 15. hodině bylo podle odhadu radnice Brno-střed na Dominikánském náměstí asi 1000 lidí, další přicházejí.

    Reportér Seznam Zpráv z místa informuje, že atmosféra je od začátku vyhrocená. Na místě je podle ČTK antikonfliktní tým.

    Součástí mítinku je i „tradiční moravská zabijačka“, lidé tak ve frontě postávají na jitrnice.

    Mítink Andreje Babiše v Brně.Video: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

    Andrej Babiš míří na mítink.Video: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

  • 4 dny do druhého kola: Pavel by jel do Polska

    Prezidentský kandidát Petr Pavel uvedl, že pokud bude zvolen, jeho druhá cesta povede do Polska, aby „našeho dobrého souseda a přátele z Pobaltí ujistil, že ctíme dohody a Andrej Babiš nemluví za nás“.

    Tweetoval i v polštině.

    Jde o reakci na nedělní výrok Andreje Babiše, že by v případě přímého napadení Polska či pobaltských států nevyslal českou armádu na pomoc.

    Bývalý premiér v pondělí uvedl, že odmítá snahu překrucovat výroky z televizního duelu. „Nikdy jsem článek 5, tedy kolektivní obranu NATO, nezpochybnil,“ napsal.

  • 4 dny do druhého kola: Macura opět proti Babišovi

    Ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) se znovu ostře vymezil vůči předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi. „Politika, nemá-li nás zavést do pekla, nesmí být vedena bez skrupulí, stylem ‚účel světí prostředky‘. A to ani v předvolební kampani,“ napsal na svůj twitterový účet. „Andrej Babiš nemůže být náš prezident,“ dodal.

    „Pokud se ukáže, že včerejší vystoupení AB reprezentuje oficiální nebo většinový názor v hnutí, pak ano, červená linie byla v mém případě překročena,“ reagoval na dotaz, zda případně zvažuje odchod z hnutí.

    Andrej Babiš v nedělním duelu v České televizi mimo jiné prohlásil, že by jako vrchní velitel vojsk neposlal armádu na pomoc Polsku či pobaltským státům, pokud by byly napadeny. „Je potřeba mluvit o míru,“ řekl.

    Později na twitteru uvedl, že pokud by reálně došlo k napadení, „pochopitelně bych dodržel článek 5“.

    Macura už před prvním kolem prezidentských voleb oznámil, že nejpravděpodobněji bude volit Petra Pavla, stejně jako moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák, rovněž člen ANO.

    Ten před prvním kolem prohlásil, že „doba chce někoho, kdo bude příkopy zahlazovat, a ty jsou velmi hluboké. Neříkám, že někdo další z kandidátů toho bude schopen, ale myslím, že to není funkce pro Andreje Babiše“. Expremiérovu tiskovou konferenci po konci prvního kola pak označil za nepovedenou a Seznam Zprávám řekl, že zvažuje i odchod z ANO.

    Andrej Babiš je kritizován především kvůli kampani před druhým kolem, kdy se vůči Pavlovi vymezuje tím, že není voják a nezatáhl by Česko do války.

  • 7 dní do druhého kola: Babiš navštívil útulek, pak zamířil do Děčína

    Tým Andreje Babiše během návštěvy Liberce a Jablonce na poslední chvíli oznámil, že ještě zamíří do zhruba 80 kilometrů vzdáleného Děčína.

    Tam na něj – pět minut před očekávaným příjezdem – čekala na náměstí odhadem stovka lidí. Někteří ho přišli podpořit, jiní rozdávají píšťalky. „Budeme pískat v případě, že tady dnes někdo bude vykládat lži,“ řekl Seznam Zprávám s úsměvem jeden z nich.

    Babiš dorazil po 17. hodině. Lidé na něj v Děčíně čekali víc než hodinu.

    Nikdy jsem si nemyslel, že 30 let od revoluce se lidé budou bát vyjádřit názor, říká Babiš. Není mu rozumět, po chvíli odkládá milrofon a bere si megafon.

    Bývalý premiér se ale ještě neplánovaně zastavil v útulku v Lučanech nad Nisou, do Ústeckého kraje tak dorazí se zpožděním.

  • 7 dní do druhého kola: Pavel ujišťoval Brňany, že se nenarodil v Praze

    Petr Pavel zamířil po návštěvě Ostravy do Brna. Před Janáčkovým divadlem v Brně ho přivítalo podle odhadů několik tisíc lidí.

    Místním zdůraznil, že se nenarodil v Praze. Dav se mu odměnil skandováním „Pavel na Hrad“.

  • 7 dní do druhého kola: Babiš zamířil do města, kde vyhrál Pavel

    Reportéři Seznam Zpráv jsou opět ve stopách obou prezidentských kandidátů. Zatímco Petr Pavel strávil část dopoledne v Ostravě a pak zamířil do Brna, Andrej Babiš je v Liberci.

    Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

    Reportérka Michaela Rambousková, fotograf Michal Turek a Lucie Stuchlíková z Vlevo dole v Liberci.

  • 8 dní do druhého kola: „Pavel na Hrad!“ skandovali lidé v Ostravě

    Aktuální dění v prezidentské kampani komentuje reportér Ondřej Koutník:

    Vlak dovezl Petra Pavla, jeho tým a novináře na ostravské nádraží Svinov téměř na minutu přesně. Pavlovi se dostalo bouřlivého přivítání. Na peronu byl i jeden Pavlův odpůrce, jinak ale na svinovském nádraží, a zejména před odbavovací halou, postávalo několik desítek příznivců s transparenty.

    S vlajkou v ruce podporovatelé skandovali: „Pavel na Hrad!“

    Rukou mu hned potřásli i podporovatelé Danuše Nerudové, která dnes večer vystoupí spolu s dalším vypadlým prezidentským kandidátem Pavlem Fischerem na podporu Pavla. Hodinu před Pavlovým vystoupením v centru Ostravy na Masarykově náměstí se již chystalo pódium, pořadatelé očekávají několik tisíc lidí.

    Foto: David Neff, Seznam Zprávy

    O selfíčka s Petrem Pavlem byl velký zájem.

  • 8 dní do druhého kola: Pavel zamířil do Ostravy

    Prezidentský kandidát Petr Pavel ve čtvrtek dopoledne vyrazil na dvoudenní turné po Moravě a Slezsku. Vlak z pražského hlavního nádraží vyjel v 11 hodin a cesta na severovýchod země budila zájem médií.

    Jízda zabrala 3,5 hodiny, které Pavel strávil ve vagonu se svým týmem. Byť se zdálo, že bude mít dostatek času na rozhovory s cestujícími, nebylo tomu tak.

    Většinu času zabraly rozhovory do médií, porada s týmem, fotografování, příprava na vystoupení v Ostravě. Tu a tam za ním dorazili fanoušci z jiných vagónů se žádostí o podpis a fotku.

    Foto: David Neff, Seznam Zprávy

    Petr Pavel ve vlaku do Ostravy.

  • 9 dní do druhého kola: Oplzlosti, tradice volebních kampaní

    Aktuální dění komentuje reportér Václav Dolejší:

    Aktuální výzva na sociálních sítích nazvaná Prsa pro Babiše, kterou s textem „tak nebuď baba a hoď sem ňadra, ať je na Hradě náš Bába“ sdílel poslanec hnutí ANO Martin Kolovratník, vyvolává otázky: Jsou oplzlosti v politické kampani opravdu nutné?

    Ukazuje se, že jde o nepříliš pěknou tradici. Není to poprvé, co politická strana nebo její zástupce využili oplzlé narážky na dekolt v kampani. Například TOP 09 před sněmovními volbami v roce 2017 sdílela na facebooku výzvu „Volte dvacítku!“ (číslo TOP 09 v tehdejších parlamentních volbách) s fotkou tehdejšího předsedy Karla Schwarzenberga, který se dívá na prsa mladé ženy sedící vedle něj.

    Do té doby jsme to spíše znali z Ruska, kde v roce 2010, jako dárek k Putinovým narozeninám, vydalo dvanáct studentek a absolventek žurnalistiky kalendář s fotografiemi ve spodním prádle. Tvářily se jako Putinovy milenky.

    Vrcholem nevkusu byla ovšem česká prezidentská kampaň v roce 2013, v níž se střetli dva důchodci: Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg. Za své oplzlosti, které vyprávěli v televizních debatách, si vysloužili velkou kritiku nejen od feministek.

    Miloš Zeman šokoval, když vysvětloval rozdíl mezi knížaty a zemany. „Knížata měla právo první noci, a díky tomu zdegenerovala, protože své nevolnice nemuseli znásilňovat, nemuseli tedy vydávat energii na toto znásilňování. Zatímco my zemani jsme si svého práva, nejenom v sexuální oblasti, vždycky toto právo museli těžce vybojovat, a proto jsme nezdegenerovali.“

    Bez sexismu se tehdy nedokázal obejít ani Karel Schwarzenberg, když vysvětloval korupci: „Pokud najmete jednu dívku, která se prochází po ulici, na výkon jistých tělocviků a zaplatíte jí za to, tak je to opovrženíhodná prostituce. Když máte ale, řekněme, přítelkyni nebo partnerku, která jisté úkony nerada dělá, ale když jí slíbíte krásný náhrdelník, tak to vykoná, tak je to jenom posílení partnerských vztahů,“ pravil Schwarzenberg.

    Proti takovému způsobu kampaně se tenkrát ohradila Česká ženská lobby a protestovaly veřejně známé ženy. Po deseti letech vidíme, že marně.

  • 10 dní do druhého kola: První souboj v Blesku

    K první debatě mezi finalisty boje o Hrad, Petrem Pavlem a Andrejem Babišem, dojde tento čtvrtek 19. ledna od 9:30 v Blesku. Týmy obou kandidátů již potvrdily jejich účast. V hodinovém duelu vyzpovídá oba adepty na nového prezidenta České republiky moderátorka Vera Renovica.

  • 10 dní do druhého kola: Hádka o plakát se Slovákem na Hradě

    V Praze na Újezdě se objevil billboard spolku Dekomunizace, kde jsou dvě fotografie - posledního československého prezidenta Gustáva Husáka a Andreje Babiše. Doplněny sloganem, že dalšího (Čecho)Slováka na Hradě už nechceme.

    Kampaň vzbudila vášně na sociálních sítích, hlavně mezi příznivci Petra Pavla. Lidem ze spolku vytýkali, že se neštítí nacionalismu. A připomínají jim, že Slováci jsou nejpočetnější národnostní menšinou v Česku nebo že se i oni sami 30 let po rozpadu federace cítí jako Čechoslováci.

    Připomeňme, že bratislavský rodák Andrej Babiš má slovenské i české občanství. Spolek Dekomunizace, který rád provokuje, nedávno pověsil na budovu Ministerstva vnitra českou a ukrajinská vlajkou, mezi kterými byla podobizna Vladimira Putina symbolicky ve vaku pro zemřelé.

    Foto: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

    Billborad, jenž se objevil v Praze na Újezdě.

  • 11 dní do druhého kola: Premiér sní. Kampaň by měla být bez urážek

    Aktuální dění komentuje reportér Václav Dolejší:

    Premiér Petr Fiala se zasnil, možná trochu naivně: Vyjádřil přání, aby se prezidentská kampaň před finálním hlasováním vedla slušně a kandidáti se vyvarovali používání lží i urážek, protože je to nedůstojné výběru prezidenta. Kampaň před prvním kolem ale označil za férovou. Dění bezprostředně po vyhlášení výsledků podle Fialy však může lidi spíš naplnit smutkem. Narážel na agresivní projev a válečné billboardy Andreje Babiše.

  • 2 dny do voleb: Přijde Babiš, nebo nepřijde?

    Aktuální dění v kampani komentuje reportér Jaroslav Gavenda:

    Hlavní událostí dne je pro týmy Petra Pavla a Danuše Nerudové večerní debata na Primě. Podle televize jsou pozvaní všichni tři hlavní favorité včetně Andreje Babiše.

    „Účast v dnešní Superdebatě na Primě a CNN Prima NEWS potvrdila Danuše Nerudová a Petr Pavel. Naše pozvání pro Andreje Babiše jakožto jednoho ze tří nejsilnějších kandidátů ovšem stále platí. Moderátoři i celý tým dnešní Superdebaty jsou proto na dnešní večer nachystáni tak, jako by Andrej Babiš měl přijít,“ napsal ve vyjádření pro Seznam Zprávy Matěj Štýs z tiskového oddělení Primy. Babiš už dříve oznámil, že přijde pouze ve čtvrtek na Novu. „Chápu, že média chtějí dělat z prezidentské volby mediální show, ale já si myslím, že prezidentský úřad, do kterého kandiduji, si ji nezaslouží,“ oznámil podle Primy a Blesku Babiš. „Mne a mé názory voliči za dobu mého působení ve funkci ministra financí a premiéra dobře znají, a já jim je budu určitě vhodnou formou prezentovat,“ sdělil médiím začátkem ledna. Během středy ale se ale v týmech Pavla i Nerudové začaly objevovat neoficiální informace, podle kterých by si mohl svoji neúčast Babiš rozmyslet a nakonec na Primu přijít. Sám na dotaz Seznam Zpráv neodpověděl, jestli si to rozmyslel.

    Ve volebních týmech Nerudové a Pavla tato neoficiální informace každopádně způsobila rozruch a mediální přípravy počítají se situací, že Babiš přijde. Nikdo nechce být logicky překvapený a ještě k tomu nepřipravený.

    Jestli nakonec opravdu Babiš dorazí posilněný pondělním verdiktem soudu v kauze Čapí hnízdo, uvidíme ve 20:15, nelze očekávat, že by soukromá televize nebo Babiš předem něco oznamovali. Vystoupení v přímém přenosu krátce před prvním kolem voleb je každopádně pro tým Babiše lákadlem, protože by se poprvé mohl střetnout se svými dvěma hlavními protikandidáty.

  • 3 dny do volby: Mon ami Macron

    Aktuální dění komentuje reportérka Lucie Stuchlíková:

    Andrej Babiš si – patrně ještě ve chvíli, kdy se obával pondělního odsouzení v kauze Čapí hnízdo – naplánoval finiš kampaně několik stovek kilometrů od Prahy, ve Francii.

    Protože jeden miliardář je jeho elektorátu zjevně málo, setkal se s nejbohatším mužem světa Bernardem Arnaultem. Podnikatelem, který vlastní Louis Vuitton, Dior, Givenchy nebo Fendi – tedy luxusní značky, o nichž si běžný Babišův volič může nechat tak leda zdát.

    A co by to bylo za Babišovu kampaň, kdyby se v ní neobjevil „můj přítel Macron“. Tentokrát dokonce osobně v Elysejském paláci, nikoli prostřednictvím legendárního „volali jsme si ve tři ráno“.

    Francouzského prezidenta prý zrovna teď, pár dní před volbami, hrozně zajímal názor českého poslance na válku na Ukrajině a dění v Evropě. O tom, jestli si během 40minutové konverzace našli chvíli na rozebrání Babišova vyšetřování francouzskou prokuraturou, se sociální sítě prezidentského kandidáta nezmiňují.

    A zatímco francouzský prezident se do Babišovy kampaně položil celým srdcem, vlastní straníci Ivo Vondrák nebo Tomáš Macura mu vzkazují, že radši budou volit konkurenta Petra Pavla.

  • 4 dny do volby: Všichni teď sází na Babiše

    Aktuální dění komentuje reportér Václav Dolejší:

    V samotném finiši dochází ke zlomu v kampani. Zatímco Andrej Babiš po odstoupení Josefa Středuly a osvobození u soudu září štěstím, jeho dva hlavní soupeři dělají chybu, před níž je mnozí varovali. Danuše Nerudová a Petr Pavel se mydlí mezi sebou.

    Profesorku ekonomie a někdejší rektorku naštvalo, jak ji generál ve výslužbě označil. A vybouchla: Když vy mi budete říkat „účetní“, tak já vám „kariérní komunista“ a „rozvědčík“.

    Své strategie teď musí nové situaci přizpůsobit nejen prezidentští kandidáti. Své modely musí na poslední možnou chvíli předělat také agentury na zkoumání veřejného mínění a své kurzy musí jinak nastavit sázkové kanceláře. Češi si totiž zvykli na výsledky voleb sázet podobně jako na fotbal nebo tenis.

    Například Tipsport, který očekává, že na prezidentské volby lidé podají sázky za 250 milionů korun, hlásí prudkou změnu chování klientů. Zatímco ještě v neděli jeho klienti vsadili dohromady tři miliony korun na zvolení Pavla prezidentem za jediný den, v pondělí se situace úplně otočila. Stejnou sumu prosázeli jen za dopoledne, ovšem na triumf Andreje Babiše. Jeho kurz tak výrazně klesl. Pokud bychom vycházeli jen ze sázkařských zkušeností, tak podle nich je Danuše Nerudová už bez šancí na finále.

  • 5 dní do voleb: Vrcholí Týden pro Danuši

    Aktuální dění v prezidentské kampani komentuje redaktorka Michaela Rambousková:

    Od minulého čtvrtka až do posledního dne před volbami pořádají podporovatelé Danuše Nerudové seriál akcí nazvaný Týden pro Danuši. Na podporu prezidentské kandidátky je tak možné vylézt třeba na Lysou horu, zacvičit si jógu, vyvenčit psa, otužovat se, darovat krev nebo provádět řadu dalších aktivit.

    Akce se konají po celé republice, Nerudová se jich proto neúčastní. Na akci Papoušci pro Danuši, kterou v Trutnově uspořádal dobrovolník z jejího týmu Jakub Zima, si přinesli alespoň Nerudovou z kartonu.

    Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

    Jeden z papoušků ocenil i Danuši Nerudovou z kartonu.

Reklama

Hlavní zprávy