Hlavní obsah

Ptali jsme se kandidátů na prezidenta, jestli by jeli na Ukrajinu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Seznam Zprávy pro vás každý týden vydávají předvolební projekt „Otázka pro příštího prezidenta“. Oslovujeme několik kandidátů s otázkou, která nám v daný čas připadá jako ta nejdůležitější. Nebo nám na ni chybí jasné odpovědi.

Článek

Česko se od počátku války na Ukrajině umisťuje na předních příčkách ohledně podpory.

Premiér Petr Fiala (ODS) nedlouho po začátku ruské agrese navštívil ukrajinskou metropoli. V polovině března se společně s polským premiérem Mateuszem Morawieckým a slovinským předsedou vlády Janezem Janšou vydal do Kyjeva, který se snažily obklíčit ruské jednotky. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tehdy návštěvu označil za silný projev podpory napadené země.

Seznam Zprávy se tentokrát kandidátů na prezidenta ptaly, jestli by na Ukrajinu jeli a proč. Ti, kteří odpověděli, ve svých vyjádřeních uvedli, že by se do napadené země vydali, každý ale z jiného důvodu.

Podle Petra Pavla mají cesty na Ukrajinu symbolický význam a slouží také k projednání konkrétní podpory v podobě dodávek zbraní nebo financování poválečné obnovy.

Rovněž Danuše Nerudová by cestu využila k jednání o poválečné pomoci. Vedle toho by ocenila statečnost místních obyvatel.

Otázka pro příštího prezidenta

Cílem projektu je postupně vytvořit databázi názorů prezidentských kandidátů na témata, jež v předvolební době hýbala veřejným prostorem. Neptáme se pouze na otázky, které spadají do prezidentských pravomocí, ale zajímají nás i osobní názory kandidátů na důležité oblasti politiky.

Pravidelně se budeme obracet na tři uchazeče o Hrad, kterým průzkumy stabilně přisuzují největší šanci na vítězství – na Petra Pavla, Andreje Babiše a Danuši Nerudovou. Každý týden ale oslovujeme i další kandidáty podle našeho výběru. Výběr první trojice i dalších kandidátů provádíme na základě unikátního modelu Seznam Zpráv – takzvaného poll of polls, který bere v úvahu předvolební průzkumy tří agentur.

Pojedete v případě zvolení na Ukrajinu a proč?

Danuše Nerudová

Rozhodně, jelikož to velí rozum i mé srdce. Ráda bych na místě ocenila statečnost ukrajinského lidu v boji proti ruské agresi. Ukrajinu bych jako prezidentka rozhodně podporovala, ale také bych chtěla, aby ta cesta měla vedle symbolického významu i praktický dopad. Například bych ráda jednala o poválečné pomoci.

Petr Pavel

Ano, samozřejmě. Pokud budu zvolen, a válka do té doby neskončí, rád pojedu vyjádřit podporu prezidentu Zelenskému i celé Ukrajině v jejich boji proti ruské agresi. Cesty evropských státníků na Ukrajinu mají symbolický význam, ale slouží také k projednání konkrétní podpory v podobě dodávek zbraní nebo financování poválečné obnovy. Je důležité vidět situaci a stav napadené země na vlastní oči. A připomenout, že Ukrajina bojuje nejen za Ukrajince, ale i za nás.

Andrej Babiš

Na zaslanou otázku neodpověděl.

Pavel Fischer

Ano. Na Ukrajině jsem byl opakovaně, a to i během válečného konfliktu. Podobně jako třeba německý prezident Steinmeier navštívil Ukrajinu, je na místě, aby tam byl i prezident ČR. Ta cesta měla proběhnout už dávno.

Josef Středula

Určitě ano. Jsem přesvědčen, že Česká republika patří na Západ, a musí se tedy podílet jak na vojenské pomoci Ukrajině, tak i na její obnově. Je to v zájmu naší vlastní bezpečnosti. Při diplomacii jsou osobní vztahy důležité, a proto bych se chtěl setkat i s ukrajinským prezidentem.

Karel Diviš

Ukrajina patří mezi země, s nimiž bych i nadále chtěl udržovat dobré vztahy. Vzájemné vazby se v poslední době prohloubily. Navíc až válka skončí, nepochybně zde bude prostor pro české firmy při obnově Ukrajiny.

Jaroslav Bašta

Pojedu také na Ukrajinu. Kvůli jednání o míru.

Reklama

Doporučované