Hlavní obsah

Ptali jsme se Babiše a Pavla, zda dokážou být prezidentem všech

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Otázka pro budoucího prezidenta.

Reklama

Seznam Zprávy pro vás každý týden vydávají předvolební projekt „Otázka pro příštího prezidenta“. Oběma finalistům jsme položili otázku, která souvisí s jejich případným vítězstvím.

Článek

Od půlky listopadu jsme prezidentským kandidátům týden co týden pravidelně pokládali otázku, která nám v daný čas připadala jako ta nejdůležitější. Nebo nám na ni chyběla jasná odpověď.

Už v pátek a sobotu Češi v druhém kole prezidentských voleb vyberou nástupce Miloše Zemana. První kolo dopadlo těsně - Petra Pavla a Andreje Babiše dělilo necelých 23 tisíc hlasů. Kampaň navíc probíhá ve zjitřené atmosféře.

Poslední otázka pro prezidenta tedy zní: Dokážete být prezident všech? Co uděláte pro stmelení společnosti?

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš ji napoprvé nechal bez odpovědi a místo toho nasedl do svého vozu. Reportérka Seznam Zpráv byla úspěšná až na druhý pokus. „Samozřejmě, doufám, že ji nebudou média rozdělovat,“ řekl.

Petr Pavel reagoval, že by chtěl být prezidentem, který hledá řešení prospěšná pro celou zemi.

Dokážete být prezident všech? Co uděláte pro stmelení společnosti?

Andrej Babiš

Samozřejmě, doufám že ji nebudou média rozdělovat. Děláte to léta a obviňujete z toho jiné.

Petr Pavel

Těžko si člověk může dělat naději, že bude prezidentem všech a že ho všichni budou mít rádi a zastávat jeho názory. To se asi nikdy nestane, ale vždycky jsem byl nachystaný naslouchat přijímat argumenty těch, kteří se snažili o opravdové řešení. Dnes si opozice stěžuje, že jí vláda nenaslouchá. Já bych jim určitě naslouchal. Pokud budou mít jakýkoli dobrý nápad, který spěje k řešení, tak ho rád budu prosazovat dál.

Samozřejmě pokud vláda není schopná s opozici věcně komunikovat, prezident by měl sehrát roli prostředníka a komunikaci umožnit, aby se mohlo dosáhnout řešení.

Reklama

Doporučované