Hlavní obsah

Ptali jsme se kandidátů, proč by jim nerozhodnutí měli dát hlas

Foto: Seznam Zprávy

První kolo prezidentských voleb se uskuteční už 13. a 14. ledna. Ilustrační foto.

Reklama

Seznam Zprávy pro vás každý týden vydávají předvolební projekt „Otázka pro příštího prezidenta“. Oslovujeme několik kandidátů s otázkou, která nám v daný čas připadá jako ta nejdůležitější. Nebo nám na ni chybí jasné odpovědi.

Článek

Příští týden budou Češi vybírat v prvním kole nástupce současného prezidenta Miloše Zemana. Velké množství lidí ale ještě nemá jasno, jaký hlasovací lístek vhodí do volební urny.

Seznam Zprávy se zeptaly všech kandidátů na prezidenta, proč by měli nerozhodnutí voliči dát svůj hlas právě jim.

Petr Pavel uvedl, že Česko čeká v následujících letech těžké období, a proto je třeba na Pražském hradě prezident, který nezmatkuje a ví, jak se v krizi chovat.

Andrej Babiš si zase myslí, že by ho lidé měli volit proto, aby vládní strany neměly svého kandidáta i na Hradě, když mají většinu v obou komorách Parlamentu a jsou ve vládě.

Danuše Nerudová míní, že by ji nerozhodnutí měli volit, protože nepředstavuje minulost, ale budoucnost, a je podle ní na čase, aby přestalo být normální, že na prezidenta kandiduje trestně stíhaný člověk.

Otázka pro příštího prezidenta

Cílem projektu je postupně vytvořit databázi názorů prezidentských kandidátů na témata, jež v předvolební době hýbala veřejným prostorem. Neptáme se pouze na otázky, které spadají do prezidentských pravomocí, ale zajímají nás i osobní názory kandidátů na důležité oblasti politiky.

Pravidelně se budeme obracet na tři uchazeče o Hrad, kterým průzkumy stabilně přisuzují největší šanci na vítězství – na Petra Pavla, Andreje Babiše a Danuši Nerudovou. Každý týden ale oslovujeme i další kandidáty podle našeho výběru. Výběr první trojice i dalších kandidátů provádíme na základě unikátního modelu Seznam Zpráv – takzvaného poll of polls, který bere v úvahu předvolební průzkumy tří agentur.

Proč by nerozhodnutí voliči měli jít volit a dát hlas právě vám?

Petr Pavel

Protože nás nečekají lehké roky. Jen pár set kilometrů od našich hranic je válka, čelíme nejistotě a obavám z nedostatku energií a zdražování. V časech krize naše země potřebuje zkušené a rozhodné vedení. Člověka, který nezmatkuje a ví, jak se v krizi chovat. Hlavu státu, která kvůli svým zbrklým rozhodnutím neudělá víc škody než užitku. Já naší zemi sloužil celý život a díky tomu jsem mnoha krizemi už prošel.

Vedl jsem armádu v době největších rozpočtových škrtů, do čela Vojenského výboru (NATO) jsem nastoupil v časech nejhoršího ochlazení vztahů s Ruskem. Naučilo mě to, jak dát dohromady tým, vyjednávat a efektivně hledat nejlepší možné řešení. Vést naši zemi je jiná výzva, ale věřím, že na ni jsem připravený. Lidem nabízím své zkušenosti a rád budu ve své službě pokračovat.

Andrej Babiš

Je veřejným tajemstvím, že politici vládní pětikoalice chystají velké utahování opasků. Ale spustí to až po prezidentské volbě, aby lidé neměli o důvod navíc, proč volit Babiše. Zvyšování daní. Snižování rodičovské. Omezování sociálních dávek. Zdravotní péče pro bohaté. Omezování svobody slova. Nic nebude tabu. Pětikoalice kontroluje vládu, Sněmovnu, Senát a na ruku jí jde i předseda Ústavního soudu.

Pokud se jí podaří prosadit na Hrad jednoho ze svých tří kandidátů – pana Pavla, paní Nerudovou nebo pana Fischera –, ztratí jakékoli zábrany. Nebude nikdo, kdo by hájil zájmy našich lidí, našich firem a naší země. Jako prezident bych se tomu postavil. Budu pomáhat českým občanům tlačit na vládu, aby našim lidem pomáhala, bít se za zájmy ČR. Nikdo mě neuplatí, ani neovlivní, nebudu loutkou lobbistů nebo podnikatelských skupin.

Danuše Nerudová

Nabízím budoucnost, ne minulost. Už opravdu potřebujeme změnu, se kterou chytneme čerstvý vítr a která nás vyvede z kolečka nekonečného slibování. Potřebujeme prezidenta, který zná regiony, který jezdí i tam, kam předtím nikdy žádný politik nepřijel. Který rozhoduje srdcem a stojí na straně lidí v této zemi, ne svých kamarádů z minulosti, kterým oplácí službičky.

Dostali jsme se do strašné situace, kdy nám připadá normální, že na prezidenta kandiduje trestně stíhaný člověk, a kdy se odhazují naše ideály, že nechceme prezidenta spojeného s komunistickou minulostí. Přeji nám všem, abychom vybrali prezidenta, se kterým nová energie a změna skutečně přijdou.

Pavel Fischer

Protože mě služba občanům baví a motivuje. Získal jsem silnou politickou podporu od pěti desítek členů obou komor Parlamentu a od vlády. Nabízím jasný politický program. A přináším dlouhodobou zkušenost z práce v týmu Václava Havla, z diplomatické služby nebo s prosazováním praktické politiky v Senátu. Mám kontakty po celém světě. Jsem v pravidelném pracovním kontaktu se všemi parlamenty ve státech EU a NATO, znám ministry z řady zemí osobně. Tam, kde se ostatní budou teprve učit, já mohu okamžitě pracovat.

Marek Hilšer

Představuji změnu. Nejen oproti končícímu prezidentovi, ale i favorizovaným kandidátům. V mé minulosti nejsou žádné stíny, podvody, lži ani bílá místa. Je o mně známo, co jsem zač a jaké názory jsem měl mnoho let zpátky. Občansky se angažuji už nejméně 15 let, od dob svých studií na lékařské fakultě. Protesty, které jsem vedl proti omezování akademických svobod nebo „tunelování“ fakultních nemocnic, byly úspěšné. Také proto, že se nebojím postavit za správnou věc ani v situaci, která vypadá beznadějně. Proto jsem tak aktivně a pro některé tehdy kontroverzně vystupoval už před osmi lety proti nadbíhání prezidenta a tehdejší vlády Rusku.

Jsem nezávislý, mám politickou zkušenost a úspěchy z práce v Senátu. Umím spolupracovat a získávat podporu pro své návrhy. Jsem kandidátem blízkým občanské společnosti, se kterou spolupracuji v řadě oblastí a odkud čerpám expertizu.

Bojuji proti „fosilnímu myšlení“, a to nejen ve smyslu modernizace energetiky a odpovědného přístupu ke klimatické změně. Fosilní myšlení lpí na starých modelech a brání nám posunout se dopředu v řadě oblastí, třeba i v otevření politiky ženám a v překonání předsudků vůči menšinám. Stavím se proti škodlivému vlivu oligarchů v politice, a neplatí to jen na Andreje Babiše. Nechci, aby si vlivové skupiny dělily stát za zády občanů a na jejich úkor.

Čím více hlasů mi dáte příští pátek a sobotu, tím vyšší šance bude poctivá politika napříště mít. Nepotřebujeme porazit jen Babiše, ale princip, na němž je jeho politická kariéra postavená. Volit kandidáty, kteří kopírují stejné predátorské způsoby, rozhodně není volbou menšího zla.

Josef Středula

Podle nedávných průzkumů každý třetí volič váhá, komu dá v prezidentských volbách hlas. Věřím, že tyto lidi můžu oslovit v nadcházejících superdebatách, ale i při dalších příležitostech, kdy s nimi budu mluvit. Českou republiku čeká recese, hrozí zhoršení ekonomické situace občanů a ti potřebují hlavu státu, která jim rozumí, zná jejich problémy a stojí za nimi.

Karel Diviš

Protože jsem jediný kandidát, který není spojen s žádnou politickou stranou a s žádnými lobbistickými skupinami. Naše země potřebuje svěží vítr, čerstvou krev, novou generaci politiků. Nejsem zatížen žádnými skandály, nejsem spojen s minulým režimem, mám zkušenost z podnikatelského prostředí a mám jasnou vizi, kam by naše země měla směřovat.

Jaroslav Bašta

Prosím, aby všichni přišli k volbám, protože z prezidentských voleb je třeba udělat hlasování o lepší budoucnosti České republiky. Budoucnosti bez cenzury, bídy a války.

Tomáš Zima

Je-li někdo nerozhodnutý, znamená to, že nad volbou přemýšlí, zvažuje pro a proti. Především by lidé měli dát na svůj rozum a nedbat na předvýběr, který jim vnucují pražská média. Máme devět kandidátů, ne tři. Vím, že lidé mají strach z budoucnosti. Jsem člověk nezávislý v úsudku, zkušený manažer a jako lékař rozumím obavám obyčejných lidí. Chcete-li zemi bez extrémů, nezávislou a klidnou, pak jsem váš člověk a volte mne.

Reklama

Doporučované