Hlavní obsah

SPD hledá prezidenta: Okamura zájem popírá, k Blaškovi se nikdo nezná

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předseda SPD Tomio Okamura se svými poslanci.

Reklama

Billboardy s tváří předsedy SPD Tomia Okamury prý nejsou zahájení kampaně. Kandidáta na prezidenta ale hnutí hledá, oznámí ho až po komunálních volbách.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Šéf strany Tomio Okamura vyvěsil po Česku billboardy, na kterých paroduje heslo „bude líp“ svého politického konkurenta Andreje Babiše. O zahájení prezidentské kandidatury prý nejde.

Na dotaz redaktorky odmítl, že by se chtěl stát kandidátem SPD na Hrad. Hnutí ale kandidáta hledá, řekl Okamura Seznam Zprávám. Podle něj by mohlo mít zájem více lidí, kteří se utkají ve stranických primárkách.

Okamura dodal, že kandidáta strana oznámí po zářijových komunálních volbách. Kdo jsou oni možní zájemci, Okamura nechce říci. Oslovení poslanci jeho partaje o žádných jménech nevědí.

Jeden člen hnutí už ale kandidaturu ohlásil – na konci května tažení na Hrad odstartoval europoslanec SPD Hynek Blaško. Sám sebe označuje za občanského kandidáta a podle všeho není oficiálním kandidátem hnutí.

Na dotaz, zda svoji kandidaturu konzultoval s hnutím, jehož je stále členem a které reprezentuje v europarlamentu, uvedl, že se k tomu nechce vyjadřovat: „To je jejich věc. Oni si to řídí, jak to řídí.“

Rezervovaný postoj je cítit i z druhé strany. „Hnutí SPD ještě kandidáta nepostavilo. Pan europoslanec si zjišťuje podporu občanů. Je to stejné, jako když se hovoří o paní (Miroslavě) Němcové, panu (Miloši) Vystrčilovi a dalších, že mají zájem být kandidáty za Spolu,“ uvedl Okamura.

K Blaškovým aktivitám se nechtějí vyjadřovat ani poslanci hnutí. Ti navíc tvrdí, že s šéfem neprobírají, zda je bude reprezentovat ve volbě hlavy státu. „Je to na rozhodnutí pana předsedy,“ odpověděla stručně poslankyně Karla Maříková. „Já nepotřebuju nikoho k ničemu přemlouvat,“ rozesmál se její kolega Radek Koten.

Anketa

Měl by Tomio Okamura kandidovat na prezidenta?
Ano
15,8 %
Ne
82,9 %
Nevím
1,3 %
Celkem hlasovalo 1160 čtenářů.

Okamura se chtěl do prezidentské volby zapojit už v roce 2013. Ministerstvo vnitra ho však z klání vyřadilo, protože po odečtení neplatných podpisů neměl potřebných 50 tisíc. Tehdejší senátor Okamura neuspěl ani u Ústavního soudu. V druhých volbách v roce 2018 už nekandidoval.

I když chce hnutí SPD případného kandidáta ohlásit relativně pozdě, problém s kandidaturou by mít neměl. Hlasy občanů totiž shánět nebude. „Máme přesně 20 poslanců, o které se v tomto případě můžeme opřít,“ řekl Okamura.

Pokud by se nakonec předseda SPD rozhodl sám kandidovat, musel by si jako poslanec kandidaturu i sám připodepsat. Podle ústavního právníka Jana Wintra je takový postup možný. „Jsem přesvědčený, že kandidát si jako poslanec kandidaturu podepsat může. Byl řádně zvolený ve volbách,“ uvedl.

Europoslanec Blaško se oproti tomu snaží podpisy občanů sehnat. Jak je na tom momentálně s jejich sběrem, však nechtěl uvést. „Všechno to zatím probíhá, na nějaké závěry je příliš brzo,“ odvětil. Shánět prý nebude ani žádné sponzory, neboť chce být naprosto nezávislý.

„I v tomto sportu platí: kdo platí, ten poroučí. A já si nechci nechat poroučet,“ vysvětlil. Stejné to má s případnou kontaktní kampaní. Občané ho při sběru podpisů na ulici neuvidí, letáčky či balonky také rozdávat nebude.

„Toto je takové podbízení. Hnusné a odporné podbízení a to já nedělám. Nedělal jsem to ani při volbě do europarlamentu a nebudu to dělat ani teď. Pokud mě občané budou chtít, tak mě tam dostanou. Pokud ne, tak tam nebudu,“ říká ke své kandidatuře na Hrad.

Reklama

Doporučované