Hlavní obsah

Po spekulacích Středula změnil názor, odtajnil svoji mzdu na odborech

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Josef Středula, šéf ČMKOS a kandidát na prezidenta.

Reklama

aktualizováno •

Jeden z kandidátů na prezidenta republiky původně svůj příjem plynoucí z funkce předsedy největší odborové centrály říci nechtěl.

Článek

Kandidát na prezidenta a šéf největší odborové centrály ČMKOS Josef Středula až pod veřejným tlakem přiznal svůj měsíční příjem, který mu z odborářské funkce měsíčně plyne. Jak uvedl, jde zhruba o 110 tisíc korun.

„Je to v čistém, žádný další příjem nemám,“ uvedl na dotaz Seznam Zpráv.

Dříve pro Seznam Zprávy tuto částku na rozdíl od jiných prezidentských kandidátů nechtěl sdělit. Jen uvedl, že jeho příjem každoročně určují zástupci členských odborových svazů, přičemž naznačil, že vydělává zhruba stejně jako manažer na střední úrovni managementu.

„Ani náhodou se (příjem) neblíží například platu generálního ředitele nadnárodní firmy, byť řídím statisíce členů ČMKOS. Závěrem dodávám, že stát na můj plat nedává ani korunu,“ vypíchl ve své kandidátské odpovědi Středula.

V úterý se však objevily na anonymním twitterovém účtu nazvaném po poslanci za hnutí ANO Jaroslavu Faltýnkovi o Středulově příjmu na odborech jiné informace.

Účet tvrdí, že si Středula vydělá 420 tisíc měsíčně a k tomu má ještě náhrady. To Středula označil za lživou informaci s tím, že jeho mzda je jenom čtvrtinová.

Středula je přesvědčen, že jeho mzda je adekvátní, i vzhledem k pracovnímu nasazení. „Někdo si myslí, že nic nedělám, ale já jsem v práci 12 až 14 hodin denně, každý den od půl sedmé,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Byt v paneláku

Předseda ČMKOS také dříve redakci sdělil, že jeho nemovitý majetek tvoří pouze panelákový byt v Praze na Pankráci. Zároveň s tímto přiznáním zdůraznil, že pochází z čistých příjmů.

„Stejně jako statisíce občanů v ČR máme s manželkou hypotéku na byt 3+kk ve starší panelákové zástavbě v Praze, který máme v podílovém spoluvlastnictví. Splácím ji poctivě mnoho let a zbývá nám doplatit 1,4 milionu korun,“ popsal odborář Středula s tím, že kromě hypotéky už žádný jiný závazek nemá.

Zmíněný byt podle smlouvy uložené v katastru koupili Středulovi v roce 2014 za 2,35 milionu korun.

K výčtu rodinného majetku je ale možné ještě přičíst polovinu rekreačního objektu v obci Šišma na Přerovsku, kterou vlastní manželka šéfa odborářů.

Odborářský boss pro Seznam Zprávy v září společně s dalšími prezidentskými kandidáty pohovořil i o rodinných úsporách. Momentálně prý mají se svou ženou našetřeno zhruba 700 tisíc korun. K tomu uvedl i stavební spoření a penzijní připojištění v neupřesněné výši.

Reklama

Související témata:

Doporučované