Hlavní obsah

V civilizovaných zemích vojáci prezidenty nejsou, podpořil Zeman Babiše

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Miloš Zeman odvolil v pátek v Lánech.

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman v neděli v Blesku znovu podpořil předsedu hnutí ANO. Na adresu Petra Pavla prohlásil, že je to vládní kandidát a „v drtivé většině civilizovaných zemí není hlavou státu voják“.

Článek

Končící prezident Miloš Zeman v neděli prohlásil, že předvolební průzkumy tentokrát nebyly daleko od pravdy, tedy kromě Danuše Nerudové, která skončila s odstupem třetí. V závěrečné fázi kampaně si to podle něj někdejší rektorka Mendelovy univerzity pokazila sama.

Za černé koně prý považoval podnikatele Karla Diviše a poslance SPD Jaroslava Baštu. U toho zmínil, že jde o bývalého signatáře Charty 77 a politického vězně.

Jak se volilo?

Zeman uvedl, že druhé kolo podle něj nebude dramatickou volbou. „Svým způsobem jsou ale oba dva očistec. S oběma zažijeme dobré i zlé. Žádný prezident není ideální. Ať se rozhodneme jakkoliv, dramatická volba to nebude,“ prohlásil na adresu obou kandidátů.

Předsedovi hnutí ANO například vytkl, že neznal Švejka. „I když je mi Babiš sympatický, neznamená to, že budu chválit každý jeho nedostatek,“ řekl. Poradil mu prý, aby mluvil pomaleji – „jako když kape voda“ a s úsměvem.

Expremiér Andrej Babiš má podle něj větší politickou zkušenost, což označil za přednost. Naproti tomu bývalého předsedu Vojenského výboru NATO Petra Pavla, který první kolo prezidentské volby vyhrál, označil za kandidáta, kterého „navrhla koalice Spolu“.

Na upozornění, že nebyl Spolu navržen, ale podpořen společně s Danuší Nerudovou a Pavlem Fischerem, Zeman opáčil, že i podpora znamená, že je dotyčný vládní kandidát.

Hezký knír

„Heslo ‚Řád a klid‘ trochu připomíná klid na práci a normalizaci,“ řekl k ústřednímu mottu kampaně Petra Pavla.

Vojáci se podle něj v drtivé většině civilizovaných zemí prezidenty nestávají. Pavla ale podle svých slov považuje za dobrého vojáka, který má také hezký knír.

Generál ve výslužbě na to reagoval slovy, že Babiš má zkušenosti s politikou, která Zemanovi imponuje, tedy rozdělováním, chaosem či překrucováním faktů. „Ale o tom, že mám hezký knír, samozřejmě nelhal a jeho pochvaly si cením,“ dodal s nadsázkou.

Petr Pavel vyhrál páteční a sobotní první kolo prezidentských voleb ziskem 35,4 procenta hlasů. Andrej Babiš skončil druhý se ziskem 34,99 procenta hlasů. O Zemanově nástupci voliči rozhodnou 27. a 28. ledna.

Zeman o vztahu k Putinovi

Prezident se v rozhovoru vyjadřoval rovněž ke svému končícímu působení na Hradě. Když padl dotaz na Vladimira Putina, řekl, že vztah k němu byl „založen na ekonomické diplomacii“.

Zeman v Evropě dlouhodobě patřil k největším zastáncům ruského prezidenta. V minulosti například v souvislosti s počínáním Kremlu na východě Ukrajiny prohlásil, že sankce vůči Moskvě by se měly zrušit a anektovaný poloostrov Krym je ruský.

Když se v květnu 2017 potkali v Pekingu, kamery zachytily, jak Putinovi říká, že novináři by se měli likvidovat.

Odvrátil se od něj teprve po únorovém ruském vpádu na Ukrajinu. Od té doby tvrdí, že za invazi by měl jít Putin před válečný soud. Nyní by mu prý vzkázal, aby stáhl armádu z Ukrajiny.

AKTUALIZACE: Rozšířili jsme o další výroky v celém textu.

Reklama

Doporučované