Hlavní obsah

Velký náskok. Pavel by porazil Babiše s 58 procenty hlasů

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Petr Pavel na mítinku v Ústí.

Reklama

aktualizováno •

Podle čerstvého volebního modelu agentury Median by Petr Pavel porazil Andreje Babiše s výrazným náskokem.

Článek

Petr Pavel by vyhrál druhé kolo prezidentských voleb se ziskem 57,9 procent hlasů. Andrej Babiš by skončil druhý se 42 procenty. Vyplývá to z aktuálního modelu agentury Median.

Pavel má převahu voličů do 55 let, plánují ho volit tři čtvrtiny absolventů vysokých škol. Nejvyšší míru podporovatelů má v Praze a Středočeském kraji, jeho soupeř Babiš v Karlovarském a Ústeckém.

Výzkumníci oslovili 1161 respondentů mezi 20. a 22. lednem. Lidé deklarovali velmi vysokou volební účast. „76 procent se chce voleb určitě zúčastnit a 12 procent to zvažuje,“ uvedl za agenturu Median Ivan Cuker.

„Petr Pavel má jasnou převahu (59 procent) v kategorii zcela rozhodnutých voličů, kterých je v tuto chvíli celkem 89 procent. U váhajících vede Andrej Babiš s 54 procenty. Právě váhající mohou vychýlit výsledek voleb, protože není jasné, v jakém poměru nakonec dorazí,“ dodal Cuker.

Z přelivů voličů mezi prvním a druhým kolem vyplývá, že 98 procent voličů Petra Pavla mu zachová přízeň. U Andreje Babiše je to 96 procent. Necelých 79 procent voličů Danuše Nerudové podpoří Pavla, u Pavla Fischera to je dokonce 87 procent. 75 procent voličů Jaroslava Bašty v druhém kole hodlá volit Babiše.

Agentura zkoumala také, kdy se voliči rozhodovali, koho budou volit. 46 procent lidí se rozhodlo před měsícem. V týdnu před volbami nebo až ve volební místnosti se rozhodlo 21 procent voličů.

Z průzkumu také vyplynulo, že podporovatelé Andreje Babiše se nejčastěji cítí jako středoví nebo levicoví voliči. Petra Pavla podporují spíše pravicoví voliči.

V pondělí vyšel i průzkum agentury Ipsos s podobnými výsledky. Podle Ipsosu by druhé kolo vyhrál Pavel s výsledkem 58,8 procenta hlasů. Andrej Babiš by dostal 41,2 procent.

Reklama

Doporučované