Hlavní obsah

Video: Nech se odvézt na Krym, slyšel Babiš v Jaroměři

Protest v Jaroměři.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Andrej Babiš vyrazil v pondělí v rámci své kampaně před prezidentskými volbami do východních Čech. V Jaroměři na něj ale čekali i odpůrci.

Článek

„Andreji Bureši, nech se odvézt na Krym a dej nám pokoj. My tě určitě volit nebudeme, ty estébáku,“ křičel na bývalého premiéra postarší muž. „Takovéto lidi, jako jsi ty, za ty jsme tady nebojovali,“ pokračoval.

Narážel na to, že Babiš nechal v roce 2017 svého syna odvézt na Ruskem anektovaný poloostrov, ale i na evidenci ve svazcích StB pod krycím jménem Bureš, proti níž se šéf nejsilnější opoziční strany brání u soudů.

„Hezké Vánoce,“ odvětil mu na to Babiš a nastoupil do obytného vozu, s nímž už od léta objíždí v rámci kampaně Česko.

Ve 12tisícové Jaroměři se mu ale dostalo i zastání. „Když jste si zvolili Fialu, kam jsme se dopracovali?“ obořila se na dorážejícího muže s transparentem jedna z Babišových stoupenkyň.

Střety obou táborů nejsou na předvolebních mítincích výjimečné už od léta. Zásah v Borovanech, kde na mítinku tři neuniformovaní policisté zaklekli školáka s poruchou autistického spektra, jenž poodnesl reproduktor, dokonce prověřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů. Ta dospěla k tomu, že zákrok i použití donucovacích prostředků byly v pořádku.

Jak se měnil Babišův postoj ke kandidatuře

Před tím, než definitivně oznámil svoji kandidaturu na prezidenta, udělal šéf hnutí ANO Andrej Babiš řadu otoček. Zmapovali jsme jeho trnitou cestu k ohlášení kandidatury na prezidenta.

Reklama

Doporučované