Hlavní obsah

Vogue na sítích propagoval Nerudovou. Přestupek, reaguje dohledový úřad

Foto: Twitter Danuše Nerudové

Danuše Nerudová ve Vogue.

Reklama

Důvodem spáchání přestupku má být příspěvek na sociálních sítích, v němž redakce napsala: „Vogue volí Danuši Nerudovou.“

Článek

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí zahájí řízení o přestupku s vydavatelem módního časopisu Vogue, společností V24 Media. Důvodem je publikovaný příspěvek na instagramu, který obsahuje strohé, ale jasné sdělení: „Vogue volí Danuši Nerudovou.“

„Příspěvky nepředstavují neutrální propagaci časopisu a jeho obsahu, ale naplňují znaky volební kampaně podle zákona o volbě prezidenta,“ uvedl v odůvodnění vedoucí oddělení kontroly a správního řízení Ivo Kousal.

Vydavatel podle něj nepropaguje obsah svého časopisu za účelem zvýšení jeho prodeje, ale otevřeně propaguje konkrétní kandidátku na prezidentku. „Čímž vystupuje nikoliv jako vydavatel časopisu, ale jako influencer se snahou ovlivnit v době vrcholící volební kampaně ve prospěch konkrétní kandidátky,“ dodal Kousal.

Foto: Instagram Vogue CZ

Problematický příspěvek, který Vogue zveřejnil na svém instagramovém účtu.

Vydavatel periodického tisku se podle něj nemůže účastnit volební kampaně bez vědomí kandidáta, tedy pokud není registrovaný. Na tomto základě s vydavatelem zahájí řízení o přestupku.

Vydavatelka časopisu Michaela Seewald slíbila, že se k tomu vyjádří, až si rozhodnutí přečte. „Je to pro mě úplně nová informace, byli jsme přesvědčeni, že je vše v pořádku. Ráda se vyjádřím po přečtení rozhodnutí,“ uvedla.

Samotná reportáž problém není

Součástí podnětu na časopis Vogue byla i fotografická reportáž s Danuší Nerudovou, která se objevila v lednovém vydání módního časopisu. Mnohostránkovou fotostory s Nerudovou coby modelkou však úřad za volební kampaň nepovažuje.

Kampaň podle vyjádření úřadu není ani vyjádření podpory Nerudové na stranách 12 a 13. „Pokud vydavatel v časopisu podpořil konkrétní kandidátku na funkci prezidenta a zároveň deklaroval, že tento projekt byl realizován samotnou redakcí bez zásahu kandidátky a jejího týmu, takže nelze hovořit o PR článku, za který se poskytuje úplata, potom se v daném případě jedná o naplnění ústavně zakotveného práva na svobodu projevu, do něhož úřadu nepřísluší zasahovat,“ napsal v odůvodnění rada Kousal.

Do stejné kategorie podle něj spadají i příspěvky na instagramu, které přibližují zákulisí fotografování s Nerudovou. „Ty lze považovat za propagaci časopisu jako takového, respektive obsahu jeho lednového čísla,“ vysvětlil.

Reklama

Doporučované