Hlavní obsah

Volby očima sousedů: Babiš jako „nejhorší scénář pro Ukrajinu“

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Média ve střední Evropě si všímají hlavně šancí a postojů Andreje Babiše.

Reklama

Německá a také ukrajinská média si na českých prezidentských volbách všímají hlavně kandidatury a šancí Andreje Babiše. Poláky zas zaujaly kritické postoje Petra Pavla k Visegrádské skupině.

Článek

Velkou pozornost ve středoevropských médiích první kolo české prezidentské volby nebudí. Když už se jí média věnují, probírají hlavně minulost, postoje a šance předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše. Do textů se „vešli“ ještě další dva favoriti Petr Pavel a Danuše Nerudová.

Například německá veřejnoprávní televize ARD uvádí, že Češi řeší v prezidentských volbách hlavě otázku, zda jsou pro, nebo proti Babišovi.

O českém expremiérovi ARD píše jako o multimiliardářovi a populistovi, kterému vyšla koncovka kampaně ideálně: rozsudek v kauze Čapí hnízdo, schůzka s Emmanuelem Macronem i odstoupení Josefa Středuly.

Německá veřejnoprávní stanice také podotýká, že se Babiš netají obdivem k maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi a že i když podpořil Ukrajinu, teď mluví o tom, že je čas výrazněji podpořit Čechy.

V titulku má Babiše nepřímo i text Deutsche Welle. Píše totiž o „českém Orbánovi“.

Prezidentský online:

Průběh českých prezidentských voleb sleudujeme online:

Babišovým postojům k Ukrajině se věnuje i ukrajinský server Evropská pravda (EP), který ve svém zpravodajství přinesl například výsledky posledních českých průzkumů a z hlavních ukrajinských médií se věnuje českým volbám nejzevrubněji.

„Nejhorší scénář pro Ukrajinu“

O Babišovi píše, že si na poslední chvíli zajistil postup do druhého kola a že má reálnou šanci na výhru. To server nazval „nejhorším scénářem pro Ukrajinu“.

Za milník, který může změnit výsledek voleb, označuje EP pondělní výrok v kauze Čapí hnízdo. O Babišovi píše ukrajinský server jako o politikovi, který mnohdy říká, že protiruské sankce škodí české ekonomice, a který má euroskeptické nálady, jež ladí s názory maďarského premiéra Viktora Orbána.

Pokud by nakonec vyhrál Babiš, hrozí podle EP, že se česká pomoc Ukrajině ztíží a nejspíš i sníží a může se dokonce zhroutit česko-polské spojenectví v ukrajinských tématech.

Média ve zprávách o českých volbách nezapomínají ani na končícího prezidenta Miloše Zemana. Evropská pravda ho popisuje jako prezidenta, který měl před ruskou invazí „sklony ke skandálním prohlášením a podpoře Ruské federace“.

Bez skrupulí o Zemanovi

Německá ARD zas uvádí, že kandidát Babiš má stejný polarizující vliv na společnost jako právě Miloš Zeman. A Zemanovi se věnuje i polský liberální týdeník Newsweek.

„V Havlově vlasti poslední dvě funkční období na Hradčanech seděl politik, který se nestranil panáku, říkal hlouposti a v poslední době se sotva držel na nohách,“ začíná polský magazín text o českých prezidentských volbách krátkým entrée do éry Miloše Zemana.

Toho označuje za svérázného a hrubého populistu, jenž si v roce 2018 zajistil znovuzvolení metodami vyzkoušenými příznivci brexitu nebo katalánské nezávislosti čili hrou s emocemi, falešnými zprávami na sítích a očerňováním konkurenta, píše polský týdeník.

O Danuši Nerudové pak Newsweek píše jako o „české Zuzaně Čaputové“. „Nahradí česká Čaputová Miloše Zemana?“ ptá se v titulku článku, který doplňuje billboard jediné české prezidentské kandidátky.

Nerudová není Čaputová, říká reportér

O „české Čaputové“ se ale nedá mluvit podle vedoucího zahraničního zpravodajství slovenského deníku Sme Matúše Krčmárika, který první kolo českých voleb sleduje přímo v Česku a navštívil například předvolební akci Nerudové v Kutné Hoře.

Podle něj platí i tentokrát to, že Slováci sledují politické dění v Česku mnohem víc, než se Češi zajímají o slovenské volby.

„Funguje také porovnávání Zuzany Čaputové s Danuší Nerudovou, ale jen při povrchním pohledu na volby,“ napsal Seznam Zprávám Krčmárik.

„Když Slovák nahlédne hlouběji do nuancí české politiky, podívá se, co mají tyto dvě ženy za sebou, nakonec dojde je stejnému výsledku jako česká kandidátka na prezidentku: Nerudová není Čaputová,“ dodává novinář listu Sme s dovětkem, že nechá na posouzení čtenáře, zda je to pozitivní, nebo negativní.

Další slovenský server Aktuality.sk zas o českých volbách píše jako o souboji expremiéra a „pro mnohé stále kontroverzního miliardáře“, generála s komunistickou minulostí a profesorky, jíž se vyčítá, že „neumí říct svůj názor“.

Českému výběru se věnovala i populární slovenská satirická stránka Zomri. Zveřejnila snímek Andreje Babiše ze středeční debaty na TV Nova.

Slovenští komentující pod satirickým příspěvkem pokračovali ve stejném stylu. „Tento člověk je nejlepší export, na jaký se tahle země zmohla. Ukázka toho, čeho tu máme dost,“ napsal jeden z uživatelů.

Další pak připomněl, že v Česku žije syn expremiéra Roberta Fica. „A tady, dámy a pánové, končí veškerá legrace,“ píše vtipkující komentátor v narážce na slovenský původ Andreje Babiše.

Podle novináře Krčmárika ale Slováci obecně o Babišovi mnoho nevědí, protože navzdory svému původu nikdy ve slovenské politice aktivní nebyl.

Krčmárik také napsal, že i tentokrát platí, že české volby slovenské čtenáře nijak výrazně nepoutají. „Kromě volebního dne nelákají víc než jiná témata,“ píše novinář.

Sociální sítě a „bubliny“ slovenských novinářů jsou ale podle Krčmárika plné příspěvků o českých volbách. „Od lidí, kteří aktivně sledují všechny debaty, porovnávají jednotlivé kandidáty, jako kdyby i oni měli volební právo,“ dodává.

Středulova kampaň vyvolala otázky

Otazníky se objevily kolem kampaně odborářského bosse Josefa Středuly, který z boje o Hrad minulý týden odstoupil. Vyúčtoval třeba půl milionu korun za fotografa. Více v článku politické reportérky Martiny Machové.

V Polsku kromě zmíněného Newsweeku píšou o českých volbách velké deníky jako Gazeta Wyborcza nebo Rzeczpospolita (Rz). Druhý jmenovaný se v kratším textu s titulkem „Česko vybírá prezidenta. Vyhraje emeritní generál?“ věnuje zejména Petru Pavlovi.

„Rz“ ho popisuje jako generála, který se ve své volební kampani distancoval od maďarského premiéra i od spolupráce v rámci Visegrádské skupiny.

V polských médiích se českým volbám věnuje například i zpravodaj Polského rozhlasu Wojtek Stobba. Upozornil na Babišovy problémy, jako byl jeho soud v kauze Čapího hnízda nebo chaotické vládnutí během pandemie covidu-19.

U Pavla zmiňuje Stobba jeho minulost za komunistického režimu a u Nerudové kauzu na Mendelově univerzitě.

Co s Visegrádskou skupinou?

Nejobšírněji v Polsku o českém vybírání prezidenta píše ve své předvolební analýze státní Centrum pro východní studia (OSW).

„Za povšimnutí stojí jednoznačně kritický pohled kandidáta Petra Pavla na perspektivu visegrádské spolupráce – hovoří o ztrátě důvěryhodnosti a důležitosti ze strany V4 i o výrazných rozdílech v tak základních věcech, jako je postoj k Rusku,“ vypichuje OSW.

Dodává, že Pavel připouští debatu o rozšíření V4 nebo o vystoupení ČR ze skupiny.

Od Nerudové se podle polského institutu dá očekávat podobná zahraniční politika jako od Pavla, tedy konec „podkopávání vládní linie v zahraniční politice“.

Reklama

Doporučované