Hlavní obsah

Vondráček smazal fotku Pavla a omluvil se. Byla z internetu, hájí se

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Poslanec hnutí ANO Radek Vondráček.

Reklama

aktualizováno •

Někdejší šéf Sněmovny Radek Vondráček sdílel fotografii prezidentského kandidáta Petra Pavla, která ho má zkompromitovat. Podle Pavla jde o fotomontáž, Vondráček ji později smazal a omluvil se.

Článek

Poslanec hnutí ANO a bývalý předseda Sněmovny Radek Vondráček sdílel na sociálních sítích fotografii prezidentského kandidáta Petra Pavla. Pavel na ní pózuje se dvěma muži, kteří mají na tričku fotografii ruského prezidenta Vladimira Putina.

Vondráček, jehož stranický šéf Andrej Babiš je Pavlovým soupeřem v boji o Hrad, fotografii sdílel s dovětkem, že „volby začínají být úplný bizár“. A připomněl Pavlův výrok, že lidé, kteří si vezmou tričko s Putinem, ho fascinují a přijdou mu „pomatení“.

Podle týmu generála Pavla je ale snímek upravený. „Je to fotomontáž. Však kdo nikdy nesdílel fake, ať hodí kamenem,“ uvedl Pavel. Server Manipulátoři.cz po prozkoumání snímku uvedl, že vykazuje grafickou úpravu.

„Je zjevné, že fotografie jako taková je stará, zřejmě naskenovaná z papírové fotografie. Tomu odpovídá slabá kvalita a i přehyb vlevo. Fotografie Putina je však velmi ostrá. Je i vidět, že je položena křivě. To je zjevné především u muže vpravo, že fotografie je položena v úplně jiném úhlu, než muž stojí. Určitě se jedná o fotomontáž,“ řekl pro server expert na grafiku z ČVUT Tomáš Dvořák.

Seznam Zprávy se ptaly i týmu Petra Pavla, zda nemá k dispozici originál snímku, ten se však zatím nepodařilo dohledat.

„Mám ji z internetu, šíří se poměrně dlouho a nikdo ji doposud nezpochybnil,“ reagoval Vondráček na dotaz Seznam Zpráv. „Může to být nějaká starší recese z jiných, méně napjatých dob, proto jsem neměl důvod ji považovat za ‚fejk‘,“ pokračoval.

„Pokud se ukáže, že by měla být upravena, pak ji samozřejmě smažu. Bude to má první takováto zkušenost. Zatím jsem to vždy vyhodnotil správně,“ dodal.

Později Vondráček skutečně svůj status smazal. „Sdílel jsem fotografii Petra Pavla, která je prý fotomontáží. Smazal jsem ji a Petru Pavlovi se tímto omlouvám,“ uvedl Vondráček.

Fotografie se na sociálních sítích objevila již dříve – už v polovině listopadu ji sdílel například twitterový profil „Jsem zděšena“, který dlouhodobě propaguje Andreje Babiše a útočí na Babišovy konkurenty Petra Pavla i Danuši Nerudovou.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme vyjádření Radka Vondráčka a informaci o tom, že fotografii smazal.

Reklama

Doporučované