Hlavní obsah

Pavel dal v debatě Nerudové flanelku. Sám dostal čokoládu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

V debatě na Primě se střetli jen dva kandidáti.

Reklama

aktualizováno •

TV Prima nechala ve vysílání prázdný pultík, původně určený pro jednoho z favoritů volby, Andreje Babiše.

Článek

Petr Pavel podaroval na úvod středeční debaty prezidentských kandidátů na TV Prima svoji konkurentku Danuši Nerudovou symbolem své kampaně – flanelovou košilí.

„Flanel jsem měla na sobě naposledy jako dítě v 80. letech. Košili jsem dala pryč, protože kousala,“ rýpla si Nerudová a na oplátku Pavlovi věnovala čokoládu. Prý aby si obalil nervy.

Debaty se účastní jen Nerudová s Pavlem. Třetí pozvaný, Andrej Babiš, do studia nedorazil – ze všech debat tak přijde jen ve čtvrtek na Novu. Prima nechala v záběrech kamer prázdný pultík původně určený pro Babiše. Stejně postupovala ČT při nedělní debatě, kam Babiš také nedorazil.

Na úvod Pavel odrážel otázky na svou předlistopadovou minulost: „Vnímám svoji historii jako celek. Kdo se na to podívá v celku, dokáže si zhodnotit, za čím si stojím.“

Nerudová následně musela obhajovat kauzu udělování diplomů na Mendelově univerzitě. „Není v silách rektora uhlídat několik tisíc studentů. Udělala jsem maximum, ale udělala jsem také jednu chybu. Mohla jsem reagovat rychleji,“ řekla k tomu kandidátka.

Petra Pavla moderátorka „grilovala“ na tom, že převzal standartu ukradenou z Pražského hradu za Miloše Zemana skupinou Ztohoven. „Voliči by si přáli, aby se na Hrad vrátila důstojnost, jehož je tato standarta symbolem,“ uvedl Pavel.

Danuše Nerudová řekla, že tomu nerozumí. Prezident by se měl podle ní věnovat spíš tématu ekonomické krize a zastávat se chudších Čechů, které trápí zvyšující se ceny.

Oba kandidáti se shodli na tom, že by v případě zvolení jmenovali Petra Hladíka (KDU-ČSL) ministrem životního prostředí. Například Tomia Okamuru ministrem školství by ale neudělali. „To bych považoval za bezpečnostní riziko a ohrožení mravní výchovy mládeže,“ uvedl Pavel.

Střet zájmů

Dlouze se řešil také možný střet zájmů – konkrétně u manžela Danuše Nerudové Roberta Nerudy a Pavlova podporovatele Petra Koláře. Střet zájmů nepřítomného kandidáta Babiše zmíněn nebyl.

Ostatní prezidentští kandidáti s nižšími preferencemi dostali na Primě prostor již minulý týden.

„První prezidentská Superdebata, která otevřela pomyslné finále před prvním kolem nadcházejících voleb, zasáhla 958 tisíc diváků nad 15 let,“ uvedla k již vysílané debatě mluvčí TV Prima Jana Kvasničková.

Reklama

Doporučované