Hlavní obsah

„Žádná soudnost, dva měsíce hnusu.“ První reakce na Babišovu kandidaturu

Foto: David Neff

Andrej Babiš se rozhodl kandidovat na prezidenta.

Reklama

aktualizováno •

Andrej Babiš po týdnech dohadů oznámil, že bude kandidovat na prezidenta. Podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše nemá předseda hnutí ANO soudnost.

Článek

Z prezidentských kandidátů jako první zareagovala na Babišovo oznámení Danuše Nerudová. „Andrej Babiš ani po dlouhém pátrání nenašel nikoho lepšího, než je on sám, přestože mu prognózy do druhého kola moc šancí nedávají. Zatímco pánové protikandidáti budou v kampani řešit svou minulost, já jsem připravena zaměřit se na budoucnost nás všech,“ uvedla na sociálních sítích.

Další z uchazečů o Hrad Petr Pavel spojil Babišovu kandidaturu s nedávnými články o své minulosti.

„Vzhledem k intenzivní palebné přípravě, které v posledních týdnech čelím, mě vůbec nepřekvapuje, že Andrej Babiš do toho jde. Osobně se těším, že do debat přinese oživení, ale obecně jeho kandidaturu vnímám jako hrozbu pro Českou republiku, a to kvůli populismu, který zosobňuje,“ uvedl Pavel.

Další z prezidentských kandidátů Pavel Fischer k tomu poznamenal pouze: „Andrej Babiš právě oznámil svou kandidaturu. K tomu mohu poznamenat jediné: svoboda, demokracie, budoucnost!“

Premiér Petr Fiala není Babišovým rozhodnutím kandidovat překvapen. „Svoji hybridní kampaň vede už půl roku a konečně to přiznal. Mám k tomu jediný komentář: V demokratických zemích obžalovaný politik odchází, Andrej Babiš hledá imunitu na Hradě. A to si ČR nezaslouží,“ uvedl předseda vlády.

Předsedkyně Sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová si všímá, že 1. místopředseda hnutí Karel Havlíček v neděli tvrdil, že ANO bude o kandidátovi hlasovat až v pondělí.

„Andrej Babiš oznamuje kandidaturu ještě před tím, než ji předsednictvo ANO schválí. V tom je tak nějak všechno. On je ANO a všichni ostatní jsou jen stafáž. Doufám, že mu teď bude snížen limit na prezidentskou kampaň, kterou začal už v prosinci 2021 nákupem obytňáku,“ uvedla Pekarová Adamová. Předseda lidovců Marian Jurečka uvedl, že přeje České republice „více štěstí, než Andreje Babiše.“

„Právě začaly dva měsíce hnusu. Dvojnásob bude platit, že každý hlas se počítá, to si musíme ohlídat,“ komentovala Babišovo rozhodnutí senátorka Miroslava Němcová z ODS.

Předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš respektuje právo každého kandidovat. „V tomto případě nicméně chybí jakákoliv sebereflexe či úcta k úřadu, kam by se neměl mimo jiné drát člověk souzený za podvody a lhář. Ten člověk prostě nemá soudnost,“ uvedl Bartoš.

Podle předsedy hnutí STAN a ministra vnitra Víta Rakušana Babiš splňuje formální kritéria pro kandidaturu. „Co splnit nemůže, jsou morální kritéria spjatá s nejvyšší ústavní funkcí. Veřím, že mu to voliči vysvětlí,“ napsal Rakušan.

Poslance Marka Výborného z KDU-ČSL mrzí, že vstupem Andreje Babiše se kampaň zúží jen na jeho osobu. „Od dnešního dne bude celá kampaň jen o minulosti, o Babišovi a jeho kauzách a ne o tom, co bych od prezidentské kampaně očekával. Tedy o budoucnosti naší země, o hodnotách, které má hlava státu reprezentovat a ctít,“ uvedl Výborný.

Reklama

Doporučované