Hlavní obsah

Zákon o manželství pro všechny bych podepsal, řekl Fischer při startu kampaně

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Senátor a prezidentský kandidát Pavel Fischer.

Reklama

aktualizováno •

Podruhé se senátor Pavel Fischer přihlásil do boje o prezidentské křeslo. Při úterním zahájení kampaně se vyjádřil i ke svým výrokům o homosexuálech, kvůli kterým je často terčem kritiky.

Článek

Čtvrt roku před prezidentskými volbami naplno rozjel kampaň další kandidát – senátor Pavel Fischer. Představil program, který označuje za demokratický a proevropský. Měl by vycházet z jeho dlouholeté praxe v diplomacii.

„Osobně mám totalitu v živé paměti a už nikdy v ní nechci žít,“ řekl Fischer, když předstoupil před novináře.

Velká část jeho tiskové konference se však týkala homosexuálů a jejich práv. Fischerovi se totiž v posledních dnech vrátil jeho pět let starý výrok z diskuze v předchozích prezidentských volbách, kdy uvedl, že by homosexuála nejmenoval ústavním soudcem. Za výrok se později několikrát omluvil.

Pět let starý výrok před několika dny připomenul předseda hnutí ANO Andrej Babiš v jednom ze svých příspěvků na sociálních sítích, kde se vymezoval proti prezidentským kandidátům, které podpořila koalice Spolu. Fischera nazval „pánem, co by diskriminoval homosexuály“.

Fischer se do svých výroků později začal dál zamotávat, což vyvrcholilo v rozhovoru pro Deník N, kde uvedl, že zrovnoprávnění stejnopohlavních svazků na úroveň manželství by mohlo vést k tomu, že se „budou děti shánět na trhu a bude se s nimi obchodovat“. Pro tento svůj výrok příliš zastání nenašel. Ani u konzervativních politiků.

Na dotaz, zda přehodnotil svůj názor, který pro Deník N řekl, odpověděl velice obšírně, avšak nikoliv moc konkrétně.

„Očekávám, že se o tom povede diskuze, je to na Parlamentu, prezident nemá co navrhovat. Parlamentní diskuze, předpokládám, že se bude rozvíjet,“ řekl k manželství pro všechny. Nicméně na jasný dotaz, zda by jako prezident podepsal zákon o manželství pro všechny, řekl jasně, že ano.

Já a homofob? Je to strašně nefér

Jak jste konkrétně myslel svoji odpověď v Deníku N, kdy jste řekl, že máte obavu, že zrovnoprávnění homosexuálních svazků s manželstvím by bylo ohrožení kvůli obchodování s dětmi?

Myslel jsem to z hlediska ochrany práv dětí, protože za krizí rodiny jsou heterosexuálové. Většina rozpadlých manželství nebo rozvodů se děje u heterosexuálů. Obchodování s dětmi, které jsem viděl dokonce i v jedné reportáži na vašem portálu, se týká všech, to se netýká LGBT komunity. A pokud to tam někdo takhle propojil, nebo to tak vyznělo, tak je mi to líto, ale takhle to prostě nebylo. Pro mě obchodování s dětmi je nepřijatelné. Ochrana práv dítěte přece znamená, že jednáme v souladu s nejlepším zájmem dítěte, a to je, teď cituji mezinárodní dohody, aby dítě poznalo svého tátu a svoji maminku a mohlo být, pokud možno, jimi taky vychováváno.

Dorovnávání práv mezi registrovanými partnery a manželi je věc, kterou já vidím vlastně bez problémů. Z hlediska přesvědčení bych se zastavil jen u toho, že bychom tomu říkali všemu manželství. Tam bych řekl, s tím já mám problém, ale když to Parlament schválí, no tak já to podepíšu. Protože zákony se dělají ve Sněmovně, nikoliv na Hradě. Prezident nemá ani zákonodárnou iniciativu, to bychom mu propůjčovali pravomoci, který mu prostě nepřísluší. Čili, když se na něčem usnese většina parlamentní, je to zákon, a to platí i pro prezidenta.

Jak je vám příjemné být označován jako homofob?

Mně to přijde strašně nefér, protože já 30 let pracuju ve státních službách, měl jsem stovky podřízených a nadřízených a nikdy, ani v zahraničí ani v České republice jsem se k někomu nechoval podle toho, jakou má barvu kůže nebo jakou má orientaci. Já ty lidi hodnotím podle něčeho jiného. Když mě někdo takhle označí, tak to beru jako faul, prostě to není pravda.

Rámec naší země nejenom garantuje práva menšinám, ale právo svobody slova, právo přesvědčení a právo svobody víry.

Fischer mimo jiné i ve svých prezidentských prioritách uvádí, že v souladu s Ústavou bude dbát o zaručení stejných práv, svobod a příležitostí pro všechny občany bez rozdílu.

Vymezuje se jasně proevropsky, v prioritách uvádí, že je zastáncem přijetí společné evropské měny. „Protože pomůže ochránit naši ekonomiku,“ říká.

Kandidaturu senátora Fischera podpořilo 30 jeho kolegů ze Senátu v čele s předsedou horní komory Milošem Vystrčilem (ODS). Fischer získal také podporu 20 poslanců z poslaneckých klubů všech tří stran koalice Spolu.

Velcí sponzoři? Zatím nejsou

S jakým bude kandidovat rozpočtem, ještě říct nedovedl, podle vedoucího jeho kampaně však půjde spíš o nízkonákladovou kampaň. Jména velkých sponzorů Fischer ještě také neprozradil - zatím prý nejsou.

„Spoléhám na drobné dárce, ale velkým sponzorům se nebráním. Už jsem s některými jednal. Oslovujeme firmy, aktéry veřejného života. Jména však ještě neřeknu, protože ještě od nich nemám oprávnění, neboť zatím nepřispěli,“ řekl Fischer, který v prezidentské volbě před pěti lety skončil na třetím místě s více než 10 procenty.

Poslechněte si Ptám se já s Pavlem Fischerem.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované