Hlavní obsah

Outsiderův nečekaný úspěch. Každé procento pro kandidáta SPD škodí Babišovi

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Kandidát na prezidenta Jaroslav Bašta.

Reklama

Kandidát SPD na prezidenta Jaroslav Bašta slavil tento týden nečekaný úspěch. Upozornil na sebe v předvolební debatě TV Prima – které se ale neúčastnili hlavní favorité – když vyhrál v diváckém hlasování.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

SPD se těsně před prvním kolem prezidentské volby opřela do kampaně svého kandidáta Jaroslava Bašty. Experti předpovídají, že dosud podceňovaný poslanec může na poslední chvíli nasbírat procenta navíc.

Tím by uškodil především Andreji Babišovi, který zatím podle průzkumů svádí vyrovnaný souboj o postup do druhého kola s Petrem Pavlem a Danuší Nerudovou. Situace už si všímají i Babišovi odpůrci a snaží se Baštu posilovat.

Bašta se dosud v průzkumech předvolebních nálad umisťoval až na chvostu s 3,5 procenty hlasů. To se ale podle analytiků může ve finiši změnit.

„V číslech z prosince to zatím patrné není, ale v posledním týdnu už je Bašta mnohem víc vidět. Cítím tam potenciál, může útočit i na čtvrté místo,“ myslí si Pavel Ranocha z agentury Kantar, která momentálně sbírá čerstvá data pro ČT.

Podle prosincového průzkumu agentury Median má Jaroslav Bašta potenciál kolem sedmi procent. A podle čerstvých čísel se mu na začátku roku začalo dařit preference posouvat směrem k tomuto potenciálu.

„U Jaroslava Bašty jsme zaznamenali nárůst preferencí z úrovně pod 4 % na konci roku 2022 na úroveň pod 7 % začátkem roku 2023,“ komentoval aktuální data pro Seznam Zprávy Přemysl Čech z agentury Median.

Odvolám Fialovu vládu, slibuje

Zatím nejsilnějším momentem kampaně SPD je, že Bašta jako prezident slibuje odvolání vlády Petra Fialy.

„Bašta začal s tou kampaní později, ale teď se do toho opřel poměrně razantně a má jasná sdělení. Nejsilněji z toho vystupuje odvolání vlády. To sice víme, že je ústavně velmi problematické, ale pro ty voliče, kteří se v problematice tolik neorientují, je to určitě zajímavé,“ vysvětluje Ranocha.

Ostatně obdobně mobilizoval již v roce 2013 Miloš Zeman. Ten lákal voliče na hesla jako Stop této vládě nebo Stop Kalouskovi na Hradě. Tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) přitom na Hrad nekandidoval, vláda Petra Nečase (ODS) ale díky aférám a škrtům ztrácela popularitu a z Miroslava Kalouska se stalo něco jako „obecní bubák“.

SPD na Baštovu kampaň celkově poslala přes 12 milionů korun, z toho 3,4 milionu v prosinci. Pohled na transparentní účet prozradí například to, že strana musela v lednu dotisknout Baštovu knihu Stát jsme my, kterou rozdává v kampani.

Boj s Babišem o nerozhodnuté

I kdyby Bašta naplnil optimistické prognózy, šanci na vstup do druhého kola podle průzkumů nemá. Přesto by mohl výrazně zavařit jednomu z favoritů – Andreji Babišovi. Cílí totiž na podobné voliče a má šanci dostat na svou stranu část nerozhodnutých.

„Mezi nerozhodnutými voliči jsou dva tábory. Jeden lavíruje mezi dvojicí Pavel–Nerudová. A druhá skupina právě mezi Babišem a Baštou, případně ještě Středulou. Není sporu o tom, že je překryv mezi Baštovými a Babišovými voliči,“ vysvětluje Ranocha.

Baštův nástup by Babišovi uškodil především tehdy, pokud by byl souboj mezi třemi favority Babiš–Nerudová–Pavel o druhé kolo vyrovnaný. Pak může rozhodovat každé procento.

I proto podle informací Seznam Zpráv panuje v týmu Andreje Babiše z kampaně Jaroslava Bašty nervozita. Která je o to větší, že SPD nerozjela kampaň jenom proti „společnému nepříteli“ – vládě Petra Fialy, ale i proti samotnému Babišovi.

Šéfa ANO vykresluje jako politika, který dostatečně nejde proti současné vládě a podporuje válečnou pomoc Ukrajině. Tomio Okamura také připomíná Babišovu roli v covidové pandemii. „Program Andreje Babiše je jen soft verze programu vlády Petra Fialy. Volič SPD, vlastenecky smýšlející volič nemůže nikdy volit Andreje Babiše,“ říká k tomu Okamura.

Podobný motiv – že jedině Jaroslav Bašta je dostatečně vlastenecký kandidát – se objevuje i v řetězových zprávách, které před prezidentskou volbou chodí voličům do mailových schránek.

Naopak kolem Andreje Babiše panuje na dezinformační scéně rozpolcenost. „Není zmiňován jako ideální kandidát, spíš jako někdo, kdo má větší šanci,“ říká Bohumil Kartous z občanského hnutí Čeští elfové, které analyzuje obsah řetězových mailů.

Původně se mělo za to, že roli kandidáta ubírajícího Babišovi hlasy by mohl sehrát spíše odborář Josef Středula. Právě z toho důvodu mu několik vládních senátorů podepsalo kandidátní listinu, když bylo jasné, že nezvládne nasbírat dostatek podpisů od občanů.

Teď se ale pozornost upřela spíše na Baštu. A to právě i z „antibabišovského“ tábora. Například politický marketér Jakub Horák nebo firemní konzultant Petr Ludwig sdílejí na sociálních sítích příspěvky podporující Baštu proti Babišovi – zčásti jako humor, zčásti ale s cílem ubrat Babišovi hlasy.

V souvislosti s již zmíněnou debatou na Primě pak někteří lidé v debatách na sociálních sítích přiznávají, že Baštovi posílali hlas, aby vyvolali dojem, že má větší šanci na zvolení.

Pro Andreje Babiše by podle analytiků v tuto chvíli bylo nejbezpečnější, pokud by Bašta na poslední chvíli z voleb odstoupil. Tomio Okamura ale takovou variantu striktně vylučuje. A naznačuje, že Babiš nemůže ani počítat s vyslovenou podporou SPD do druhého kola.

„My podporujeme pouze pana Baštu. Naopak veřejně vyzývám Andreje Babiše, aby z volby odstoupil, pokud skutečně chce, aby se na Hrad dostal kandidát opoziční strany,“ dodává Okamura.

Reklama

Doporučované