Hlavní obsah

Zdraví kandidátů na Hrad. Jeden přiznal problém s tlakem, další 7 žihadel

Foto: Seznam Zprávy

Pětice zájemců o funkci prezidenta, která má momentálně nejvyšší podporu. Zleva: Pavel Fischer, Josef Středula, Petr Pavel, Danuše Nerudová, Marek Hilšer.

Reklama

V dotazníkovém šetření Seznam Zpráv všichni z prezidentských kandidátů slíbili, že v případě zvolení budou veřejnost o zdravotním stavu pravidelně informovat.

Článek

Pokud by byl za nového prezidenta zvolen někdo z kandidátů, které favorizují aktuální průzkumy, bezprostředně nehrozí, že by kvůli zdravotním potížím nemohl plnohodnotně vykonávat mandát.

Vyplývá to z odpovědí, které na žádost Seznam Zpráv tito uchazeči na Hrad poskytli.

Všichni oslovení se dle vlastního vyjádření těší dobrému zdraví, nejsou si vědomi žádných chronických potíží, které by je mohly omezovat ve výkonu funkce hlavy státu jako nynějšího prezidenta Miloše Zemana.

Jediný, kdo přiznal zdravotní potíže, je odborář Josef Středula. Uvedl, že pravidelně užívá léky, a to na vyšší tlak. Necítí se však tím být k případnému výkonu ústavní funkce nijak limitován.

Všichni také slíbili, že v případě zvolení budou o svém zdraví veřejnost pravidelně informovat a jsou připraveni v případě potřeby předkládat i zdravotní dokumentaci.

Většina uchazečů o funkci – vyjma Marka Hilšera a Pavla Fischera – sdělila, že pravidelně chodí na preventivní prohlídky. „Nechodím, ale doporučuji. Občas si změřím tlak, když se dostanu k tonometru. Tlak je zatím v normě,“ uvedl senátor Marek Hilšer, který je původní profesí lékař.

Jako jediný také do dotazníku napsal, že v posledních pěti letech byl hospitalizován. Bylo to prý ale jen krátce, kvůli alergické reakci po pobodání včelami.

Někteří z kandidátů jako důkaz péče o zdraví vyzdvihují své sportovní aktivity. Podrobně si odpovědi kandidátů přečtěte v následujícím přehledu.

Nechodím, ale doporučuji

Zdravotní dotazník zaslaly Seznam Zprávy celkem pěti kandidátům: armádnímu generálovi ve výslužbě Petru Pavlovi, někdejší rektorce brněnské Mendelovy univerzity Danuši Nerudové, předsedovi největší odborové centrály ČMKOS Josefu Středulovi, senátorům Marku Hilšerovi a Pavlu Fischerovi.

Jde o osobnosti, které už kandidaturu potvrdily a v posledním průzkumu agentury Median mají podporu vyšší jak 5 %. Zahrnuty jsou i odpovědi senátora Pavla Fischera, který oznámil veřejně kandidaturu toto pondělí. Naopak dotazy od redakce neobdržel expremiér Andrej Babiš, jenž sice také v průzkumech patří k hlavním favoritům, avšak svou účast dosud nepotvrdil, ani nevyvrátil. Definitivní slovo avizuje říct až 27. října.

Ztráta vědomí kvůli dietě

Andrej Babiš přitom sám už dříve přiznal některé zdravotní neduhy.

Jde jednak o to, že dnes osmašedesátiletý politik by se stal nejstarším z kandidátů a také od mládí žije bez sleziny. Nynějšímu šéfovi hnutí ANO tento orgán lékaři vyoperovali už v roce 1969, protože trpěl trombocytopenií neboli sníženým množstvím krevních destiček. Už dříve také uvedl, že má vysoký tlak a bere kvůli tomu léky.

Letos v březnu byl Andrej Babiš týden hospitalizován v pražském IKEM. A to poté, co nakrátko ztratil i vědomí.

Jak sám uvedl, měl částečnou neprůchodnost střev a údajně mu hrozilo prasknutí střeva. „Příčina nebyla zjištěna, pravděpodobně za to mohla dieta. Zhubnul jsem třináct kilo,“ uvedl expremiér po propuštění z nemocnice.

Prostatu jako panic

Zdravotní problémy dlouhodobě trápí současného prezidenta Miloše Zemana. Výsledkem je, že až na výjimky poslední tři roky pobývá převážně na zámku v Lánech, který zejména v posledním roce opouští jen nakrátko a v nemnoha případech.

Miloš Zeman řadu let trpěl cukrovkou a s ní spojenou neuropatií dolních končetin (porucha periferních nervů). Také přiznával potíže se sluchem. Nicméně dlouho své zdravotní potíže zlehčoval, donedávna veřejně holdoval alkoholu a cigaretám.

„Plíce, protože jsem vášnivý kuřák, jsou naprosto čisté. Nedávno jsem byl na rentgenu, říkali: ‚Vy jste nekuřák, že?‘ A prostatu, pravil profesor Dvořáček, prostatu mám jako panic,“ prohlásil například ke svému zdraví v roce 2015.

Od loňského dubna se současný prezident v důsledku pokročilé neuropatie pohybuje v zásadě jen na invalidním vozíku, loni na podzim se přidala dosud blíže neupřesněná choroba, kvůli níž prezident strávil několik týdnů v pražské Ústřední vojenské nemocnici.

I když lékařské kapacity – z pozice pozorovatelů – hovoří o jaterní diagnóze, oficiálně Miloš Zeman přiznal jen potíže s nechutenstvím, kvůli nimž má v žaludku vyživovací sondu. Na zámku v Lánech má 24 hodin denně k dispozici zdravotní sestry najaté od soukromé firmy.

Když v roce 2013 Miloš Zeman ve volbách uspěl poprvé, byl to jeho tehdejší finálový soupeř Karel Schwarzenberg, kdo musel před veřejností dokládat, že jeho zdravotní stav není tak špatný, aby funkci nebyl schopen zvládnout. Schwarzenberg, nikoli Zeman, tehdy v kampani předložil lékařskou zprávu, aby tím uklidnil veřejnost.

Anketa

Slušnost vůči voličům?

Předkládání zdravotní dokumentace v Česku stále standardem není. Při posledních prezidentských volbách se textař a skladatel Michal Horáček snažil voliče zaujmout maximální otevřeností a zveřejnil kompletní lékařskou zprávu.

Dodnes si Horáček myslí, že jím prosazovaná „radikální transparentnost“ by měla být nepsanou normou pro všechny uchazeče.

„Všichni by měli předložit lékařskou zprávu. Byla by to slušnost vůči voličům. Nejde totiž o to, co si o svém zdraví myslím já, ale co si myslí lékaři,“ uvedl pro Seznam Zprávy Horáček.

Jde podle něj o to, aby už dopředu nehrozilo, že kandidát mandát nedokončí. „A to by byl průšvih,“ soudí Horáček.

Reklama

Doporučované