Hlavní obsah

Fischer, Nerudová, Pavel. Spolu podpořilo tři kandidáty na prezidenta

Tisková konference koalice Spolu k prezidentským volbám.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Představitelé stran vládní koalice Spolu odhalili v Brně strategii, koho chtějí podpořit v blížících se prezidentských volbách. Vlastního kandidáta do voleb nevyšlou.

Článek

Čtvrt roku před prezidentskými volbami si lídři koalice Spolu svolali novináře do Brna, aby jim nastínili svůj postup v prezidentských volbách.

Tisková konference měla původně začít v poledne, politici nakonec přišli s více než 20minutovým zpožděním.

„Velmi pečlivě jsme naslouchali našim členům a voličům a z debat a průzkumů víme, že preferují tři kandidáty, kteří oznámili kandidaturu. Jde o Petra Pavla, Danuši Nerudovou a Pavla Fischera,“ uvedl premiér a předseda ODS Petr Fiala.

„S přihlédnutím k okolnostem koalice Spolu vlastního kandidáta mít nebude a v prvním kole nebudeme dávat konkrétní doporučení na jednu osobu,“ pokračoval. „Nechceme být pasivní, proto povedeme informační kampaň, jejímž cílem bude prosazovat hodnoty, které jsou pro volbu prezidenta důležité.“

„Rozhodnutí pětikoalice, že nepodpoří žádného konkrétního kandidáta, jsem čekal, ale mrzí mě. Ukazuje to na nějakou konformitu, absenci odvahy ukázat prstem. Určité pohodlí a snahu distancovat se od té volby,“ komentoval to v Ptám se já autor několika prezidentských kampaní Jakub Hussar.

Původně chtěli vlastního kandidáta

Koalice Spolu původně plánovala vybrat vlastního kandidáta, v posledních měsících ale její zástupci v čele s Fialou hovořili víc než o konkrétní osobnosti o záměru dostat na Pražský hrad demokrata, který by společnost stmeloval a nebyl populistou.

S vlastním kandidátem nepočítají STAN ani Piráti. SPD oznámilo nominaci Jaroslava Bašty, z hnutí ANO pak zaznívá, že mají čtyři možné kandidáty.

Uchazeči, jejichž možnou podporu lídři Spolu naznačovali, byla právě nyní zmíněná trojice – bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, generál ve výslužbě Petr Pavel a senátor Pavel Fischer.

„Oceňuji rozhodnutí koalice Spolu nepostavit vlastního kandidáta, odsunout své stranické zájmy a místo toho dát přednost společným hodnotám. Předpokládám, že Andrej Babiš si z nich příklad nevezme, tak se alespoň můžu těšit na pořádný souboj v debatách,“ reagoval Petr Pavel pro Seznam Zprávy. Při zářijovém oznámení kandidatury uvedl, že nestojí o to, být kandidátem vládních stran.

„Vážím si toho, že se mě vládní strany rozhodly podpořit i přesto, že jsem nezávislá kandidátka a že můj názor na kroky vlády je často kritický. Věřím, že si uvědomují, že budu nadstranickou prezidentkou a budu vždy stát na straně občanů,“ uvedla pro změnu Danuše Nerudová.

Pavel Fischer svůj úmysl ucházet se o účast v prezidentských volbách oznámil v pondělí. A uvedl, že pro svou kandidaturu už má dostatek podpisů svých kolegů senátorů. Bronzový kandidát z prezidentských voleb 2018 o podporu ODS, TOP 09 a lidovců stojí. „Doporučení od koalice bych si velmi vážil. Stojím o podporu napříč politickým spektrem,“ řekl už v pondělí Seznam Zprávám.

Pavel Fischer bude opět kandidovat na prezidenta

Do prezidentských voleb zasáhne senátor Pavel Fischer. Jeho jméno rovněž figuruje mezi adepty na podporu ze strany vládní koalice Spolu. Bronzový kandidát z prezidentských voleb 2018 o podporu ODS, TOP 09 a lidovců stojí. Podrobnosti v článku reportéra Ondřeje Koutníka.

První kolo prezidentských voleb se uskuteční 13. a 14. ledna 2023. Z něj postoupí dvojice nejúspěšnějších kandidátů.

Za favority jsou podle průzkumů veřejného mínění považováni Petr Pavel a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který ale dosud účast ve volbách nepotvrdil.

Mezi hlavními kandidáty je také Nerudová nebo senátor Marek Hilšer. Fischer měl podle zářijového modelu agentury Median podporu asi šesti procent voličů.

Reklama

Doporučované