Hlavní obsah

Volby rozhodne i to, jak jsou lidé citliví k porušování pravidel, píší čtenáři

Foto: Seznam Zprávy

Čtenáři diskutují o nadcházejících volbách.

Reklama

Co nebo kdo rozhodne volby? A jakou roli v nich sehrají specifické věkové skupiny jako penzisté či generace „Husákových dětí“? O tom i dalších aspektech voleb diskutují čtenáři Seznam Zpráv.

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuze u článku o faktorech, které mohou ovlivnit parlamentní volby.

Čestmír Ludvík: Volby budou spíš o tom, jak je kdo vnímavý a citlivý na porušování „pravidel hry“. Pro mnohé je naprosto nepřijatelné, aby řídil stát člověk, který má firmy dominantní v několika průmyslových odvětvích, který ve velkém obchoduje se státem a který je největším příjemcem státních dotací. Je nepřijatelné, aby si takový člověk sestavil vládu ze svých zaměstnanců a ti naprosto bezostyšně kopali za jeho zájmy, aby upřednostňovali zájmy jeho podnikatelského impéria před státem. No a spousta lidí tohle nevidí, nevnímá. Nechápe, že si pan velkopodnikatel buduje strategickou síť své moci, že stát se stal součástí jeho firmy, že ho zneužívá ke svým cílům. To, co jsem výše popsal, je jádrem problémů naší politiky. Kdyby ANO nebylo stvořeno jako podnikatelský projekt miliardáře k dosažení jeho osobních cílů, tak by to byla celkem obyčejná, neškodná, nevýrazná proevropská strana, které by někdo fandil, a někdo ne, ale nevyvolávala by žádné zásadní spory. Pak by nebyl problém postavit většinovou vládu a společnost by nebyla nesmiřitelně rozdělená. Jenže on ten problém je a bude tady, dokud ANO nezmizí z politické scény.

Leopold Prokeš: Část dnešních důchodců zažila válku, šestidenní pracovní týden. Lidé, kteří odchází do důchodu dnes, pracovní soboty, 14 dní dovolené ročně, dva roky služby v armádě s platem 90 Kčs měsíčně, místo v 60 letech jdou do důchodu v 64 letech, nevědí, co je to pracák nebo sociální podpora, to oni postavili ty nenáviděné panelákové byty, Dukovany a Temelín, většina pamatuje přídělový systém, a proto jim mám vyčítat nákupy v Kauflandu nebo zvýšení důchodu o 600 korun na pokrytí inflace? To se divíte, že za 600 korun volí Babiše? Já ne, tedy po zkušenostech s ODS, Zelenými, ČSSD. Jen na okraj, nejsem volič ANO.

Eva Vlčková: Je jasné, že generace lidí v produktivním věku rozhodne volby. A tato generace chce především zachovat svůj klid a standard, který si za posledních 30 svobodných let vybudovala. Samozřejmě vidí, co všechno je dnes špatné, ale na druhou misku vah dává zároveň ty svoje vlastní jistoty. Tohle bohužel Piráti nepochopili, stejně tak všichni ti, co tlačí všelijaké zelené a sociální a socialistické novinky vč. státní bytové péče. Tato generace na to totiž není vůbec zvědavá. Takže nakonec bude nejdůležitější počet příznivců koalice Spolu, kam to hodí ti, kteří nechtějí ani Babiše, ani Piráty. Pokud ovšem vůbec přijdou k volbám.

Miroslav Šilhavý: Nelíbí se mi, jak si lidé nadávají za své politické preference. V širším smyslu bych se nebál žádné neextrémní strany. Andrej Babiš poznal, že ani on nemůže neomezeně vládnout. Stejně tak po volbách ani Piráti, ani ODS, ani TOP09 nebudou neomezenými vládci. Z programů stran se vždy naplní jen část a ty nejvýraznější nápady se stejně nikomu nepodaří prosadit. Proto bych strach neměl. Proti ANO hovoří špatná zkušenost. Rozdali peníze státu za jednorázové dárky, které v ekonomice nepomohou. Inflaci roztáčí covidová pauza, ale právě i ty dárky. Paradoxně pro ekonomiku a budoucnost by bylo lepší, kdyby lidé během covidu trochu zchudli. To není, že bych lidem nepřál bohatství, ale za současné situace to stejně požere inflace a lidem nezbude nic víc, než co měli před tím. Co zbyde, jsou zvýšené ceny.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Jiří Novotný: Fakt těžká volba letos. ANO spoustu lidí zklamalo, jeden by si řekl, je to jasné, tyto už volit nepůjdu, teď ovšem přijde to „ale“ – koho teď volit? Opadnou emoce, přijde vystřízlivění, člověk zaujme racionální postoj a začne přemýšlet. Má opozice alternativu nebo je to jen program, jak odstavit od vesla Babiše? Mám pocit, že spíše to druhé! Vylučovací metodou nakonec dojde k tomu, že vlastně nemáme k ANO žádnou schopnou alternativu. Nebýt covidu, tak bychom asi měli objektivně uznat, že se život v ČR za ty roky zlepšoval, byť se chyb udělalo hodně (kdo je neudělal, že). Neuznávám postoj „budu volit kohokoli jiného než Babiše“ – toto není dobře, na druhou stranu v krizi se jako krizový manažer neukázal, a to mu zase neodpustím já.

Jan Abrt: Nejde jen o důchodce, vojáci, policisté, hasiči, státní úředníci, pedagogové se mají finančně nejlépe od revoluce a další nárůst mezd je zcela reálný. V těchto volbách půjde o každý hlas a i já ve svém okolí mám mnoho známých ve státním, kteří budou volit ANO právě pro nárůst tří tisíc do mzdy. Jinak Babiše nenávidí, ale peníze přeci nesmrdí.

Karel Koutný: Tak především tyto volby jsou dost významné pro to, kudy se bude ubírat Česko do budoucna. Mladá generace je tím rozhodujícím hráčem, a ne důchodci. Mladí si budou volit svůj budoucí život a já jim přeji, aby ta volba byla šťastná.

Reklama

Doporučované