Hlavní obsah

Prohrál jsem, přiznal premiér. Babiš vítězí v krajských volbách

 

Reklama

Skončily volby do krajských zastupitelstev a do třetiny Senátu.

Článek

Vítězem krajských voleb je Andrej Babiš, který v generálce na sněmovní volby v příštím roce jasně porazil premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Babišovo ANO vyhrálo nebo vede po sečtení drtivé většiny hlasů v devíti krajích. Dosud dominantní sociální demokracii zůstaly jen dva kraje, přitom ztratila jižní Moravu, kde hejtmana dělal Sobotkův oponent Michal Hašek.

„Lidé rozhodli. Zdá se, že po osmi letech upřednostnili změnu ve vedení krajů," řekl Sobotka a přiznal tím porážku v těchto volbách.

Vládní strana neobhájí dominantní postavení v krajských zastupitelstvech, dosud měla 11 hejtmanů.

Mezi poraženými je spolu s ČSSD i opoziční TOP 09, která ve všech krajích výrazně propadla a prohrála i s ODS. Naopak radost zavládla u Starostů (obhajoba na Liberecku).

Volby na Seznamu

Tři kraje, o něž se perou politici

Co se dělo do uzavření volebních místností

Proč přišlo tak málo lidí volit?

Uspěli i lidovci, kromě toho, že vyhráli ve Zlínském kraji, tak se s nimi musí počítat do „krajské vlády" také v Jihomoravském kraji, kde porazili dokonce ČSSD Michala Haška.

V Libereckém kraji narušují hegemonii ANO a ČSSD po sečtení poloviny hlasů s velkou převahou Starostové pro Liberecký kraj obviněného hejtmana Martina Půty.

Komunisté obhajují svého jediného hejtmana, na severu Čech na Ústecku vládl minulé čtyři roky Oldřich Bubeníček, ale krajskou vládu přepustí hnutí ANO.

Policie v Ústeckém kraji v souvislosti s volbami zaznamenala dva incidenty. Tentokrát nešlo ale o uplácení, hlavní roli hrál alkohol. V Chomutově musel předseda komise vyměnit jednoho z členů komise, protože byl opilý. Po příjezdu policie nadýchal muž přes jednu promile.

V ústecké Masarykově ulici pak mladík před jednou volební místností strhnul v noci na sobotu vlajku České republiky, je podezřelý z výtržnictví. Dosud neznámý pachatel ukradl vlajku také v Hradci Králové - přímo před volební místností na Velkém náměstí.

Nezájem o volby

Už od pátku se ukazovalo, že letošní krajské volby mohou přinést rekordní nezájem voličů. Rekord z roku 2004, kdy byla účast 29,62 %, nakonec nepadl. Konečná účast činí 34,39 % (třetí nejvyšší v historii voleb do krajů).

Například z Ústeckého kraje hlásí reportér Radek Nohl, že tam volilo pouhých 23 procent voličů.

Aktualizujeme: sledujeme sčítání volebních výsledků

Reklama

Související témata:

Doporučované