Hlavní obsah

Předvolební průzkumy: Trump dohání Bidena, jak si vede ve swing states?

Foto: Profimedia.cz

Distanční hlasování v Ohiu, v jednom z klíčových států.

Reklama

Čím blíže jsou prezidentské volby v USA, tím se rozdíly v předvolebních průzkumech zmenšují. Z většiny vede demokrat Biden. Republikán Trump je v podobné pozici jako před čtyřmi lety.

Článek

Národní průzkumy

Americký volební systém je velmi specifický. Prezidenta nevolí přímo občané, ale prostřednictvím volitelů. Každý stát reprezentuje určitý počet volitelů – kdo získá uvnitř státu více hlasů, bere všechny hlasy volitelů.

V historii se už proto stalo, že kandidát, který získal vyšší absolutní počet hlasů, nebyl zvolen prezidentem. Své by mohla vyprávět demokratka Hillary Clintonová ve volbách v roce 2016, kterou volilo o tři miliony více Američanů než současného prezidenta Trumpa, na vítězství to ale zdaleka nestačilo.

Kandidát, jenž jasně vede v celonárodních průzkumech, tak rozhodně nemá automaticky jisté, že je neohrozitelným favoritem na pozici prezidenta.

V takové situaci je nyní bývalý viceprezident Joe Biden. Podle webu FiveThirtyEight, který se na srovnávání předvolebních průzkumů soustředí, měl demokratický kandidát týden před volbami před Trumpem náskok ve výši asi osmi procentních bodů.

Podle dalšího portálu – RealClearPolitics, který shromažďuje průzkumy různých agentur – je Biden v čele o necelých 7 procent. Pro srovnání, ve stejné době před čtyřmi lety vedla Hillary Clintonová asi o 4 procenta.

Kde vyhraje Trump

Další specifikum amerických voleb je rozdělení na takzvané červené a modré státy. Vítězství v červených státech berou zpravidla republikáni, modré státy „patří“ demokratům.

Je tedy poměrně jisté, že Trump zvítězí ve státech, jakými jsou Idaho, Wyoming nebo Oklahoma. Stejně tak v Alabamě, Tennessee nebo Kentucky.

Průzkumy ukazují v letošních volbách nezvyklé výsledky v Texasu, dříve neochvějné základně republikánů. Stát na hranicích s Mexikem je pro republikány klíčový. Vítěz bere v tomto státě 38 volitelů, což je druhý nejvyšší počet ze všech.

Skladba obyvatelstva dříve jasně konzervativního Texasu se ale mění, kvůli narůstající populaci hispánského a latinskoamerického původu už republikáni nemají vítězství v tomto jižanském státu tak jisté.

V předvolebních průzkumech v Texasu Trump dokonce dlouhou dobu na Bidena ztrácel. V posledních týdnech se ale současný prezident dostal zpátky do zhruba čtyřprocentního vedení.

Kde vyhraje Biden

Stejně jako si Donald Trump může být jistý, že v některých státech vyhraje, může se na to samé spoléhat také Joe Biden.

Demokratům pravidelně patří státy, jakými jsou Kalifornie, New York nebo Massachusetts. Biden jen díky těmto třem státům počítá s celkem 99 voliteli.

Swing states

Nejdůležitější pro vítězství ve volbách je zisk volitelů z takzvaných swing states. Jde o nerozhodnuté státy, ve kterých mají dvě hlavní politické strany ve Spojených státech vyrovnanou podporu obyvatelstva. Nelze tedy říct, jestli uvnitř státu vyhraje Trump, nebo Biden, tak jako v předchozích případech.

Mezi typické swing states patří tradičně Florida, státy v oblasti velkých jezer jako Michigan, Wisconsin nebo Ohio a také státy na západě jako Arizona a Nevada.

Počet volitelů v jednotlivých státech

Florida

Možná nejdůležitější stát následujících voleb. Ve hře je totiž 29 volitelů, bez kterých by hlavně prezident Trump svůj mandát jen těžko obhájil. Zvítězit na jihu východního pobřeží se Trumpovi podařilo i v roce 2016, ačkoliv ještě týden před volbami v průzkumech zaostával.

Na Floridě dlouho vedl Biden. Ještě měsíc před volbami měl náskok 4 procenta, týden před volbami byl ve vedení o zhruba jedno procento. V některých průzkumech dokonce Trump Bidena překonal.

Severní Karolína

V tomto státě je situace podobně vyrovnaná. Biden vedl i o 5 procent, jeho náskok se ale týden před volbami ztenčil na jedno procento.

I v Severní Karolíně vyhrál před čtyřmi lety Trump. Clintonová si sice v minulých volbách v průzkumech nevytvořila takový náskok jako Biden, týden před volbami byla situace nicméně prakticky totožná jako letos. Demokratka vedla asi o procento.

Jak si stojí v průzkumech další swing states?

Georgia (16 volitelů) - Biden vede asi o půl procenta

- 2016 = vyhrál Trump

Iowa (6 volitelů) - Oba kandidáty dělí pár desetin procenta

- 2016 = vyhrál Trump

Minnesota (10 volitelů) - Biden vede asi o 6 procent

- 2016 - Vyhrála Clintonová

New Hampshire (4 volitelé) - Biden má téměř desetiprocentní náskok

- 2016 - Vyhrála Clintonová

Zdroj: FiveThirtyEight , RealClearPolitics

Pensylvánie

Další důležitý stát, ve kterém brali v roce 2016 vítězství republikáni. I tady Clintonová v průzkumech vedla, ale nakonec těsně prohrála (jen o 50 tisíc hlasů z celkových téměř 6 milionů).

V průzkumech ale nebyla natolik ve vedení, jako se to letos podařilo Joe Bidenovi. I když Trump náskok stahuje, na demokrata pořád ztrácí skoro 5 procent. Ve hře je 20 volitelů.

Michigan

Ještě větší bodovou rezervu s úspěchem udržuje bývalý viceprezident ve státu Michigan. A ano, i tady vyhrál před čtyřmi lety Trump. Náskok Clintonové tady byl poloviční v porovnání s Bidenovým ve stejné době.

Wisconsin

Také 10 volitelů ze státu sousedícího s Kanadou by měl podle průzkumů brát Biden. Drží pohodlný náskok osmi procentních bodů, který současný prezident sice stahuje, ale jen pozvolna.

V roce 2016 rozhodlo pouhých 23 tisíc hlasů. Favorizovaná bývalá první dáma ani v tomto státě na republikána Trumpa nestačila.

Arizona

Naopak v Arizoně podpora Bidenovi klesla výrazně. Ještě před několika dny tam vedl s „pohodlnými“ 5 procenty, Trump teď ale nabírá v průzkumech stále vyšší popularitu.

Všech 11 volitelů v tomto státě bral současný prezident i v roce 2016. Situace v průzkumech tu ale byla jiná než v předchozích případech. Trump nejdříve náskok Clintonové smazal a dva týdny před volbami pak držel náskok, který potvrdil i ve volbách.

Ohio

Podobně jako v Arizoně před čtyřmi lety vede Trump i v Ohiu. Biden v tomto státě držel s republikánem vytrvale krok, a dlouho dokonce vedl, nyní ale v průzkumech ztrácí.

Průběh je opět takřka stejný jako po konci dvou prezidentských mandátů demokratického prezidenta Baracka Obamy ve funkci. Clintonová dlouho vedla, před volbami ale podporu ztrácela a ve státě s 18 voliteli nakonec i prohrála.

Nevada

Jeden ze swing states, kde zvítězila Hillary Clintonová. Ještě týden před volbami byl Donald Trump o několik desetin procenta před ní, demokratka ho ale dokázala porazit.

Biden je letos ještě v komfortnější pozici, v průzkumech vede o 7 procent.

Reklama

Doporučované