Hlavní obsah
Online

Skončil první den voleb, účast je místy až 50 procent

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš odjel odevzdat hlas do Lovosic v Ústeckém kraji.

Reklama

aktualizováno •

Volební dění jsme sledovali v online reportáži.

Článek

Druhý volební den sledujeme v online reportáži:

Volby - den první

  • První volební den, kdy voliči odevzdávali hlasy ve volbách do Poslanecké sněmovny, skončil. Na Seznam Zprávách jsme pro vás sledovali, co dělají tři favorité na post premiéra a jak pokračuje předvolební kampaň.
  • Prezident Miloš Zeman volil na zámku v Lánech, přijela za ním komise s přenosnou schránkou. Předseda volební komise Ivan Salač poté potvrdil, že prezident Zeman odevzdal svůj hlas ve volbách. „Pana prezidenta jsme viděli. Je v pořádku, komunikuje,“ řekl Salač na dotazy novinářů.
Foto: Twitter Jiřího Ovčáčka

Hrad zveřejnil fotografie, jak prezident odevzdává hlas.

  • Kdo kandiduje u vás v kraji? Kompletní přehled kandidátek najdete ZDE. S kým se nejvíc shodujete, si můžete vyzkoušet ve Volební kalkulačce.
  • První volební den v deset hodin večer skončil

    Během osmi hodin si cestu do volebních místností našly podle odhadu volebních komisařů, které oslovila ČTK, zhruba dvě pětiny až polovina voličů. Celkem může hlasovat více než osm milionů lidí. Své hlasovací lístky odevzdali vybraným stranám také prezident Miloš Zeman nebo lídři nejsilnějších politických uskupení. Voliči budou mít příležitost ještě v sobotu od 8:00 do 14:00. Volební místnosti v Česku jsou sice na noc zavřeny, otevřeno ale mají kvůli časovému posunu na americkém kontinentu, kde volby začaly už ve čtvrtek večer středoevropského letního času.

  • Některé okrsky hlásí více než padesátiprocentní účast

    Větší zájem voličů než při sněmovních volbách před čtyřmi lety dnes zaznamenaly některé volební komise. Volební účast se typicky pohybuje mezi 20 až 40 procenty. Některé okrsky ale hlásí, že odvoleno má už více než polovina registrovaných voličů. Volební místnosti se dnes uzavřou ve 22:00. V sobotu budou lidé moci vybírat budoucí poslance od 8:00 do 14:00.

    Velký zájem o sněmovní volby hlásí okrskové komise v Libereckém kraji. Dvě hodiny před uzavřením volebních místností se účast podle průzkumu ČTK pohybovala kolem 40 procent. „Už nám chybí jen šest voličů a budeme mít 50 procent,“ řekla Pavla Paduchová, zapisovatelka jednoho z okrsků v Jablonci nad Nisou.

  • V Moravskoslezském kraji odvolilo 30 procent lidí

    Dvě hodiny před pátečním uzavřením volebních místností v Moravskoslezském kraji odvolila téměř třetina oprávněných voličů, odhadovaná účast je přes 30 procent. „Nemáme hlášené žádné komplikace ani incidenty. O možnost volit do zvláštní přenosné volební schránky požádalo v našem kraji celkem 284 voličů,“ uvedla mluvčí kraje Nikola Birklenová.

  • Romea: Ve Slaném nabízeli 1000 korun za hlas pro ANO

    Stejně jako v minulých letech se během letošních voleb do Poslanecké sněmovny objevilo podezření na možné kupčení s volebními hlasy, píše server Romea.cz s odvoláním na ředitele organizace Romodrom Nikolu Taragoše. „Minulý týden v pátek přišli na ubytovnu dva lidé, Rom a muž z majority. Nabízeli za každý hlas tisíc korun a správci ubytovny nabízeli 50 tisíc za to, že dohodne s obyvateli ubytovny hlasy pro hnutí ANO,“ uvedl ředitel organizace, která spravuje městskou ubytovnu.

  • Stovky Čechů hlasovaly v Bruselu, většina chce změnu

    „Chtěl bych, aby se naše země posunula tím směrem, který bych si představoval. Zatím se od něj spíš vzdaluje,“ přiblížil svou motivaci vyrazit k volbám v zahraničí padesátník Zdeněk, který v Bruselu pracuje jako tlumočník a volil koalici Spolu. Podobně jako další místní Češi se chce po nějaké době v Belgii vrátit do své rodné země, také proto se zajímá o české politické dění.

    „Nechtěla bych, abych se musela stydět před svými kamarády v Bruselu za to, jak se Česká republika přistupuje k Evropské unii,“ řekla dvacátnice Alžběta, která v současnosti působí na stáži v jednom z mnoha úřadů v belgické metropoli. Volit přišla se skupinou stejně mladých kolegyň, které se prý při volbě rozhodovaly mezi koalicemi Spolu a Pirátů se STAN. Nakonec u části z nich rozhodl liberálnější přístup dvojkoalice ke společenským tématům, jako jsou práva menšin.

  • Češi volí i na ambasádě v Římě

    Foto: Pavel Šušák

    V hlavním městě Itálie dnes Češi přišli k volebním urnám.

  • Sázkař vsadil 4 miliony na koalici Spolu

    „Dosavadní náběry na probíhající parlamentní volby již u české sázkové jedničky překročily hranici 70 mil. korun. Dnes dopoledne si jeden ze sázkařů vsadil v kurzu 1,08:1 rovné 4 miliony korun na to, že se uskupení Spolu umístí do 2. místa,“ uvedl za společnost Tipsport Michal Peterka.

  • Praha Sobě se přiživila na volbách, u stánků sbírala podpisy

    Podporovatelé hnutí Praha Sobě si postavili v Praze stánky u vchodů do volebních místností. Sbírají u nich podpisy, aby se mohli zúčastnit nadcházejících komunálních voleb. V zákonu o volbách do Poslanecké sněmovny se přitom píše: „V objektu, v němž je umístěna volební místnost, a v jeho bezprostředním okolí je ve dnech, ve kterých v těchto objektech probíhá hlasování, zakázána volební agitace pro politické strany, politická hnutí, koalice a kandidáty.“ Podle policie se ale porušení zákona nedopustili, protože Praha Sobě v probíhajících sněmovních volbách nekandiduje.

    Foto: Facebook / Franta Pepa Jednička

    Praha Sobě využila volby ke sbírání podpisů.

  • V Londýně mají Češi o volby velký zájem

    „Zájem byl poměrně vysoký. První tři hodiny po otevření volební místnosti se tvořily fronty, odvolilo už minimálně 300 lidí, asi polovina z nich na voličské průkazy,“ řekl český konzul Pavel Duchoň. Voličských průkazů vydali v Londýně kolem tří stovek, přes 1100 lidí je pak zapsáno na zvláštním seznamu voličů vedeném na zastupitelském úřadě.

  • První čísla z Moravy: Ve volební účasti vede Pavlov

    Volební účasti v Jihomoravském kraji vévodí Pavlov, ve kterém do dnešních 16:00 odevzdalo hlas 23,74 % ze všech voličů.

  • Jurečka: Přál bych si, aby prezident respektoval výsledek voleb

    „Já bych si přál, aby (prezident Miloš Zeman) respektoval vůli, která vzejde z voleb. Pokud ta vůle řekne, že tady naše dvě koalice mají více jak 101 mandátů, tak aby i podle toho konal z hlediska toho, koho pověří sestavováním vlády a koho následně pověří premiérem,“ uvedl Jurečka v Rokytnici na Přerovsku, kde odevzdal svůj hlas do sněmovních voleb.

  • V Záhřebu odvolilo kolem dvaceti lidí

    Vojtěch Vrabec, student Masarykovy univerzity, který je aktuálně na Erasmu v Záhřebu, odvolil na tamějším velvyslanectví. Dle jeho slov vše fungovalo bezchybně a všichni byli informovaní.

    „Co se účasti týče, tak jsem zaslechl, že v můj čas, tedy zhruba do jedné hodiny od začátku voleb (nadhodnocuji, bylo to snad ještě dřív), už v Záhřebu volilo dvojciferné číslo voličů. Čistě na vizuál, když hledali můj volební průkaz mezi obálkami, obálek tam mohlo být mezi 10-20,“ napsal Vrabec Seznam Zprávám.

    Foto: Vojtěch Vrabec

    Student Masarykovy univerzity volil v Záhřebu.

Reklama

Hlavní zprávy